Pastatus atnaujins privačiomis lėšomis | kl.lt

PASTATUS ATNAUJINS PRIVAČIOMIS LĖŠOMIS

Modernizuoti viešuosius pastatus bus bandoma į pagalbą pasitelkus privačius investuotojus. Kol kas ESCO modelį ketinama pritaikyti dviem objektams – vadinamajai trečiajai poliklinikai ir "Ąžuolyno" gimnazijai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Elidos Mantulovos, mieste yra daug viešųjų pastatų, kuriuos reikia renovuoti, o biudžeto lėšų nepakanka.

"ES finansavimas artėja į pabaigą. Reikia ieškoti kitų būdų ir neleisti pastatams sugriūti arba tapti tokios būklės, kad reikėtų ypač didelių investicijų", – tvirtino pavaduotoja.

Dėl šių priežasčių savivaldybė atsigręžė į ESCO modelį. Jo esmė – privati įmonė investuoja į pastato atnaujinimą. Tada savivaldybė jai perduoda statinį administruoti tam tikram laikui. Įmonei mokamos tokios pat lėšos išlaikymui, kiek būdavo prieš renovaciją.

Taip privati bendrovė susigrąžina pinigus, investuotus į pastato renovaciją. Tada atnaujinto pastato priežiūra vėl perduodama savivaldybei.

"Manau, kad tai – pažangus instrumentas. Jis padeda greičiau atnaujinti pastatus, be to, vėliau reikėtų mažesnių išlaidų jiems išlaikyti. Savivaldybė nieko nepraranda, nes išlaidos nepasikeičia. Jei pastatas nebūtų atnaujintas, jos būtų tokios pačios. O, pasinaudojus ESCO modeliu, po kiek laiko gautume atnaujintą pastatą. Išlaidos jam išlaikyti sumažėtų", – komentavo pavaduotoja.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centras, vadinamoji trečioji poliklinika, jau kurį laiką svarstė galimybę atnaujinti pastatą, pasinaudojus ESCO modeliu. Tam reikėjo savivaldybės leidimo ir šis pagaliau gautas.

Kitas objektas, kuris bus renovuotas tokiu principu, – "Ąžuolyno" gimnazija. E.Mantulova atkreipė dėmesį, kad šios įstaigos pastatui yra atliktas energinio efektyvumo auditas.

"Dalį dokumentų jau turime pasiruošę. Reikia pereiti prie įgyvendinimo. Dėl šio modelio įstaiga būtų renovuota, taptų taupi ir šilta", – komentavo pavaduotoja.

Investuotojai, kurie atnaujins pastatus, bus renkami viešo konkurso būdu. Pagal kokius kriterijus tai bus atliekama, dar nėra aišku. Konkurso sąlygas tik bus imtasi pradėti rengti.

E.Mantulova neatmetė galimybės, kad ateityje, pasinaudojus ESCO modeliu, gali būti atnaujinama ir daugiau miesto viešųjų pastatų.

"Brandžios ES šalys, kurioms jau nėra užtikrinamas ES finansavimas, šį modelį ir taiko", – komentavo pavaduotoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Taip

Gerai iššvaistė ES pinigus ,o dabar durniu ieško,

p.s.

.."ES finansavimas artėja į pabaigą..".!!!:)))

man patinka:))

citata-""Brandžios ES šalys, kurioms jau nėra užtikrinamas ES finansavimas, šį modelį ir taiko", – komentavo pavaduotoja."":))) Tai ka darys Lietuva("Tevine musu") Kai ES(2020 m) nustos pinigus "duoti" Lietuvai???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS