Pajūris – neliečiama žemė? | kl.lt

PAJŪRIS – NELIEČIAMA ŽEMĖ?

Miesto valdžia kreipsis į Seimą dėl Pajūrio juostos įstatymo pakeitimų. Taip norima apsidrausti, kad ką nors pastačius paplūdimyje nepasikartotų analogiškas Palangos kuriozas, kai neteisėtais pripažinti tualetai turėjo būti nugriauti.

Įstatymas – griežtas

Pajūrio juosta yra ne siauresnė kaip 100 m nuo jūros kranto linijos sausumos teritorija, saugoma specialių įstatymų.

Ji driekiasi nuo Latvijos sienos iki Kaliningrado srities, išskyrus Klaipėdos uostą. Jam Pajūrio juostos įstatymo reikalavimai nėra taikomi.

Uostamiesčio mero pavaduotojo Artūro Šulco žodžiais, šis įstatymas gana griežtas, todėl praktiškai jokia veikla jūros pakrantėse neįmanoma.

"Nuvažiavę pas latvius ar lenkus matome, kad pajūryje žmonės gali statyti namus, gyventi, pramogauti ir laužą susikurti, pas mus, kaip tikroje draudimų šalyje, – nieko negalima, išskyrus uostą", – stebėjosi A.Šulcas.

Karti kaimynų patirtis

Esą didžiausia blogybė ta, kad norintiems ką nors statyti ar rekonstruoti asmenims įstatymai suriša rankas. Net įrengti gelbėtojų namelį ar atsivesti vandentiekį į pajūrį – misija neįmanoma.

Tai rodo ir karti palangiškių patirtis. Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos apygardos administracinis teismas paskelbė, kad aštuoni konteineriniai tualetai Palangos paplūdimyje vasarą buvo pastatyti nelegaliai.

Apie 30 tūkst. eurų kainavę tualetai užkliuvo statybos inspektoriams, kurie pripažino juos savavališka statyba ir nurodė Palangos savivaldybei nugriauti. Savivaldybės atstovai tualetus nugriovė pasibaigus šiltajam sezonui.

Tualetų statyti, kaip jau matėme Palangoje, irgi negalima. Geriau tegul į vandenuką šlapinasi.

"Tualetų statyti, kaip jau matėme Palangoje, irgi negalima. Geriau tegul į vandenuką šlapinasi. Neringos savivaldybė inicijuoja Pajūrio juostos įstatymo pakeitimą, kad atsirastų tam tikrų palengvinimų. Nes bet ką daryti visose kitose Lietuvos vietose yra dešimt, o gal ir dvidešimt kartų lengviau nei čia. Kad atsivestumei elektrą ar vandentiekį į paplūdimį, reikia krūvos dokumentų ir specialiųjų planų", – dėstė pašnekovas.

Pliažuose tvarkytųsi civilizuotai

Šis klausimas pirmadienį aptartas Klaipėdos miesto savivaldybėje. Vieningai nutarta palaikyti Neringos savivaldybės iniciatyvą.

Norima, kad Pajūrio juostos įstatymas negaliotų tiek žemyninėje dalyje, tiek Kuršių nerijoje.

"Juolab kad Klaipėdos uostas plečiasi, tūkstantyje hektarų nebus jokios žolytės, gėlytės ir kitų augaliukų. Iniciatyva leistų lengviau organizuoti poilsį, įvairius užsiėmimus, įrengti normalius tualetus, apšvietimą, vandentiekį, elektrą. Dabar viso to trūksta", – kalbėjo vicemeras.

Manoma, kad pakoregavus Pajūrio juostos įstatymą būtų galima civilizuotai tvarkytis Lietuvos paplūdimiuose, kuriuose vis dar yra daug nuo tarybinių laikų likusių apleistų objektų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

atsakymas klaipėd

noriu tamstą į Karklę pakviesti, pasivaikščioti. Keliukai link jūros veda, taip nekokia jų būklė, kaimo vietovė gi, bet puikiai pasieksite pajūrį. Nežinau, kur Jūs nepraeinate, gal per kopas bėgti pageidaujate, na leiskitės geriau ąžuoliniais laiptais, tausokite gamtą, kad būtų kur atvažiuoti ne tik šiandien. O gal Jūs visai nenorite pasivaikščioti, o tiesiog pykstate, kad žmonės ten gyvena, kad ten gimę, užaugę yra?

klaipėd

keisti tie mūsų įstatymai kur tualetai pastatytai daugumai žmonių negalima, o prieit prie jūros pavz. prie Karklės tai privati visur zona, kur logika nuo keliukų negali prieit prie jūros

Com

Paplūdimiai neturėtų būti paversti alaus barais. O tualetai turi būti mobilūs. Ir viskas bus liuks :) Bet politikams tai per sunku suvokti :) :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS