Merų rinkimai 2019: Klaipėdos rotušės šturmo planas | kl.lt

MERŲ RINKIMAI 2019: KLAIPĖDOS ROTUŠĖS ŠTURMO PLANAS

Iki savivaldos ir merų rinkimų likus vos pusmečiui, susidomėjimą Klaipėdos mero postu rodo jau ne tik vietos politikai, bet ir Seimo nariai. Dienraščio duomenimis, mažiausiai du parlamentarai tiesioginiuose mero rinkimuose ketina siekti uostamiesčio vadovo posto.

R.Žemaitaitis nori Klaipėdos?

Prieš pustrečių metų vienmandatėje Pietų Žemaitijos apygardoje rinkimus į Seimą laimėjęs partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas, iš Šilutės kilęs Remigijus Žemaitaitis veikiausiai dalyvaus Klaipėdos mero rinkimuose.

Tokios kalbos pačiame uostamiestyje pasigirdo po Seimo nario viešnagės Jūros šventėje praeitą savaitę, kai politikas daug fotografavosi ir savo feisbuke viešino nuotraukas "iš savo vaikystės miesto".

Pats politikas patvirtino, jog tokio pasiūlymo sulaukė iš savo partijos skyriaus kolegų uostamiestyje.

"Toks yra pasiūlymas, jį išsakė Klaipėdos skyriaus nariai. Esu vietinis – šišioniškis, klaipėdiškis. Tad nieko keista. Ar jau apsisprendžiau? Dar per anksti apie tai kalbėti, bet kodėl ne? Nors aš matau kitą kandidatą, kuris galėtų pretenduoti į merus uostamiestyje. Jis jaunas, energingas, žinomas, tik net nežinau, ar pavyktų jį patį įtikinti kandidatuoti", – dėstė R.Žemaitaitis.

Dar per anksti apie tai kalbėti, bet kodėl ne?

Esą yra dar vienas partijos "Tvarka ir teisingumas" pretendentas į Klaipėdos merus. Jis vyresnio amžiaus, verslininkas, Klaipėdos mecenatas, tačiau jis prašė jo pavardės kol kas neskelbti.

Taigi vienintelis aiškus šios partijos kandidatas į merus – R.Žemaitaitis.

Tikisi dešimties mandatų

Regis, kol kas tik "Tvarka ir teisingumas" skubiai ruošiasi savivaldos rinkimams, partija jau 35 skyriuose sudarė pirmąjį rinkimų sąrašų dešimtuką.

Tiesa, per pastaruosius rinkimus "tvarkiečiai" Klaipėdos taryboje gavo vos 2 mandatus, tačiau, kaip paaiškėjo, abu dabartiniai tarybos nariai – tiek Aldona Staponkienė, tiek Artūras Razbadauskas, šiai partijai nepriklauso.

Tačiau R.Žemaitaitis mano, kad būsimieji savivaldos rinkimai Klaipėdoje jiems bus palankūs, ir tikisi gauti mažiausiai 8–10 mandatų.

Vis dėlto, net jei ir pavyktų įgyvendinti šį optimistinį variantą ir jei R.Žemaitaitis laimėtų mero postą Klaipėdoje, partija neturėtų daugumos, ir konstruktyviai dirbti būtų faktiškai neįmanoma.

Tačiau R.Žemaitaitis ir čia neturi abejonių: "Na, komandą galima suformuoti iš kelių politinių partijų."

Politikas neslėpė, kad dar du jo kolegos iš Seimo – Juozas Imbrasas sieks Vilniaus mero posto, o Kęstutis Bartkevičius – Mažeikių.

Liberalai spręs dilemą

Dar vienas Seimo narys, atvirai išsakęs siekius pretenduoti į Klaipėdos mero postą, – liberalas Simonas Gentvilas.

"Iškėliau skyriuje savo kandidatūrą, kad skyriaus nariai visuotiniame susirinkime pasirinktų vieną arba kitą kandidatą. Dviejų partijos kandidatų į merus nebus, čia ne konservatoriaus Žygimanto Pavilionio atvejis. Kodėl siekiu mero posto? Turiu kitokią nuomonę, nei dabar egzistuojanti. Manau, kad laikas rimtiems pokyčiams. Labai nepatinka uosto ir miesto susipriešinimas ir panašiai", – dėstė S.Gentvilas.

S.Gentvilas vertinti savo galimybių, prognozuoti, kaip apsispręs partija, nenorėjo, tačiau pridūrė, kad tam darbui turįs visą reikiamą patirtį – ir išsilavinimą, gautą užsienyje, ir tarybos nario, ir parlamentaro darbo patirtį, turėjo ir savo verslą, žino miesto problemas, čia gimęs ir užaugęs.

Partija nėra bendrovė, o demokratinis darinys.

"Partija nėra bendrovė, o demokratinis darinys, todėl ir nusprendžiau kandidatuoti. Nėra jokio konflikto, tai yra vidinė demokratija. Nepaisant šio mano sprendimo, manau, kad Vytautas Grubliauskas yra sėkmingas meras, daugeliu atvejų galiu jį pagirti, bet kai kada jam pritrūksta drąsos rimtiems pokyčiams", – teigė S.Gentvilas.

Dabartinis meras V.Grubliauskas į konkurenciją partijos viduje žiūri filosofiškai.

"Kuo didesnė konkurencija, tuo didesnis pasirinkimas žmonėms. Tik labai keista, kad vidiniai partijos dalykai iškeliami vos ne į nacionalinį lygmenį, bet, vertinant jaunatvišką polėkį ir ambicijas, manau, tai yra normalu. O kaip viskas bus, greitai išaiškės", – teigė meras.

Pavardės – gūdi paslaptis

Seime daugumą turintys "valstiečiai" būsimuose savivaldos ir merų rinkimuose neslepia savo ambicijų, nors šią kadenciją uostamiesčio taryboje neturi nė vieno mandato, nes pastaruosiuose rinkimuose partija net nebuvo registruota.

Klaipėdoje į Seimą išrinktas šios partijos atstovas Dainius Kepenis dar prieš pusmetį dienraštį tikino, jog rinkimams rimtai ruošiamasi.

"Turime jau ir kandidatą į merus, beje, ne vieną. Tačiau kol kas įvardyti nenorėčiau. Supraskite, vos paskelbę pavardę žmogaus į mero postą, norėdami jam padaryti gera, tik pakenktume. Ateis laikas, paviešinsime. Tai bus klaipėdiečiai, kurie žinomi ir nusipelnę miestui. Ar jie sutiko? Jie dar svarsto", – teigė D.Kepenis.

Parlamentaras paneigė, kad kandidatas į Klaipėdos merus galėtų būti kuris nors iš uostamiestyje išrinktų Seimo narių, jo partijos atstovų.

N.Puteikienė irgi kandidatuos

Prognozuojama, kad būsimuose savivaldos rinkimuose aktyviai dalyvaus nauji dariniai – visuomeniniai komitetai, kurie veikiausiai irgi kels savo kandidatus į merus, tačiau personalijos dar neįvardijamos.

Vienintelė aiški kandidatūra – visuomeninio komiteto "Puteikis plius" vadovė Nina Puteikienė.

Tačiau politikė jau ne kartą akcentavo, jog per pastaruosius metus pasikeitė tam tikros aplinkybės, Seimo narys klaipėdietis Naglis Puteikis, kurio vardu pavadintas komitetas, tapo Centro partijos pirmininku, todėl šio komiteto būsimuose rinkimuose neliks.

"Kandidatuosiu mero rinkimuose. Pati išsikelti negaliu, bet dirbu su atskiromis žmonių grupėmis, kurie oponuoja dabartinei miesto valdančiajai daugumai. Jie, tikiuosi, mane iškels kandidate į miesto merus arba galbūt iškels Centro partija", – svarstė N.Puteikienė.

Į avantiūrą nesileis

Per pastaruosius rinkimus socialdemokratai Klaipėdos taryboje laimėjo tris mandatus. Ne mažiau jie tikisi ir artėjančiuose rinkimuose.

Nors partiją krėtė skilimo skandalas, Klaipėdos socialdemokratai liko ištikimi senosioms tradicijoms ir neatskilo, liko su jaunuoju partijos pirmininku Gintautu Palucku.

Tiesa, tai dviem Seimo narės Irenos Šiaulienės padėjėjoms uostamiestyje kainavo darbą, tarp jų – ir skyriaus pirmininkei Lilijai Petraitienei.

Esą galutinį sprendimą partija dėl kandidato į Klaipėdos merus priims rudenį. Pati L.Petraitienė teigia nekandidatuosianti.

"Įveikti V.Grubliauską rinkimuose bus sudėtinga, o kad jis dalyvaus, nė neabejoju. Suprantu dabartinio mero kalibrą ir nematau prasmės su juo konkuruoti. Per daug gerai suvokiu situaciją, kad leisčiausi į tokią avantiūrą. Mūsų tikslas susigrąžinti rinkėjų pasitikėjimą ir gauti bent tris mandatus. Be to, jei meras neturi politinės daugumos palaikymo, jis bus tik popierinė figūra, koks gražus, protingas ir išmintingas būtų, jis taps tik juostelių karpytojas. Miestui reikia šviežio kraujo", – įsitikinusi L.Petraitienė.

Ji mano, kad būsimuose mero rinkimuose paremtų rimtą, solidų kandidatą, galbūt net ne partijos kolegą.

Rusų aljansas neskuba

Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas" Klaipėdos taryboje turi 4 vietas ir veikiausiai sieks jas išlaikyti.

Pirmieji signalai, kad prasideda pasiruošimas rinkimams ir šioje partijoje, buvo permainos Klaipėdos savivaldybės administracijoje, kai partijos atstovą administracijos direktoriaus pavaduotoją Aleksandrą Michailovą netikėtai pakeitė buvęs karo jūrininkas Olegas Mariničius.

Šiuo žingsniu veikiausiai siekta suaktyvinti tam tikrą miesto bendruomenę ir taip pakelti partijos reitingus prieš rinkimus. Ar tai pavyko, dar nežinia.

"Mūsų partijos kandidato į merus įvardyti dar negaliu, dar svarstome. Tikrai žinau, kad tarp mūsų yra tokių, kurie galėtų miestui vadovauti. Aš pati ar kandidatuosiu? Kol kas nieko nežinau", – dienraščiui tvirtino klaipėdietė Seimo narė Irina Rozova.

Partijos atkakliai tyli

"Klaipėdos" žiniomis, praėjusių rinkimų konservatorių kandidatė į merus Seimo narė klaipėdietė Agnė Bilotaitė veikiausiai šiuose rinkimuose nedalyvaus.

Šią kadenciją konservatoriai mieste turi 4 mandatus, ne mažiau jų tikisi ir būsimuose rinkimuose. Apie partijos kandidatą Klaipėdos mero rinkimuose kol kas nežinoma.

Merų rinkimuose tikino tikrai nedalyvausiąs buvęs miesto vadovas Rimantas Taraškevičius.

Yra laikas ateiti ir yra laikas išeiti.

"Yra laikas ateiti ir yra laikas išeiti. Tikrai neplanuoju kandidatuoti", – neslėpė buvęs meras.

Neatmetama galimybė, jog savivaldos rinkimuose, be politikos naujokų, dalyvaus ir tos partijos, kurios praeitą sykį liko užribyje – Darbo partija, Lietuvos laisvės sąjunga, Žemaičių partija, Tautininkų sąjunga, politinė partija "Drąsos kelias".

Per praėjusius rinkimus mandatų Klaipėdos taryboje siekė 11 politinių partijų ir 2 visuomeniniai komitetai, iš viso buvo iškeltas 421 kandidatas. Aštuonios politinės jėgos laimėjo rinkimus.

Komentaras

Lauras Bielinis

Politologas

Įdomiai atrodo Seimo nariai, siekiantys miestų merų posto, bet turbūt jie turi savo motyvus. Galimas dalykas, jie traktuoja, kad gali viską – jei jau tapo politikai, gali būti ir merai, ir parlamentarai, ir valstybinių įmonių direktoriai. Tai pasitikėjimo savimi, bet ne profesionalaus gebėjimo rodiklis. Rinkėjams tokius kandidatus reikėtų vertinti atsargiai, nes mero funkcijos reikalauja gana aiškių savybių. Natūralu, kad politinės partijos siekia laimėti merų ir savivaldos rinkimus, nes jie tai sėkmingai galės panaudoti ir būsimuose Seimo rinkimuose.

GALERIJA

  • Vytautas Grubliauskas
  • N.Puteikienė.
  • Simonas Gentvilas
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Na jau

piemenų mums tikrai nereikia. Matėme kokia jų pakraipa ir protas - tik liežuviu malti, valdantiesiems padlaižiauti ir pinigo žvalgytis.Miestas turi keletą aukštųjų mokslo įstaigų bet ar matėt kas, kad studentai prisidėtų prie pilietinių akcijų ar miesto problemų sprendimų?Kad jie piketuotų dėl pilietinių-benrduomeninių problemų?Apart kai buvo iškilusi grėsmė uždaryti KU.__Ai, tiesa, savivaldybės valdžia buvo juos sukvietusi į ,,Mėlynojo promyzio(pardon)PROVERŽIO"pristatymą. Sklandžiai pristatė(Nieks nei cypt). Paskui paskelbė kad projektas buvo pristatytas MIESTO VISUOMENEI.___Net liberalai žino kad jaunimas pas mus kaip plastilinas

boba

šimtametes bobos vykdo gaujos nurodymus, visose Klaipedos institucijose gaujos šeimu ranga

Petras

Nėra Klaipėdoj tokio, kaip Matijošaitis. Visi viens kito bijo. Savaldybėj šimtametės babos... Reikia jauno drąsaus žmogaus, kuris išvaikytų tą dumblyną..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS