Planai žlugo: muziejaus Gintaro įlankoje nebus | kl.lt

PLANAI ŽLUGO: MUZIEJAUS GINTARO ĮLANKOJE NEBUS

Vyriausybė yra nutarusi, kad iki 2020 metų visi šalies nacionaliniai ir regioniniai parkai turi įsirengti modernius lankytojų centrus. Kuršių nerijos nacionalinis parkas tokį ketino pastatyti Juodkrantėje esančioje Gintaro įlankoje. Planuota įrengti ir interaktyvų gintaro kasimo istoriją pasakojantį muziejų. Deja, planai žlugo.

Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistai planus Gintaro įlankoje pastatyti lankytojų centrą ir apie gintaro kasimą pasakoti turėjusį interaktyvų muziejų puoselėjo 6 metus. Deja, jie žlugo, pasipriešinus kultūros paveldo specialistams.

Laiko pasinaudoti Europos Sąjungos finansine parama liko nedaug, todėl parko lankytojų centrą skubiai kurti ketinama Juodkrantės mokykloje, kuri bent porą metų stovi tuščia.

Kai kurie istorikai Gintaro įlanką vadina reikšmingiausia vieta Kuršių nerijoje. XIX amžiaus viduryje čia pradėjus pramoninę gintaro gavybą, Juodkrantė, vėliau ir Nida, iš mažų žvejų kaimelių virto Europoje garsiais kurortais. Gintaru su Juodkrantės ženklu verslininkai prekiavo visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Į gyvenvietę ėmė plūsti investicijos, kilti prabangūs viešbučiai ir vilos. Gintaro kasykla buvo didžiausias industrinis objektas tuometinėje Rytų Prūsijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

smalsutis

o kokie kultūros paveldo specialistai neleido šio projekto įgyvendint ir kodėl. juk toje įlankoje dabar tiek daug šiukšlių?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS