Parnidžio kopos papėdėje – ledo skulptūros | kl.lt

PARNIDŽIO KOPOS PAPĖDĖJE – LEDO SKULPTŪROS

Šį savaitgalį, vasario 17 – 19 dienomis, Neringoje vyksiančią „Stintapūkio šventę“ papuoš skulptūros iš Kuršių marių ledo, kurias bus galima išvysti ant molo ties Neringos sporto mokykla.

Naujas formas žalsvos spalvos Kuršių marių ledui suteiks įvairių Neringoje vykstančių simpoziumų iniciatorius - juodkrantiškis Albertas Danilevičius. Jam talkins Neringos meno mokyklos moksleiviai bei neringiškis Sigitas Atkočaitis.

Skulptūros daromos iš ledo luitų, kurie šią savaitę buvo išpjauti iš užšalusių Kuršių marių, vėliau sukrauti vienas ant kito, kad sušaltų.

Pirmoji skulptūra vaizduos kelis šimtus metų menantį poledinės žvejybos būdą - bumbinimą, kurio metu, siekiant privilioti žuvį buvo kartojama ar išdainuojama frazė „Stinta pūkis“. Likusios dvi skulptūros taip pat atspindės šiuo metu populiariausią užsiėmimą Kuršių nerijoje – žvejybą ir vaizduos žuvį bei šiandieninį stintas gaudantį žveją.

A.Danilevičius ledo skulptūras formuoja jau ne pirmus metus. Jo darbus Neringos gyventojai ir svečiai galėjo išvysti ties Juodkrantėje esančia Gintaro įlanka. Juodkrantiškio ir jo kolegų darbai iš Kuršių marių ledo prieš kelis metus puošė Preilos gyvenvietę.

„Ledas yra paslaptinga ir vizualiai įdomi medžiaga. Kuomet keičiasi orai galima stebėti kaip gamta tobulina skulptūrą“, - teigė šiuo metu pamaryje skulptūras darantis A. Danilevičius.

Skulptūros, subtiliai papildančios Nidos gyvenvietės kraštovaizdį ties Parnidžio kopa, bus pristatytos „Stintapūkio šventės“ metu (vasario 18 d.).

Pamario krašto tradicijomis džiuginančioje šventėje veiks Žiemos pramogų parkas, „Stintapūkio vaišių alėja“, kurioje vyks blynų kepimo varžybos. Nepamiršta bus ir artėjanti Užgavėnių šventė. Labiausiai šio krašto svečius turėtų sudominti poledinis stintų bumbinimas, kurį demonstruos Kuršių nerijos žvejai. Greta šių pramogų Nidoje vyks Baltijos Ice-Blokart ledrogių čempionatas. Susirungti poledinės žūklės varžybose Neringos savivaldybės mero taurei laimėti kviečia jau trečius metus organizuojama „Preilos blizgė 2012“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stepanovas

Tinkio Vinkio skulptūrą padarykite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS