Mokytojai širsta: progimnazijos direktorė draudžia streikuoti? | kl.lt

MOKYTOJAI ŠIRSTA: PROGIMNAZIJOS DIREKTORĖ DRAUDŽIA STREIKUOTI?

Pirmadienį visoje šalyje prasidės neterminuotas mokytojų streikas, tuo metu Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos pedagogai jaučiasi pasimetę. Esą įstaigos direktorė prieštarauja streikui ir už dalyvavimą jame grasina teismais bei atleidimu iš darbo. Pati mokyklos vadovė šias kalbas griežtai paneigė.

"Nori užkirsti kelią"

Pabijojęs viešumo ir savo vardo neatskleidęs S. Dacho progimnazijos mokytojas dienraščio žurnalistams tvirtino, kad direktorė peržengė visas ribas, drausdama mokytojams taikiai streikuoti.

"Pirmadienį progimnazijoje yra organizuojamas mokytojų streikas, tačiau tam kelią nori užkirsti mokyklos direktorė Daiva Marozienė. Ši grasina mokytojams teismu, atleidimu iš darbo ir kitoms neleistinomis sankcijomis, kai tuo metu visose kitose švietimo įstaigose taikūs streikai yra leidžiami. Be to, D. Marozienė yra Švietimo ir mokslo ministrės giminaitė, tad neverta net sakyti, kodėl direktorė nejaučia ribų", – dėstoma mokytojo siųstame laiške.

Giminystės ryšiai – absurdas

"Pirmadienį mūsų mokykloje streiko tikrai nebus, galbūt jis įvyks vėliau. Tiesiog nesuspėta atlikti procedūrų, kol kas nesu gavusi jokio pranešimo iš profesinės sąjungos", – sakė S. Dacho progimnazijos direktorė D. Marozienė.

Kolegų kritika moterį pribloškė. Anot pašnekovės, mokyklos mokytojams streikuoti niekada nebuvo ir nebus draudžiama, nes tai prieštarauja Lietuvos konstitucijai.

"Pagal įstatymą nė negalėčiau to daryti. Keista, kad kažkas tvirtina priešingai. Tikrai negrasinu, tik išsiunčiau žmonėms teisininko išaiškinimą, Darbo kodekso reikalavimus dėl to, kokia yra padėtis, ką turi nuveikti streiko komitetas, kokios jo narių prievolės ir tiek. Nėra nė vieno žodžio, kad aš prieštarauju ar grasinu", – stebėjosi D. Marozienė.

Esą kolegos, priekaištaudami dėl giminystės ryšių su ministre, stipriai perlenkė lazdą.

Teigti, kad esu ministrės giminaitė... Toli einama.

"Belieka tik apgailestauti. Tai išgirdus kyla daug klausimų dėl bendruomenės vidinės būsenos. Teigti, kad esu ministrės giminaitė... Toli einama", – apmaudavo pašnekovė.

"Vyksta negražūs dalykai"

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga nuo pirmadienio ketina pradėti neterminuotą streiką, tačiau uostamiesčio mokytojai prie streiko prisijungs savaite vėliau.

Mat iš Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos perstoję į Lietuvos švietimo darbuotojų profesinę sąjungą, Klaipėdos miesto susivienijimo atstovai užtruko tvarkydami reikalingus dokumentus.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė teigė žinanti apie S. Dacho progimnazijoje kilusią sumaištį.

Demokratinėje valstybėje gyvename, tačiau turime vergovę paklusti.

"Šiandien S. Dacho mokytojai pakvietė mane į susirinkimą. Direktorė gali būti paduota į teismą dėl trukdymo streikuoti. Tai – ne nesusipratimas, o vyksta tikrai negražūs, negeri dalykai. Demokratinėje valstybėje gyvename, tačiau turime vergovę paklusti", – penktadienį sakė L. Juknienė.

Mokytojų atlyginimai augo

Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko, streikuoti privertė valdžios primesta, absurdiška mokytojų etatinio darbo apmokėjimo sistema, kurios pasekmes dabar jaučia visa švietimo bendruomenė.

Profsąjunga kreipėsi į šalies vadovus kviesdama stabdyti reformą, nes "chaosas sistemoje, nežinomybė ir mokytojų nusivylimas žlugdo visą ugdymo procesą".

Pirmadienį prasidėsiančiame pedagogų streike planuoja dalyvauti apie dešimt mokyklų, vėliau streikuojančių mokyklų gali būti ir daugiau. Baigti streikuoti žadama tik tada, kai bus rastas susitarimas ir pasirašyti dokumentai.

Pagrindinis protestuosiančiųjų reikalavimas – keisti etatinio apmokėjimo sistemą, nes dabar mokytojų darbas esą skaičiuojamas minutėmis.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, po įvykdytos mokytojų apmokėjimo reformos, mokytojų algos augo beveik visoje Lietuvoje, vidutiniškai apie 14 procentų.

GALERIJA

  • Mokytojai širsta: progimnazijos direktorė draudžia streikuoti?
Gairės: mokytojai, mokytojų streikas, streikas, Daiva Marozienė, Simono Dacho progimnazija, Simono Dacho mokykla, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Manau

LAUK stalinistinius vadovus

Anonimas

Ir gerai kad draudzia ar sitaip ka pasieksi tik save zemina kvaisos tos kur sedi ministerijoj guledamos kelinta diena su tais paciais rubais jau kviepot nebus kuo

ona

mieli mokytojai eikit i privatu sektoriu padirbeti, bet neverkit kai grizti nebegalesit jusu vietos bus uzimtos norinciu dirbti mokytoju gėdikitės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS