Neįgalieji Klaipėdoje važiuos patogiau | kl.lt

NEĮGALIEJI KLAIPĖDOJE VAŽIUOS PATOGIAU

Nors visi Klaipėdos gatvėmis kursuojantys autobusai – žemagrindžiai ir pritaikyti judėjimo negalią turintiems asmenims, tačiau atliktas eksperimentas atskleidė, jog trūkumų dar yra. Specialistų teigimu, šiam klausimui planuojama skirti dar daugiau dėmesio. Bus siekiama, jog neįgaliesiems autobusais keliauti būtų kuo patogiau.

Atliko eksperimentą

Trečiadienį judėjimo negalią turintis Adolfas Ruškys drauge su Klaipėdos neįgaliųjų reikalų tarybos nariais leidosi į kelionę po miestą viešuoju transportu.

Kelionės tikslas – įvertinti, kaip autobusai pritaikyti neįgaliųjų poreikiams. Eksperimento metu atkreiptas dėmesys, jog trūkumų viešojo transporto sistemoje dar yra.

Kelionės dalyvių teigimu, kai kurie autobusai sustojo per toli šaligatvio, kai kuriose vietose pastarojo bortelis – per aukštas, ne visi vairuotojai pastebėjo įlipti norintį neįgalųjį.

Užfiksuota, kad ne visuose autobusuose galima pasinaudoti neįgaliesiams reikalingais pandusais.

Pasitaikė ir toks atvejis, kai, vairuotojo paprašius leisti pasinaudoti šiuo įrenginiu, jis paaiškino, jog šiuo metu to padaryti negalima.

Kursuoja žemagrindžiai

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus Gintaro Neniškio teigimu, stengiamasi, kad negalią turinčių miestiečių kelionės viešuoju transportu taptų vis patogesnės.

Nuo praėjusių metų rugsėjo visi uostamiesčio gatvėmis kursuojantys autobusai – žemagrindžiai. Tokie autobusai laikomi neįgaliesiems pritaikytais, nes į juos patekti lengviau nei į priemiestinius, kuriuose dar sumontuoti laiptai.

Klaipėdos gatvėmis taip pat rieda ir 24 už ES lėšas pirkti autobusai, kuriuose įrengti jau minėti pandusai. Juos atvertus į autobusą patekti trukdžių nekyla.

„Kiek į įrangą beinvestuosi ir kaip viską bedėliosi, vis tiek pagrindinis žmogus yra tas, kuris sėdi prie vairo, ir jo požiūris į šią problemą“, – pastebėjo G.Neniškis.

Būtini kompleksiniai sprendimai

Direktorius patikino, jog su autobusų vairuotojais bei paslaugą teikiančių įmonių vadovais apie neįgaliems keleiviams reikiamą pagalbą kalbama.

Gavus keleivių skundų, informacija yra tikrinama. Su nepavyzdingu vairuotoju aiškinamasi situacija, siekiama, kad ji nesikartotų. Tiesa, skundų dažnai nepasitaiko.

„Tai yra asmens kultūra. Labai gaila, kad kai kurie nesupranta. Mes visi turime augti, tobulėti ir suprasti. Su žmonėmis reikia dirbti. Nustatytos neįgaliųjų vežimo taisyklės turi tapti vairuotojų elgesio norma“, – neabejojo direktorius.

N.Neniškis taip pat pastebėjo, kad siekiant gerinti kelionių kokybę reikalingi ir kompleksiniai sprendimai, pritaikant viešojo transporto sustojimo vietas.

Po eksperimento vykusio Klaipėdos neįgaliųjų reikalų tarybos posėdžio metu taip pat sutarta, jog būtų naudinga specialiai pažymėti autobusus, kuriuose įrengti pandusai, parengti žemėlapį, kuriame būtų pažymėti neįgaliesiems pritaikyti infrastruktūros objektai. Taip pat pasiūlyta autobusų vairuotojams rengti mokymus, kuriuose dalyvautų ir judėjimo negalią turintys klaipėdiečiai.

GALERIJA

  • Gintaras Neniškis
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kad rinkimai tai akivaizdu

Gal galėtų p. Nina ir kiti šioje piarinėje akcijoje dalyvavę politikieriai parašyti, kada prieš šį renginį miesto autobusais naudojosi ir apskritai ar galima rimtą išvadą daryti iš 4-rių ar 5-ių atvejų...

N. Puteikienė to visiškai

Nei viename autobuse, nei vienas pandusas neveikė, nebuvo jo pakėlimo rankenėlės, o vairuotojas apie tokį dalyką net nebuvo girdėjęs. Visiškai sutinku su Jumis dėl grafikų: autobusai važiuoja "kekėmis" :)

Visiškai

Nepritaikyta važiuoti neįgaliesiems. Ne visi jie su vežimėliais. Bet problema viena. Grafikai sudaryti bandos principu. Tai yra kas pora minučių, po to ilgas tarpas . Kaip p. Nina žiūri į tai. Kaip neigalusis pasirinks jam reikalinga maršrutą, kada autobusai privaziuoja po du , po tris? O dar jei neįgalusis prastai mato ? Buvau Kaune ir mačiau, kaip įvažiavo į autobusą žmogus su vežimėlių. Vairuotojas net nedalyvavo , tik atidarė durelės. Keleiviai pakėlė pandusa , įstūmė vežimėlį, gal ir pas mus nuo pagalbos vienas kitam pradėkime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS