Likus dienai iki rinkimų kampanijos starto – sprogimas miesto valdžioje | kl.lt

LIKUS DIENAI IKI RINKIMŲ KAMPANIJOS STARTO – SPROGIMAS MIESTO VALDŽIOJE

Likus dienai iki oficialios savivaldybių rinkimų kampanijos pradžios, Klaipėdos valdančioji liberalų dauguma skilo. Dabartinis miesto meras Vytautas Grubliauskas oficialiai pareiškė paliekąs Liberalų sąjūdį ir eisiąs į rinkimus su visuomeniniu komitetu, dalis jo partijos kolegų ragino to nedaryti, o žinomi klaipėdiečiai viešu laišku prašė miesto vadovą dalyvauti mero rinkimuose.

Po posėdžio – rezoliucija

Nuojauta, kad pirmadienį turi kažkas įvykti, Liberalų sąjūdžio (LRLS) Klaipėdos skyriaus vadovybės neapleido visą savaitgalį, ypač po to, kai lemiamą žingsnį žengė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

Panašus scenarijus buvo prognozuojamas ir Klaipėdoje. Partijos skyriaus taryba veikiausiai turėjo informacijos, kad dabartinis uostamiesčio vadovas V.Grubliauskas vis dėlto dalyvaus būsimuose mero rinkimuose, bet – be Liberalų sąjūdžio.

Būtent todėl sekmadienį Klaipėdos liberalų skyriaus taryba "skubos tvarka rinkosi įvertinti paviešintos informacijos apie Klaipėdos mero V.Grubliausko ir E.Masiulio susitikimą Odesoje bei turimos informacijos dėl galimo bendradarbiavimo".

Dalyvaujant 16 iš 21 skyriaus tarybos narių, vienbalsiai priimta rezoliucija: "Esame sunerimę ir nepritariame mero V.Grubliausko ryšiams su E.Masiuliu bei jų bendravimui Odesos džiazo festivalio metu. Raginame V.Grubliauską viešai paneigti gandus dėl kuriamo komiteto ir kviečiame toliau dirbti kartu su LRLS Klaipėdos skyriumi".

Tačiau ši rezoliucija labai greitai neteko prasmės, nes pirmadienio vidurdienį paaiškėjo, kad V.Grubliauskas pats traukiasi iš Liberalų sąjūdžio.

"Po šios žinios nemanau, kad mūsų rezoliucija turi prasmę. Liko dar trys mėnesiai bendro darbo su meru. Mes visi esame pragmatiški žmonės, dirbame klaipėdiečiams, o ne savo ambicijoms, įsivaizduoju, kad likusį laiką taip ir dirbsime. Gerbiu mero pasirinkimą. Liberalios idėjos niekur nedingsta, o tai ir yra svarbiausia", – korektiškai nemalonią žinią priėmė LRLS Klaipėdos skyriaus pirmininkas ir savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Pranešimas miestui ir partijai

Po lemtingo Liberalų sąjūdžio susirinkimo, kai paaiškėjo, kad partijos kandidatu į merus bus ne V.Grubliauskas, o Seimo narys Simonas Gentvilas, dabartinis Klaipėdos vadovas ilgai tylėjo apie savo ateities ketinimus ir prabilo tik vakar vidurdienį.

"Taip, dalyvausiu rinkimuose į mero poziciją artėjančiais metais. Gerbiu Liberalų sąjūdžio sprendimą, bet partijos struktūros sprendimai nepaliko kitų galimybių man dalyvauti mero rinkimuose, todėl šiandien sakau visiems, sakau klaipėdiečiams, kad dalyvausiu ne Liberalų sąjūdžio sąraše. Teks kurti visuomeninį rinkimų komitetą", – po kelių mėnesių tylos savo ateities ketinimus atskleidė V.Grubliauskas.

Kol kas nėra nei būsimo komiteto narių sąrašo, nei komandos. Ji turėtų būti suburta per artimiausią mėnesį.

Meras pabrėžė, jog parašė pareiškimą ir traukiasi iš Liberalų sąjūdžio, o tai esą nelengvas sprendimas.

Miestiečiai spręs, kas vadovaus miestui.

"Tikiuosi, kad būsiu adekvačiai suprastas ir įvertintas. Galiausiai miestiečiai spręs, kas vadovaus miestui. Užbėgdamas už akių, sakau, jog neišsinešu jokių blogų minčių ar keršto, tačiau neketinu prisiimti kaltės už nepadarytas nuodėmes. Nesitraukiu niekur nuo liberalių vertybių, nuo kurių nesitrauksiu niekada. Eisiu ta pačia kryptimi, tik kiek kitu keliu", – dėstė V.Grubliauskas.

Keturiolikos laiškas merui

Pirmadienį veikiausiai neatsitiktinai buvo išplatintas ir atviras laiškas, kuriame 14 žinomų klaipėdiečių kreipėsi į V.Grubliauską, prašydami jo kandidatuoti į miesto merus naujuose savivaldybės rinkimuose.

Šis laiškas esą buvo tik dar vienas postūmis kandidatuoti trečiai kadencijai.

Tarp pasirašiusiųjų viešą raginimą – du buvę miesto merai, trys skirtingoms frakcijoms priklausantys dabartinės miesto tarybos nariai, žinomi gydytojai, pedagogai, visuomenininkai, verslininkai, kultūrininkai.

Tai gydytojas ir Klaipėdos armėnų bendruomenės pirmininkas Albertas Albertjanas, Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rasa Bekėžienė, dėstytojas, Klaipėdos tarybos narys Arvydas Cesiulis, Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas onkologas chemoterapeutas Alvydas Česas, Klaipėdos dramos teatro direktorius Tomas Jočys, Lietuvos verslo kolegijos direktorė Angelė Lileikienė, Klaipėdos universiteto rektoriaus patarėja Elida Mantulova, Jaunimo projektų konsultantė Reda Mikalauskaitė, Klaipėdos universitetinės ligoninės Radioterapijos ir branduolinės medicinos centro vadovė Aista Plieskienė, laikinasis universiteto rektorius bei Klaipėdos tarybos narys Artūras Razbadauskas, bendrovės "Klaipėdos konteinerių terminalas" vadovas Vaidotas Šileika, Klaipėdos tarybos narys ir buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, Jaunimo projektų konsultantė Greta Tautavičiūtė, pirmasis Klaipėdos meras Povilas Vasiliauskas.

Pasirašiusių asmenų pavardės byloja, kad takoskyra atsirado ne tik Liberalų sąjūdyje, bet ir pačioje Klaipėdos bendruomenėje.

"Pagrindinis motyvas tas, kad nėra rimto, atsakingo kandidato į Klaipėdos merus, kuris galėtų tęsti darbus mieste kitą kadenciją. Kai partijos skyrius kandidatu į merus patvirtino Seimo narį S.Gentvilą, aš balsavau ne už jį, o už V.Grubliauską. Bet aš nekvestionuoju skyriaus sprendimo. Tačiau esu įsitikinęs, kad V.Grubliauskas geriau galėtų atlikti savo pareigas ir vesti miestą į priekį", – tvirtino A.Cesiulis.

Anot A.Cesiulio, S.Gentvilas yra puikus jaunas, veržlus žmogus, bet jis lieka Seimo nariu ir esą niekuo nerizikuoja, jei jo neišrinktų.

"Geriausia, jei antrame rinkimų ture susigrumtų du liberalių pažiūrų kandidatai. Nors to Klaipėdos istorijoje dar nėra buvę", – pastebėjo A.Cesiulis.

Komandoje E.Masiulio nebus

Kai kurie buvę V.Grubliausko partijos kolegos iškėlė versiją, neva jis kuria visuomeninį komitetą kartu su politine korupcija kaltinamu Eligijumi Masiuliu.

Esą tai ir buvo mėginama padaryti Odesoje rugsėjį, kur meras ir E.Masiulis užfiksuoti kartu besišnekučiuojantys lauko kavinėje.

"Tos kalbos ne tik yra nepagrįstos, bet ir sąmoningai klaidinančios ir turi šmeižikiško pobūdžio. Taip, buvau sutikęs E.Masiulį Odesoje. Bet prielaidos, kad aš skridau į Odesą, miestą partnerį, to miesto mero kvietimu, būdamas to miesto garbės ambasadoriumi, dalyvauti džiazo festivalyje vien tam, kad galėčiau susitikti su asmeniu, kuris ir čia Lietuvoje yra nesudėtingai surandamas, prilygsta haliucinaciniam Helovino sapnui", – tikino V.Grubliauskas.

Meras kategoriškai paneigė, kad E.Masiulis figūruoja ar figūruos būsimajame jo visuomeniniame rinkimų komitete.

Oficialus startas – trečiadienį

Rytoj, tai yra lapkričio 7 d., prasidės nauja savivaldybių tarybų rinkimų kampanija. Antrą kartą savivaldybių gyventojai turės galimybę tiesiogiai rinkti savivaldybės merą, o kandidatus galės kelti susibūrę į visuomeninį rinkimų komitetą.

"Visuomeninius rinkimų komitetus pradėsime registruoti lapkričio 7-ąją, kai prasideda oficiali savivaldybių rinkimų kampanija. Galiu tik pasakyti, jog sulaukėme labai daug skambučių iš suinteresuotų žmonių, kurie domisi rinkimų komitetų kūrimu, pagal tą skaičių matome, kad tų komitetų tikrai bus nemažai", – teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja-sekretorė Svetlana Misevičienė.

Rinkimų komitetą gali sudaryti tos savivaldybės, kurioje keliami kandidatai, rinkėjai. Mažiausias visuomeninio rinkimų komiteto narių skaičius Klaipėdoje turėtų būti bent 62.

Rinkimų komitetas turi teisę kelti kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašą ir kandidatą į merus.

Tam Klaipėdoje susikursiantiems visuomeniniams komitetams reikės surinkti po 860 rinkėjų parašų.

Bręsta komitetų derlius

Sprendžiant iš siekių į savo gretas prisivilioti žinomų klaipėdiečių, naujųjų politinių darinių ir uostamiestyje bus nemažai, nors viešai kol kas įvardytas tik visuomeninis komitetas "Permainų Klaipėda", kuris vienija tarybos narius Vytautą Čepą ir Algirdą Grublį bei visą plejadą buvusių jų bendražygių – Atgimimo sąjūdžio aktyvistų.

Dienraščio žiniomis, Klaipėdoje, be jau žinomo rinkimų komiteto "Permainų Klaipėda" ir būsimo V.Grubliausko telkiamo komiteto, jų gali būti mažiausiai dar keturi.

Dar prieš pusmetį sklandė kalbos, kad uostamiestyje gali būti įsteigtas vadinamasis Kunigaikščių komitetas, kuris laikysis pseudopatriotinės bangos.

Kalbama, jog jis veikiausiai jungtų Algirdus, Vytautus, Kęstučius, Gediminus.

Dar vienas komitetas galbūt vadinsis "Klaipėdos forumu", kuris veikiausiai irgi laikysis patriotinės linijos. Panašus komitetas yra sostinėje – "Vilniaus forumas", kurio idėjos – portalo propatria.lt pagrindas.

Trečiasis visuomeninis komitetas Klaipėdoje veikiausiai bus darinys, susijęs su besiformuojančiomis bendruomenėmis.

Ir ketvirtasis turbūt bus vadinamasis Milijonierių komitetas, kuris sujungs turtingus Klaipėdos verslininkus.

Situacija pradės aiškėti, kai būsimieji rinkimų kampanijos dalyviai dėl įregistravimo kreipsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją.

GALERIJA

  • Simonas Gentvilas
  • Benediktas Petrauskas
  • Nina Puteikienė
  • Agnė Bilotaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (64)

Anonimas

grubliauskui reikia eiti jau į poilsį ir ilsėtis anoks čia meras.

ir vėl

Vyksta visiems klaipėdiečiams svarbus bendrojo plano svarstymas, o meras vėl eilinėje komandiruotėje Kopenhagoje (ES Regionų narių darbinis vizitas Pasaulio sveikatos organizacijos būstinėje). Ten svarbiau?

sąziningu Klaipedieciu viltis N.ir N. Puteikiai

Gerbiamieji, padėkime drąsuoliams įveikti įsigalėjusį liberalinį banditizmą Klaipedoje. Sekmes Jiems.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS