Pliažuose renkamos nendrės – laukiama ir klaipėdiečių pagalbos | kl.lt

PLIAŽUOSE RENKAMOS NENDRĖS – LAUKIAMA IR KLAIPĖDIEČIŲ PAGALBOS

Prižiūrėtojai pliažuose renka nendres, pagalius, kelmus, rąstus, kuriuos per žiemą į krantą išmetė jūros bangos. Į pagalbą kviečiami ir aktyvūs klaipėdiečiai, kuriems rūpi gamta.

Rado pasieniečių stulpelių

Nendrės šiemet ypač gausiai nusėjo Melnragės–Girulių paplūdimį. Netoli vandens net susidarė jų kilimas. Smiltynės paplūdimiuose mėtosi ir pagalių, kelmų, rąstų.

"Šį kartą nendrių daugiausia Melnragės–Girulių paplūdimiuose. Smiltynėje – mažiau. Jūra "padovanojo" ir tinklų gabalų, kitų atliekų", – pasakojo biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktorius Virginijus Urbonas.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad dalis atliekų atkeliauja iš labai toli. Antrosios Melnragės paplūdimyje rasti Lietuvos ir Rusijos sieną žymintys mediniai stulpeliai, paženklinti Rusijos vėliava.

"Matyt, jie buvo sustatyti ant Kuršių marių ledo, kad žvejai žinotų, kur yra siena ir jos nekirstų. Ir poledinės žūklės mėgėjai palikdavo daug šiukšlių. Dalį jų jūra sugrąžina", – tvirtino vadovas.

Pasak V.Urbono, žvejai žiemos sezono metu rūpesčių sukeldavo ir Smiltynėje.

"Čia prižiūrime ne tik paplūdimius, bet ir takus. Pradėdavo kibti stintos, atvažiuodavo žvejai, vos spėdavome suktis rinkdami šiukšles", – komentavo vadovas.

Talkininkai gali registruotis

Tvarka paplūdimiuose žiemos sezono metu rūpinasi mažesnės darbuotojų pajėgos nei vasarą – Smiltynės ir Melnragės–Girulių pliažuose pluša po tris žmones.

V.Urbonas tikino, kad žiemą paplūdimiuose stengiamasi surinkti pavojingiausias atliekas: plastiką, popierius, gumą, tinklus, kitas šiukšles.

Dabar skubama pašalinti ir gamtinės kilmės taršą. Rinkti nendres pradėta nuo Pirmosios Melnragės paplūdimo. Jos iškuoptos iki Antrosios Melnragės. Darbai bus tęsiami penktadienį.

Nendrės ir kitos atliekos bus renkamos paplūdimio ruože Girulių link. Jos kraunamos į priekabą ir išvežamos.

"Kol kas verčiamės su tokiomis pajėgomis, kokias turime, tačiau pagalba tikrai reikalinga. Gal atsiras žmonių, kurie norės prisidėti prie paplūdimių tvarkymo", – vylėsi vadovas.

Iniciatyvūs klaipėdiečiai laukiami penktadienį 9.30 val. prie Antrosios Melnragės gelbėjimo stoties. Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" darbuotojai talkininkus aprūpins pirštinėmis ir maišais. Bus pastatytas ir konteineris nendrėms. Registruotis galima telefonu +370 655 59751.

Didesnės pajėgos – balandį

Talkininkų pagalbos taip pat reikės renkant nendres Smiltynės paplūdimyje. Čia darbai vyks kitą savaitę. Norintieji gali registruotis nurodytu telefonu.

"Laiką, kada tvarkytume Smiltynės pliažą, priderintume prie talkininkų, jei susidarys didesnė grupė. Gal kokios nors įmonės darbuotojai nori pasidžiaugti pavasariu, pabūti gamtoje ir kartu padėti iškuopti paplūdimį", – ragino vadovas.

V.Urbonas teigė, kad nendres skubama surinkti, jog jos nebūtų užneštos smėliu.

"Jei paliksime, vasarą jos pradės lįsti, žmonėms bus nemalonu gulėti, o mums dvigubai daugiau darbo nei iš karto surinkus. Tad tvarkome nelaukę, kol nendres užpustys smėlis", – komentavo direktorius.

Paplūdimių prižiūrėtojų pajėgos pradės stiprėti nuo balandžio 1-osios, kai oficialiai startuoja vasaros sezonas. Darbuotojų skaičius bus didinamas po truputį.

Vasaros sezono metu švara paplūdimiuose rūpinasi po septynis darbuotojus Smiltynėje ir Melnragėje–Giruliuose.

"Nėra taip, kad susirinkai šiukšles paplūdimiuose ir viskas. Jūra vėl išmeta savo "dovanas". Kyla audra ir pilna", – tvirtino direktorius.

GALERIJA

  • Pliažuose renkamos nendrės – laukiama ir klaipėdiečių pagalbos
  • Pliažuose renkamos nendrės – laukiama ir klaipėdiečių pagalbos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS