Mėlynajai vėliavai gauti šiemet prireiks 10 tūkst. eurų | kl.lt

MĖLYNAJAI VĖLIAVAI GAUTI ŠIEMET PRIREIKS 10 TŪKST. EURŲ

Dviejuose Klaipėdos paplūdimiuose artėjantį sezoną vėl turėtų plevėsuoti kokybės ženklu vadinama Mėlynoji vėliava. Skaičiuojama, kad šis statutas miestui kainuos daugiau nei pernai – apie 10 tūkst. eurų.

Atitinka reikalavimus

Pernai vėliavos buvo iškeltos Smiltynės centriniame ir Antrosios Melnragės pliažuose. Pastariesiems Klaipėdos savivaldybė įvertinimo sieks ir šiemet.

Preliminari numatyta suma kokybės statusui gauti – 10 tūkst. eurų. Praėjusiais metais išlaidos siekė 8 tūkst. eurų.

Mėlynosios vėliavos programą vykdo Aplinkosauginio švietimo fondas, nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų tinklas.

2000-aisiais Lietuvos žaliųjų judėjimas tapo tarptautinio Aplinkosauginio švietimo fondo nariu bei koordinuoja jo programas Lietuvoje.

Pirmadienį Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete šį klausimą pristatė uostamiesčio savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Esą tam, kad būtų įvertintas Mėlynąja vėliava, paplūdimys turi atitikti tam tikrus reikalavimus.

"Vasarį mes pateikėme paraišką Lietuvos žaliųjų judėjimo Mėlynosios vėliavos programos koordinatoriams. Tam, kad gautų mėlynąją vėliavą, paplūdimys turi atitikti 33 aplinkosauginio švietimo, vandens kokybės, saugumo ir paslaugų bei kitus kriterijus. Vėliava reiškia, kad paplūdimys yra atitinkamai prižiūrimas, tikrinama vandens kokybė, saugomos kopos, laikomasi nustatytų taisyklių, rūšiuojamos atliekos, pakanka tualetų, turi gelbėtojus", – vardijo I.Šakalienė.

Pasak vedėjos, Smiltynės centrinio ir Antrosios Melnragės pliažų infrastruktūra atliepia keliamus reikalavimus.

500 – vienas tualetas

Teigiama, kad likusių miesto paplūdimių kokybė yra panaši, tačiau jiems nėra skiriama tiek daug dėmesio, kiek Mėlynąją vėliavą turintiems pliažams.

Komiteto narys Valdemaras Anužis teiravosi, ar Mėlynąja vėliava besipuošiančiuose paplūdimiuose išties pastatoma užtektinai tualetų.

"Koks yra teorinis paskaičiavimas dėl tualetų poreikio šiuose pliažuose ir kaip mes jį tenkiname? Ar yra paskaičiuota, kiek poilsiautojų naudojasi jūra ir kiek – tualetu? Kolegos, visiškai nejuokinga, nes visa tai atsiduria jūros vandenyje. O mūsų oda nėra guminė, daugumą alergijų sukelia išorės veiksniai, susiję su vandeniu, oru, rūbais", – tikino V.Anužis.

I.Šakalienės žodžiais, paplūdimiuose sezono metu esantys modernūs konteineriniai tualetai – gana gerai prižiūrimi ir tvarkingi, todėl poilsiautojams esą nėra reikalo atlikti gamtinių reikalų jūroje.

"Kiek atsimenu iš teorinių paskaičiavimų, 500 žmonių turėtų būti vienas tualetas", – pridūrė vedėja.

"Mes atitinkame visus Mėlynosios vėliavos kriterijus. Tai reiškia, kad visi tualetai suskaičiuoti, teoriniai lankytojai – irgi. Priešingu atveju mums būtų reikėję pastatyti papildomų tualetų", – antrino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

2 tūkst. eurų daugiau

Savivaldybės, atitinkančios nustatytus reikalavimus paplūdimiams, gali juose vasaros sezonui iškelti Mėlynąją vėliavą.

Teigiama, kad šiandien Mėlynoji vėliava yra tapusi pripažintu tarptautiniu paplūdimio kokybės ženklu bei puikia reklama, siekiant pritraukti užsienio turistus.

Mėlynoji vėliava suteikiama tik vienam sezonui.

Lietuvos žaliųjų judėjimo įgalioti asmenys bei Aplinkosauginio švietimo fondo inspektoriai neįspėję privalo tikrinti, ar paplūdimiai atitinka visus keliamus reikalavimus vasaros sezono metu.

Vėliava turi būti nuleidžiama, jei randama trūkumų. Pakelti ją leidžiama tik tada, kai visi trūkumai pašalinami.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Pider.ai as jums uz 10 Euru pasiusiu.

Senjora

Panevėžyje ant Dramos teatro kabanti vėliava ,mokesčių mokėtojams kainavo 25 000 eu. IR VISIEMS NUSISPIAUT...

Galimai

antra tiek reiks sumokėti nes maudytis Melnragės ir Nemunu atnešamu teršalų misrainėj tikrai žmonėms pavojinga gyvybei.KITAIP KAS GALI TOKIOM VIETOM IŠDUOTI M4LYNAS VĖLIAVAS?!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS