Naujai gatvei – Žaibo vardas | kl.lt

NAUJAI GATVEI – ŽAIBO VARDAS

Dviem uostamiestyje suplanuotoms naujoms gatvėms norima suteikti pavadinimus. Svarstant šį klausimą, politikai atkreipė dėmesį, kad reikėtų įamžinti miestui nusipelniusių žmonių atminimą, jų vardais pavadinant vieną ar kitą gatvę.

Ir žaibas, ir griaustinis

Kokius pavadinimus suteikti būsimoms miesto gatvėms, svarstė miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Šalia Klemiškės gatvės suplanuotai naujai gatvei Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija pasiūlė Pilupėnų vardą.

Šio kvartalo gatvėms suteikiami išnykusių kaimų pavadinimai, tad būtų išlaikyta tradicija.

Tauralaukyje numatytai naujai gatvei pasiūlytas Žaibo vardas. Šiuo atveju taip pat atsižvelgta į aplink esančių gatvių pavadinimus.

Tarp jų yra Griaustinio, Lietaus, Vaivorykštės, Žvaigždžių, Lietaus gatvės.

Keis dalies gatvės vardą

Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda teigė, kad suteikti šioms gatvėms pavadinimus reikia, nes norima pradėti statybas.

Miesto tarybos bus prašoma pakeisti ir dalies Vaivos gatvės, esančios Melnragėje, pavadinimą. Atkreipiamas dėmesys, kad dabar dalis šios bei Molo, Audros gatvių adresų neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Adresai pažeidžia eilės didėjimo, lyginių ir nelyginių numerių atskyrimo tvarką. Tad Registrų centras kreipėsi į savivaldybę, kad klaidingi adresai būtų pakeisti.

V.Nausėda informavo, kad Vaivos gatvės daliai siūloma suteikti Smilgų pavadinimą. Dabar ši gatvelė yra būsimo Melnragės parko teritorijoje.

"Realiai yra likęs tik šios gatvės pavadinimas. Dabar ten takelis. Yra vienas namas, bet jis įsikiša į Nėgių gatvę. Tad jam priskirtas šis adresas. Gyventojas buvo labai nepatenkintas tokiais pokyčiais. Jam nepatiko gatvės pavadinimas, tačiau galiausiai suprato, kad nėra jokios išeities", – tvirtino vedėjas.

Siūlė įamžinti asmenybes

Klausimą svarsčiusio Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto narys Laisvūnas Kavaliauskas priminė, kad šie metai yra Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio.

"Klaipėdoje buvo garbių veikėjų, kurių vardais galėtume pavadinti gatves. Kodėl to nedarome? Ar taip ir liksime tik su Žaibais, Nėgiais ar Smilgomis?" – klausė tarybos narys.

Miesto tarybos, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos narys Vygantas Vareikis tvirtino, kad šis klausimas buvo svarstytas komisijos posėdyje.

"Nesinori garbingo žmogaus vardu pavadinti mažos gatvelės. Norisi didesnių. Toks gatvės pavadinimas netiktų ir prie gatvių, pavadintų Perkūno ar Griaustinio vardais. Yra kvartalas, kurio gatves numatyta pakrikštyti miestui nusipelniusių žmonių vardais. Jis įsijungs į teritoriją, kurioje gatvės bus pavadintos Mažosios Lietuvos vietovardžiais. Tie veikėjai tikrai nepamiršti", – komentavo tarybos narys.

Užkliuvo šunkelio pavadinimas

Pasak tarybos narės Jurgitos Choromanskytės, Šilutės rajone yra žvyrkelis, prie kurio yra lentelė su Oto fon Bismarko vardu.

Žinotų žmogus, kad tokį šunkelį jo vardu pavadino.

"Kiekvieną kartą pravažiuodama atkreipiu dėmesį į šį gatvės pavadinimą. Žinotų žmogus, kad tokį šunkelį jo vardu pavadino", – pasakojo tarybos narė.

V.Vareikis pripažino, kad mieste taip pat yra keistų sprendimų dėl gatvių pavadinimų. Pavyzdžiui, Tauralaukyje yra Pajūrio gatvė, o gatvė, vedanti nuo Pirmosios Melnragės iki Girulių, vadinama Pamario.

"Kur ten tas pamarys. Net nekvepia. Nesusipratimų yra, bet dabar jau gatvių pavadinimų nepakeisi", – teigė tarybos narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

...

Reikia paprasčiau: "Duobių 1-oji", 'Duobių 18-oji", "Duobių 1013-oji"... 'Triūbočiaus alėja', "Išmaldos kaulytojų skveras".

medis

Girdejau, kad Baltijos prosp. ir bus pervadintas - Spūsties prospektas...

Anonimas

Tai kur ta nauja gatve atsirado , Klaipedos PIDERASAI? Senamiestyje. Vot kurvos liberastai-piderastai ir landzberginiai kurvos isnaglejo. Ar ne laikas juos utilizuoti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS