Maitinimo įstaigose pasigesta higienos | kl.lt

MAITINIMO ĮSTAIGOSE PASIGESTA HIGIENOS

Įsibėgėjus pavasariui, klaipėdiečiai ir miesto svečiai vėl užplūs kavines bei barus. Pasirodo, viešųjų maitinimo įstaigų lankytojai ne visada gali jaustis saugūs. Pernai ir šiemet daugiau nei pusėje maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų tikrintų kavinių aptikta higienos pažeidimų.

Kavinėse – šimtai pažeidimų

Ne visada restoranuose ir kavinėse ant lankytojų stalo patiekti gardžiai atrodantys patiekalai yra saugūs.

Priešingai, netinkamomis sąlygomis pagamintas ir laikytas maistas gali sukelti sunkių apsinuodijimų, žarnyno ir skrandžio ligų.

Pernai Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uostamiesčio kavinėse ir restoranuose užfiksavo 331 pažeidimą. Iš viso tikrintos 227 kavinės ir restoranai.

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjos pareigas laikinai einančios Rimos Slaboševičienės, dalį pažeidimų sudaro bendrųjų higienos reikalavimų nesilaikymas.

"Bendrųjų higienos pažeidimų – 94 atvejai", – teigė R.Slaboševičienė.

Bendrųjų higienos pažeidimų – 94 atvejai.

Tai sudaro beveik trečdalį visų užregistruotų pažeidimų.

Patalpose vyravo netvarka?

Dalyje tikrintų kavinių ir restoranų trūko tvarkos.

Pastebėti nelygūs grindų, sienų, lubų, palangių, durų paviršiai, atidarytuose languose nebuvo nuo vabzdžių saugančių tinklelių.

Taip pat užfiksuota nešvari maisto tvarkymo įranga, nelygūs gamybinių stalų paviršiai, aprūdiję, susidėvėję šaldytuvai, suplyšusios šaldytuvų durų sandarinimo gumos, nehigieniškai naudojamas inventorius, susidėvėjusios pjaustymo lentelės.

Specialistai kavinėse ir restoranuose nustatė ir 61 savikontrolės vykdymo nepaisymo atvejį.

"Nustatytos netinkamos produktų ar patiekalų laikymo temperatūros, produktų priėmimo pažeidimai, jei patalpos, įranga, inventorius nešvarūs, vadinasi, valymas ir dezinfekavimas nebuvo atliekamas tinkamai ir reikiamu dažnumu, pasibaigęs termometro metrologinės patikros galiojimo laikas", – atskleidė R.Slaboševičienė.

Neplauti kiaušiniai ir tarša

Pernai taip pat užregistruoti 43 technologijų, 41 ženklinimo, 29 personalo higienos, 26 tinkamumo vartoti terminų, 24 patiekalų atsekamumo, 11 laikymo sąlygų, du kokybės pažeidimai.

"Nesilaikyta maisto tvarkymui skirtų gamybos zonų, sudaroma galimybė kryžminei taršai – gatavi patiekalai laikomi neatskirti nuo žaliavų ar pusgaminių. Taip pat buvo pastebėta neplautų kiaušinių, nepateiktos gaminamų patiekalų receptūros, technologiniai aprašymai, raštu nenurodyta informacija apie patiekaluose esančias netoleravimą ir alergiją sukeliančias medžiagas", – teigė pašnekovė.

Nusižengimų daugėja?

Pasirodo, verslininkai nepasimokė, mat šiemet situacija negerėja.

Iki balandžio 1 d. Klaipėdos miesto kavinėse ir restoranuose buvo atlikti 56 patikrinimai.

Higienos ir kitų numatytų reikalavimų laikytasi tik 22 maitinimo įstaigose.

Inspektoriai užregistravo tokių pačių pažeidimų kaip ir pernai.

Siekdama užtikrinti kavinių, restoranų lankytojų saugumą, Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uostamiesčio maitinimo įstaigose lankosi nuolat.

"Kavinių ir restoranų patikrinimai atliekami visais metų laikais. Tik vasaros metu dirbančios kavinės tikrinamos vasarą. Patikrinimų dažnumas yra planuojamas pagal maisto tvarkymo subjektų riziką. Be to, atliekami neplaniniai patikrinimai pagal gautus vartotojų skundus", – pasakojo R.Slaboševičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

maf

per gaunamus kyšius tikriausia ne visada mato,o jei pamatė reiškia negavo.

Efa

Skelpkite imoniu pavadinimus ,tada klientai atsirinks kur eiti ir bus tvarka ,o tikrinti reikia ir dazniau ....

Skaitytojas

Patikrinkit tuos, kur tortus kepa namuose ir pardavinėja. dar ne tiek pažeidimų atrasite. Ir dar mokesčius kaip reikiant slepia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS