Iš pat ryto – tvanas ir spūstys | kl.lt

IŠ PAT RYTO – TVANAS IR SPŪSTYS

Pirmadienio rytas uostamiesčio gyventojams prasidėjo išbandymu rytinėmis spūstimis ir tvano baime. Ties Jakais automobilių eilės nutįso apie tris kilometrus, daugiabučių kiemuose liejosi keiksmai dėl vienas kito nepraleidžiančių vairuotojų, o dėl prastų oro sąlygų patvinusios gatvės virto šaltu dušu pėstiesiems.

Strigo kiemuose ir sankryžose

Vakar rytą kentėjo visi – net ir tie, kurie nevežė savo atžalų į mokymo įstaigas ar darželius.

Socialiniuose tinkluose miestiečiai ūžė pasipiktinimu, kad rugsėjo pradžia jiems atseikėjo tokį krikštą.

Vairuojantieji stumdėsi ilgose automobilių eilėse, keiksnojo eismo nereguliavusius kelių policininkus, kurių didžiausiose kamšatyse nebuvo matyti.

Kiti koneveikė kelių remontininkus, kurie per vasarą nesuskubo pabaigti darbų.

Pietinėje miesto dalyje net neilga kelionė iš daugiabučio kiemo į netoliese esančią mokyklą dviejų vaikų motinai Sandrai virto košmaru.

"20 minučių stypsojau daugiabučio kiemo įvažoje ir niekaip negalėjau išsukti į pagrindinę I.Simonaitytės gatvę. Už manęs stovėjusių automobilių vairuotojai signalizavo, lyg būčiau tyčia kelią užėmusi. Tačiau gatve iš lėto ir nenutrūkstama virtine judėjo automobiliai", – pasakojo pradinukų mama.

Kitas vaikus vežęs klaipėdietis tikino, kad kelionė iš Laukininkų gatvės į Naikupės gatvėje esančią mokyklą užtruko 25 minutes.

"Ilgokai. Bet aš vaikus į mašiną jau 7 val. 10 min. sodinau. Teko anksti keltis, apie šešias – nieko nepadarysi, prasidėjo mokslo metai", – tikino vyras.

Tėvai mano, kad vakar rytą automobilių spūstys susidarė pirmiausiai dėl prastų oro sąlygų.

Pirmąją "rimtą" mokslo metų dieną tėvai nenorėjo išleisti per lietų savo vaikų važiuoti į mokyklas visuomeniniu transportu, tad juos vežė nuosavais automobiliais.

Reikalaus atidaryti gatvę

Policininkų nestebina rugsėjo pradžią gatvėse bei keliuose nusidriekusios automobilių spūstys.

Pasak Kelių policijos biuro vadovo Mindaugo Džermeikos, taip būna kiekvieną mokslo metų pradžią.

Daugybė tėvų į mokyklas bei darželius veža savo atžalas. Tai yra viena pagrindinių spūsčių priežasčių.

"Žinojome, kad bus kamšatys, todėl siuntėme pareigūnus reguliuoti eismą prie Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedinės sankryžos, bet lijo, tad pasipylė pranešimai iš pietinės miesto dalies. Kaip ir dažną dieną pranešta, kad kažkas kažkam užstatė mašiną, kažkas brūkštelėjo stovintį automobilį. Pareigūnams teko skubėti į visas šias vietas ir nebeliko kam reguliuoti eismo karščiausiame taške. Taip yra kiekvieną rytą, kai pabunda pietinės miesto pusės gyventojai, prasideda ir bėdos. Kiemai – ankšti, vėliausiai namo grįžę žmonės nebeturi kur palikti automobilių, užstato įvažas ar kaimyno mašiną. Faktas, kad rytais visos pajėgos kviečiamos reaguoti į C lygio pranešimus ir važiuoja aiškintis, kas kam ką užstatė, kam barkštelėjo", – neslėpė M.Džermeika.

Trijų kilometrų eilė

Piko valandą didžiulės kamšatys susidarė ir pakeliui į Jakų žiedinę sankryžą nuo Palangos ir Šilutės pusės. Čia automobilių eilė driekėsi tris kilometrus.

Kelių policininkai įsitikinę, kad taip yra dėl remontuojamos Tilžės gatvės, tad iš trijų pusių įvažiuojantys automobiliai susigrūda Vilniaus plente.

Ši gatvė turėjo būti baigta remontuoti iki rugsėjo.

Tačiau pareigūnus pasiekė žinia, kad šis remontas dar gali užtrukti, mat dėl tolimesnių darbų šioje gatvėje gali būti bylinėjamasi.

Kelių policijos pareigūnai prašys ir ragins leisti naudotis net neasfaltuota Tilžės gatve, bent tol, kol bus išspręsti su remontu susiję formalumai.

Taip tikimasi bent truputį sumažinti kamšatis pakeliui į miestą.

Siekiant, kad nebūtų rytinių ir vakarinių kamšačių, Šilutės plento asfaltavimo darbai vyksta tik naktimis.

112 – pykčio lavina

Dėl katastrofiškos situacijos, kuri vakar suerzino tūkstančius vairuotojų Klaipėdos prieigose, pyktis socialiniuose tinkluose liejosi visą dieną.

Ankstyvą rytą praleidę prie Jakų valandą, vairuotojai su tokia pat situacija susidūrė ir per pietus. Pavakare ir vėl vairuotojai stojo į kovą su ilgomis automobilių eilėmis.

Vienas vairuotojas, rytą valandą laiko išstovėjęs prie įvažos į pagrindinį kelią Klaipėda– Šilutė, ties Dituva, pratrūko įsiūčiu Bendrojo pagalbos centro operatoriams.

Vyras piktinosi, jog ties šia gyvenviete susidarė tokia spūstis, kad visi Dituvos sodai liko paralyžiuoti, automobiliai čia įstrigo valandai.

"Du žmonės skambino dėl spūsties ties Jakų žiedine sankryža, o vienas pranešė apie spūstį ties Dituva", – tikino Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys.

Ties Dituva automobilių spūstys nusidriekė dėl įrengiamos žiedinės sankryžos vadinamojo Dituvos aplinkkelio pradžioje.

Važiuos per Kairių poligoną?

"Situacija šį rytą Dituvoje buvo tragiška. Ir ne tik dėl remontuojamos žiedinės sankryžos. Kaip tik lygiai 8 val. geležinkeliečiai uždarė Rimkų pervažą. Daryk ką nori su vaikų pilnu automobiliu. Svarstau, kaip teks antradienį brautis į Klaipėdą. Gal teks miškais važiuoti per Kairių poligoną", – vakar teigė dviejų mokyklinukų tėvas Darius.

Pasak žiedinę sankryžą ties Dituva įrenginėjančios įmonės "Lemminkainen Lietuva" atstovo Mariaus Blažio, dėl rekonstruojamos žiedinės sankryžos šioje vietoje itin dažnai susidaro spūstys.

"Čia susiaurėja važiuojamoji kelio dalis. Tačiau mes tikimės, kad dar šio mėnesio pabaigoje bus pradėti asfalto klojimo darbai. Jei leis orai, darbus ketiname baigti iki lapkričio. Tačiau jau paklojus dangą, vairuotojams atsiras papildoma juosta, o važiuojantys nuo Priekulės bus nukreipiami atskira įvaža", – aiškino M.Blažys.

"Ereliai" suko prieš eismą

Nors eismas nuo Jakų žiedinės sankryžos į Tilžęs gatvę ribojamas aitvarais ir eismą draudžiančiu ženklu, tačiau vakar rytą atsirado drąsuolių, išdrįsusių nerti per "plytą".

"Neatlaikė nervai. Jei žmogui reikia patekti į centrinę miesto dalį, o į miestą galima įvažiuoti tik Liepų gatve ir Vilniaus plentu, natūralu, kad ties Jakais susiformavo spūstis", – svarstė kiti klaipėdiečiai, pirmadienio rytą Jakų žiedinę sankryžą keiksnoję 40 minučių, kol įvažiavo į miestą.

Sugadino nuotaiką

Dėl spūsčių nepatogumų patyrė ir keleivių vežėjai.

Pasak Klaipėdos autobusų parko Eksploatacijos departamento direktoriaus Vaido Ramanausko, buvo priversti vėluoti ir priemiestiniai autobusai.

"Sunkiausia situacija buvo ties Dituva, ten driekėsi spūstys. Vienu metu autobusas nuo grafiko atsiliko 26 minutes, kitose stotelėse keleiviai autobuso laukė 10–12 minučių", – teigė V.Ramanauskas.

Lietuje kiaurai peršlapę keleiviai taip pat rodė nepasitenkinimą niekuo dėtiems autobusų vairuotojams.

"Tiek keleivių pirmadienio rytą buvo daugiau priemiesčio autobusuose, tiek ir automobilių keliuose. Eilės driekėsi ir Jokūbavo kelyje. Tačiau šio maršruto autobusas vėlavo tik 5 minutes. Gal greičiau judėjo eismas šiame ruože? Bet tiesa ta, kad nuotaika pirmadienio rytą visiems buvo pagedusi", – pasakojo V.Ramanauskas.

Maudėsi lietuje

Pirmadienio rytą keikė ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji.

Ilgą laiką uostamiestyje pliaupęs lietus į neviltį varė pėsčiuosius, kurie sustirę autobusų laukė stotelėse.

O skubėjusieji į darbą pėsčiomis maudėsi šaltame duše, tryškusiame iš po automobilių ratų.

"Liepų gatvėje vairuotojai lekia kaip išprotėję, o gatvė buvo patvinusi. Jau buvo prašvitę, tad vairuotojai galėjo įžiūrėti pėsčiuosius. Mandagu būtų bent pristabdyti prieš balą", – piktinosi autobusų stotelėje išlipusi pensininkė Stanislava, kuri ankstyvą rytą traukė į miesto centre įsikūrusią ligoninę.

Iš tiesų prie rytinio piko prisidėjo ir keliose uostamiesčio vietose smarkaus lietaus nespėjanti sugerti lietaus kanalizacija.

Trumpam vanduo apsėmė įprastas uostamiesčio vietas – po geležinkelio viaduku Herkaus Manto gatvėje, Liepų gatvėje ir Šilutės plente.

Įmonės "Klaipėdos vanduo" dispečeriai sulaukė kelių skambučių dėl lietaus kanalizacijos, tačiau jie nebuvo fiksuoti kaip ypatingi ar pranešantys apie avarinę situaciją.

Tvarkys pralaidas

Įmonės Tinklų departamento vadovas Marius Martinaitis aiškino, kad pirmadienio rytą įmonei priklausančios nuotekų ir lietaus vandens siurblinės dirbo įprastu rėžimu, be didelio apkrovimo.

"Gal tas lietus nebuvo ypač smarkus? Spėjo nutekėti viskas. Galėjo tik trumpam laikui susidaryti didesnė bala. Didesnės problemos būna tada, kai užsikemša nuotekų tinklai, ir tenka važiuoti valyti pralaidas", – pastebėjo M.Martinaitis.

Tradiciškai pirmiausia uostamiestyje patvinsta Šilutės plento dalis ties įmone "Klaipėdos energija".

"Šioje vietoje trūksta paviršinių nuotekų tinklams pralaidumo. Tikėtina, kad situacija bus išspręsta kitais metais, rekonstravus paviršinį nuotekų tinklą. Herkaus Manto gatvėje situacija – sudėtinga, ten yra labai žema vieta, o visas vanduo suteka iš abiejų pusių. Bėda ištinka, kai užsikemša nuotekų tinklų grotelės. Belieka važiuoti ir atkrapštyti", – tikino M.Martinaitis.

Daužė automobilius

Pareigūnų teigimu, nemenki vandens srautai, blogas matomumas bei slidi kelio danga lėmė ne vieną eismo įvykį.

Vakar ryte Klaipėdos apskrityje užfiksuoti aštuoni eismo įvykiai, visi jie siejami su gausiu lietumi.

Laimė, šių avarijų metu žmonės nenukentėjo, tačiau automobiliai buvo sumaitoti, vairuotojai patyrė stresą.

Pirmoji eismo nelaimė pieš pat 8-tą ryto užfiksuota netoli Plungės, kur remontuojamame kelyje "Volkswagen Polo" nuvažiavo nuo kelio.

Apie 8 val., kai Klaipėdoje pliaupė lietus, Debreceno gatvėje į lengvąjį automobilį atsitrenkė kita atbuline eiga važiavusi mašina.

Po ketvirčio valandos toje pačioje Debreceno gatvėje prie vaikų darželio "Žuvėdra" automobilis "Opel" kliudė stovėjusį "Ford".

Avarijos kaltininkas ieškojo stovinčios mašinos savininko, kuris paliko automobilį prie geltonos linijos, tai yra, draudžiamoje vietoje. Tikėtina, kad taip neleistinai mašiną paliko į darželį nuvedę tėvai.

Maždaug po valandos uostamiestyje, Ligoninės gatvėje, daugiabučių namų kieme BMW atsitrenkė į kitą stovintį automobilį. Pareigūnai padėjo rasti apgadintos mašinos savininkę

Lietus ir dideli vandens srautai provėžose 8.15 val. lėmė ir avariją greitkelyje Kaunas–Klaipėda.

Šiame kelyje maždaug puskilometris nuo Minijos link Gargždų pirmojoje kelio juostoje sumėtė "Toyota Auris", mašina rėžėsi į kelio atitvarus. Apgadinti ir atitvarai, ir automobilis.

8.49 val. Klaipėdoje, Herkaus Manto gatvėje po geležinkelio viaduku susidūrė trys automobiliai, vienas jų – taksi.

Susidūrimą galėjo lemti atidumo stoka, kai paskui stabtelėjusią mašiną važiavę vairuotojai nespėjo tinkamai sureaguoti.

Sunkvežimis nėrė į griovį

Po 9 val. Kretingoje, Klaipėdos gatvėje, "Mercedes Benz" važiavo žiedine sankryža, dėl šlapios kelio dangos nesuvaldė automobilio ir atsitrenkė į kelio ženklą.

Po 10 valandos Klemiškės II kaime savivarčio vairuotojas remontuojamame kelyje nuvažiavo į griovį ir apvirto. Tikėtina, kad ir šią avariją lėmė smarkus lietus.

Dar vienas eismo įvykis, kurį lėmė prastas oras, įvyko Šilutės plente netoli prekybos centro "Banginis".

Nuo sunkvežimio nulėkęs tentas buvo nublokštas prieš visureigį, automobilis staiga sustojo, o jam iš paskos važiavusi moteris nespėjo paspausti stabdžių pedalo ir rėžėsi į visureigiui į galą.

Klaipėdoje būta ir daugiau metaliniais vadinamų eismo įvykių, tačiau ne visais atvejais vairuotojai apie tai pranešė policijai.

GALERIJA

  • Klaipėdiečiams vakar neteko ropštis mašinomis ant šaligatvių, kaip buvo nutikę 2013-ųjų vasaros liūties metu, tačiau ir pirmadienio rytą įsiutusių klaipėdiečių nesustabdė net eismą draudžiantis ženklas.
  • Iš pat ryto – tvanas ir spūstys
  • Susidūrimas: po viaduku į taksi vienas po kito rėžėsi du automobiliai. Manoma, kad vairuotojams pritrūko atidumo.
  • Paralyžius: dėl remontuojamos Tilžės gatvės ir ryte uždarytos Rimkų geležinkelio pervažos į Klaipėdą skubėję vairuotojai vakar murdėsi kilometrinėse eilėse ties Jakais.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

visiskas neukiskumas

mieste, kiekvienais metais vis tas pats, tose paciose vietose spustys, atrodo kas sprendimus priimineja tas nevazineja gatvemis , gatves tvinsta nuolat po didesnio lietaus, Rimku gelezinkeli uzdarineja kai visi vaziuoja i darba is is darbo, jokiu veiksmu, state SDG daug zadejo bet miestas nieko negavo o miesto meras negeba issireikalauti,... ai galima daug visko surasyti, bet niekas nesikeicia kaip kokiame Sibire

Adas

Juk dabar nesunku įrengti kameras tose miesto strateginėse vietose ir pamatę spūstis policijos ekipažai turėtų reaguoti.

Tomas

Tai kodėl gatvės patvinsta tose pačiose vietose ir niekas nesiima jokių priemonių,kad padėtis pasikeistų. Be to kartais siutina policijos nelankstumas. Juk jeigu matote,kad didžiulės eilės nusidriekė-siūskite ekipažą ,kad eismą reguliuotų.Kai reikia mašinas sustabdyti patikrinimui,-tai tų ekipažų stovi keliatas o esan reikalui jų nematyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS