Mieste – erkių pikas | kl.lt

MIESTE – ERKIŲ PIKAS

Išvykas gamtoje planuojantys gyventojai turėtų pasisaugoti ne tik žmonių, bet ir jų augintinių tykančių erkių. Gegužės viduryje šie sunkias ligas nešiojantys parazitai būna patys aktyviausi. Jau yra susirgusiųjų Laimo liga.

Retam neįsisiurbia

Pastebima, kad kasmet užsikrėtusiųjų erkių platinamomis ligomis tik daugėja. Erkės gamtoje aptinkamos nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė informavo, kad per šių metų keturis mėnesius erkių platinama Laimo liga susirgo keturi Klaipėdos miesto gyventojai. Erkinio encefalito atvejų registruota nebuvo.

"Pastebėta, kad besiskiepijančių nuo erkinio encefalito daugėja. Gyventojai vis labiau informuojami apie erkinį encefalitą ir jo pasekmes, todėl nerizikuoja ir pasiskiepija. Aktyviau skiepytis nuo erkinio encefalito žmones paskatina ir patirtis – retam Lietuvos gyventojui niekada nebuvo įsisiurbusi erkė. Jos mūsų šalyje paplitusios visur: ne tik miškuose, bet ir parkuose, sodybose", – pasakojo E.Juknienė.

Daugėja besiskiepijančiųjų

Erkėms tinkamiausia aplinka yra lapuočių ir mišrūs miškai. Čia vabzdžiams yra pakankamai drėgmės, gera miško paklotė. Todėl dažnai būnantieji gamtoje skuba apsisaugoti nuo šių kraujasiurbių.

Šių metų pirmąjį ketvirtį pirmąja vakcinos nuo erkinio encefalito doze pasiskiepijo 490 Klaipėdos apskrities gyventojų, iš jų 351 – klaipėdietis.

Pernai pirmą kartą nuo erkinio encefalito pasiskiepijo per 2 200 uostamiesčio gyventojų, iš jų per 700 – vaikai iki 17 metų.

Prieš porą metų tokių buvo beveik puse tūkstančio mažiau.

Skiepijimosi nuo erkinio encefalito ciklą sudaro trys vakcinos dozės ir revakcinacija kas keleri metai. Pernai tokių taip pat buvo gerokai daugiau nei ankstesniais metais.

Deja, skiepų nuo Laimo ligos nėra. Guodžia tai, kad šia liga įprastai persergama lengviau nei erkiniu encefalitu.

Užsikrečia ir mieste

Uostamiestyje daugėja ne tik pasiskiepijusiųjų, bet ir sergančiųjų.

Pernai erkių platinamomis ligomis susirgo 88 Klaipėdos gyventojai: 77 Laimo liga ir 11 erkiniu encefalitu, o štai 2016 m. apytikriai perpus mažiau – 34 gyventojai, iš kurių 23 nustatyta Laimo liga, 11 – erkinis encefalitas.

Pernai daugiau nei pusė visų klaipėdiečių erkiniu encefalitu ir Laimo liga užsikrėtė miesto teritorijoje: Laukininkų, Dragūnų, Šilutės pl., Baltijos pr. gatvėse ir pamėgtose poilsio vietose: Melnragėje, Giruliuose, Smiltynėje, dirbdami soduose, esančiuose šalia Šernų, Dituvos miškų.

Per paskutiniuosius kelerius metus didžiausią užsikrėtusių erkių platinamomis ligomis dalį sudarė suaugę darbingo amžiaus žmonės. Erkiniu encefalitu vyrai sirgo dažniau negu moterys, o Laimo liga – dažniau moterys.

Keičiantis orams, pastebima, kad erkės vis ilgiau išbūna aktyvios.

Pernai paskutiniai kraujasiurbiai pastebėti gruodžio 13 d., prieš porą ir trejetą metų – lapkričio pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

dituvos sb gyventojas

kam piauti zole, graziai tvarkytis, jei daugelis net neprivatizavo savo sodu, ir taip tesiasi metu metai. Senai reikia juos atimti ir skirti zmonems kurie juos dirbs , piaus zoles augins derliu. Kokia kova su erkemis gali buti, kai vieni tvarkosi, o kiti durniu volioja, o kur dar piktzoliu seklos. Tikrai naujam vadovuiir jo sklypu pirmininkams reikia daryti kardinalias isvadas.

gyventoja

Laukininkų gatvės gale greit ir gyvatės pradės šliaužioti,o tokią didelę žolę reikia ne tik nupjauti, bet ir sugrėbti.Kol tvarkėsi bendrijos už kelis euriukus buvo tvarka, o dabar 2 metrai nuo namo, toliau nors gyvatynas, nes toj nesutvarkytoj žolėj kartu su pernykščiais lapais tikras erkynas bus, o skiepai tvarkos nepadarys.

AAa

Pigiausia žolę pjauti laiku :-), o ne skiepais bandyti gelbėtis. Skiepai nuo Laimo ligos nepadeda... O ir nuo pačio erkės įsisiurbimo neapsaugo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS