Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems | kl.lt

LINK JŪROS VEDANTIS TAKAS – DRAUGIŠKAS NEĮGALIESIEMS

  • 1

Palangoje pasimėgauti jūros teikiamais malonumais norintys neįgalieji, o taip pat ir sveikieji, netruko įvertinti baigtą rekonstruoti Lino taką. Per pušyną iki pat jūros besidriekiantis pėstiesiems bei dviratininkams skirtas takas baigtas rekonstruoti, o kopų prieigose šią savaitę užbaigti infrastruktūros tvarkymo darbai – čia esančioje poilsio aikštelėje įrengti suolai, sumontuotos vandens kolonėlės, pastatytas konteinerinis tualetas, kuris yra pritaikytas ir neįgaliesiems.

Lino takas, Vanagupės rajoną sujungiantis su pajūriu, visuomet buvo populiarus ne tik tarp sveikų kurorto gyventojų bei atostogautojų, bet ir tarp neįgaliųjų. Būtent jiems, apsistojusiems vienoje iš šioje kurorto dalyje esančių sveikatinimo įstaigų, tai yra patogiausias kelias iki paplūdimio. Tad Palangos miesto savivaldybei apsisprendus šį taką atnaujinti, buvo nutarta jį ne tik pagražinti, bet ir pritaikyti judėjimo ar regėjimo negalią turinčių žmonių poreikiams.

Todėl ne tik poilsio aikštelių infrastruktūra, bet ir visas Lino takas rekonstrukcijos metu buvo įrengtas taip, kad turintieji judėjimo ar regos sutrikimų čia jaustųsi patogiai. Maždaug 800 metrų ilgio ir 4 metrų pločio takas išilgai padalintas į keletą juostų – viena skirta pėstiesiems, kita – judantiems vežimėliuose. Pėstiesiems skirta tako dalis išgrįsta retro stiliaus spalvotomis betono trinkelėmis, o neįgaliesiems skirta dalis yra lygaus, smulkios frakcijos asfalto. Šias dvi juostas atskiria akliesiems ir silpnaregiams skirta iškilių, 30 centimetrų pločio ryškios spalvos trinkelių vedimo linija, padedanti orientuotis turintiems regėjimo sutrikimų. 

Neįgaliesiems skirta tako dalis yra 1,8 metro pločio – kad nesunkiai prasilenktų du vežimėliai. Ji taip pat paženklinta specialiais ženklais. Įrengti ir kelio ženklai, žaismingai akcentuojantys, kad šiuo taku važinėja tik draugiški dviratininkai.

Pasirūpinta, kad neįgalieji patogiai galėtų privažiuoti iki pat jūros – per kopas iki persirengimo kabinos bei iki vandens nutiestas medinis takas, kopose įrengta ir poilsio bei apžvalgos aikštelė.

Kokia infrastruktūra, takų nuolydžiai būtų patogūs neįgaliesiems, tako atnaujinimo darbus atlikę Palangos komunalininkai ne kartą konsultavosi su neįgaliųjų atstovais. „Dirbdami nuolat bendravome, tarėmės. Buvo išsakyta pasiūlymų, pastabų, į visus atsižvelgėme“, – sakė „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Rekonstrukcijos metu pasirūpinta ir reikiama infrastruktūra: atnaujinant Lino taką ne tik pakeista jo danga, bet ir apšvietimas, įrengti suolai, dviračių stovai, šiukšlių dėžės, pastatyti tualetai. Įrengta ir keletas poilsio zonų, viena iš jų – priekopyje. Per pušyną besidriekiantis Lino takas papuoštas gėlynais.

Vanagupės gatvėje, ties Lino tako pradžia, įrengta ir 18 automobilių stovėjimo vietų, dalis jų skirta turintiems negalią.

Šį link jūros vedantį pėsčiųjų taką netruko pamėgti ne tik neįgalieji – net ir darbo dieną čia gausu įvairaus amžiaus poilsiautojų ir kurorto gyventojų.

Kad neįgalieji Palangoje jaustųsi patogiai bei galėtų mėgautis jūros teikiamais malonumais, jiems skirti takai per kopas iki pat jūros, apžvalgos aikštelės bei viešieji tualetai įrengti ir pajūryje ties S. Dariaus ir S. Girėno gatve, takai per kopas įrengti ir Monciškių paplūdimyje bei Šventojoje ties gelbėjimo stotimi.

GALERIJA

  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
  • Link jūros vedantis takas – draugiškas neįgaliesiems
Palangos savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A jomajo. rado kuom pasigirt....

netolimam užsienyje neįgaliesiems padaryti privažiavimai, dižiulės aikštelė prie jūros, o čia. Pastatė šikininką ir medinį nuvažiavimą ir kie gyrimosi. Šlykšti man ta Lietuva pamačius kaip gyvena ŽMONĖS netolimam užsienyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS