Palangos tualetams žiebiama žalia šviesa | kl.lt

PALANGOS TUALETAMS ŽIEBIAMA ŽALIA ŠVIESA

Daugybės diskusijų ir valstybinių institucijų dėmesio sulaukę viešieji tualetai Palangos paplūdimyje turi šansų išlikti.

Ginčijo nurodymą griauti

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą pagal atsakovių Palangos savivaldybės administracijos ir įmonės "Palangos vandenys" apeliacinius skundus, nusprendė pakeisti žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Skandalą sukėlusių statybų klausimą buvo nagrinėję Plungės apylinkės teismo Palangos rūmai.

Į teismą dėl esą nelegalių statinių kreipėsi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Pernai gegužės 7 d. teismas buvo nusprendęs, jog viešieji tualetai turi būti panaikinti.

Nurodymas griauti įrengtą viešąją infrastruktūrą neatitinka protingumo principo ir teismų praktikos.

Teismas nurodė įmonei "Palangos vandenys" per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti inžinerinius statinius ir sutvarkyti statybvietę, o to neįvykdžius leido statybos inspekcijai nugriauti pagarsėjusius tualetus ir sutvarkyti statybvietę, visas patirtas išlaidas išieškant iš atsakovės – bendrovės "Palangos vandenys".

Dokumentų tvarkymui – pusė metų

Klaipėdos apygardos teismas šią sprendimo dalį pakeitė, įpareigodamas bendrovę "Palangos vandenys" per šešis mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pagal galiojančius teisės aktus pertvarkyti inžinerinių statinių, pastatytų pagal Palangos savivaldybės administracijos išduotus leidimus, projektinę dokumentaciją ir gauti naują statybą leidžiantį dokumentą.

Jei įmonė šių reikalavimų neįvykdys, ji yra įpareigota per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti inžinerinius statinius ir sutvarkyti statybvietę.

Statybų inspekcijos manymu, laikiniems ir nesudėtingų statinių kategorijai priskiriamiems tualetams, buitinių nuotekų ir vandentiekio tinklams statybos leidimas galėjo būti išduotas neteisėtai.

Inspektoriai teismui akcentavo, jog pagal Statybos įstatymą ir Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo specialųjį planą draudžiama statyti ar tiesti naujus inžinerinius tinklus ginčo teritorijoje, taip pat draudžiama įrengti naujus stacionarius viešuosius tualetus, kuriems funkcionuoti pastatyti inžineriniai statiniai.

Be to, toje teritorijoje galioja Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas, o daliai teritorijos, kurioje pastatyti ginčo statiniai, taikomas ir Palangos miesto centrinės dalies detalusis planas.

Pagal šio plano teritorijų tvarkymo reglamentų nuostatą, kurioje numatyti pliažo įrenginių reglamentai, numatyta įrengti biotualetus, kurie yra laikini pastatai, su galimybe privažiuoti, o jiems sklypai neskiriami ir inžineriniai tinklai nenumatomi.

"Vadovaujantis Rekreacijos specialiojo plano sprendiniais, ginčo inžineriniai tinklai nepatenka į infrastruktūros koridorius, todėl ginčo vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų projektavimas iki viešųjų tualetų prieštarauja Palangos miesto centrinės dalies detaliajam planui, Tvarkymo specialiojo plano ir Rekreacijos specialiojo plano sprendiniams. Ginčo statinių statyba, prieštaraujanti teritorijų planavimo dokumentų sprendiniams, yra neteisėta ir negalima", – teismui teiktame atsiliepime akcentavo Statybų inspekcija.

Neliks ginčo esmės?

Teisminio ginčo metu Palangos savivaldybė prašė galimybės per 12 mėnesių sutvarkyti šių statinių projektinę dokumentaciją.

Kurorto valdžia teigė, jog visuose paplūdimiuose, kurie yra skirti žmonių poilsiui, privalo būti užtikrintos sanitarinės higieninės sąlygos, todėl modernių tualetų ir prireikė gausiai lankomame kurorte.

"Nurodymas griauti įrengtą viešąją infrastruktūrą neatitinka protingumo principo ir teismų praktikos", – rašoma savivaldybės atsiliepime.

Įmonė "Palangos vandenys" taip pat teismui pateikė svarbių argumentų – akcentuota, jog šių tualetų atsiradimui pritarė Nacionalinė žemės tarnyba, duodama sutikimą statyti šiuos laikinus objektus laisvoje valstybinėje žemėje, kur nėra suformuoti sklypai.

Teismo posėdžių metu buvo pateikta informacija, kad šiuo metu Aplinkos ministerijoje yra pradėtos specialiųjų teritorijų planavimo dokumentų koregavimo procedūros.

Pakoreguoti specialieji planai atspindėtų esamą situaciją ir tuomet visiškai atitiktų įstatymuose apibrėžtus reikalavimus.

Teismui taip pat buvo pateikta papildomų įrodymų, kurie patvirtina, kad specialiųjų teritorijų planavimo dokumentų koregavimo procedūra bus baigta iki 2019 m. balandžio 1 d., o patvirtinus Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo specialiojo plano korektūros sprendinius išnyks ir šios bylos ginčo objektas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

laivelis

kaip toli, toli,toli teisėjai nuo zmonių

Durniu laivas

Statybu inspekcijos koks konkretus zmogutis atsakys ar vel liks tik galimai.....galejo buti ir t.t....Gali buti, kad Turtingoje valstybeje gyvename... Patys leidziam patys statom ir patys griaunam nu durniu laivas tik taip ir nekitaip... Statybos inspekcija galimai neturi ko veikti

Gyvena žmones ...

Yra pasauly keliai palei jūras ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS