Po balkonais Klaipėdoje – kačių prieglauda | kl.lt

PO BALKONAIS KLAIPĖDOJE – KAČIŲ PRIEGLAUDA

Daugiabučiuose gyvenantys klaipėdiečiai skundžiasi nebeišmanantys, kaip atsiginti nuo benamių kačių antplūdžio, mat kaimynai šiuos gyvūnus šeria po namų balkonais. Žmonės baiminasi ligų ir yra priversti kęsti pūvančio maisto tvaiką.

Susirūpino sveikata

Kalnupės g. esančio daugiabučio namo gyventojai guodžiasi, jog žmonės po balkonais įkūrė nelegalias benamių gyvūnų šėryklas.

"Tvarkydami teritoriją, susiduriame su problema, kai bešeimininkius katinus mylintys žmonės šėryklas įrengia po balkonais. Šiltuoju metų laiku padėtas maistas pūva, skleidžia nemalonų kvapą. Po balkonais sudėti indai su maistu, kartoninės pakuotės, skudurai teršia aplinką. Tokia situacija pykdo žmones, kurie nori gyventi švarioje, tvarkingoje aplinkoje", –  piktinosi bendruomenės pirmininkė Ala Jefimova.

Klaipėdietė sunerimo ir dėl šių gyvūnų platinamų ligų.

Anot pašnekovės, katės neprižiūrimos veterinarijos gydytojų, neskiepytos, todėl gali kelti pavojų žmonių sveikatai.

Kaip teigė pirmininkė, susidariusi situacija ypač pavojinga vaikų sveikatai, kadangi katės gamtinius reikalus atlieka mažųjų žaidimų aikštelėje.

Į skundus nereaguoja

Spėjama, jog šėryklas galėjo įrengti vyresnio amžiaus gyventojai, kuriems stinga informacijos apie tokių gyvūnų laikymo tvarką.

Kai kurie asmenys kates net ėmė maitinti sutemus, kai niekas nemato.

"Siekiant išspręsti susidariusią situaciją, buvo ieškota kompromisų, tačiau viskas nueidavo perniek. Galiausiai pasipildavo kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Kai kurie asmenys kates net ėmė maitinti sutemus, kai niekas nemato", – kalbėjo pašnekovė.

A.Jefimovos teigimu, žmonės nenori suprasti, kad teisinėje valstybėje privalu laikytis teisės aktų nustatytos tvarkos.

"Pati nesu abejinga likimo nuskriaustiems gyvūnams, tačiau nemanau, kad tinkamiausia vieta jiems gyventi yra daugiabučių kiemai. Buvo kviesta net gyvūnų globos tarnyba "Nuaras". Darbuotojai gyvūnus išvežė globoti, tačiau laikui bėgant žmonės prisijaukino daugiau katinų", – pasakojo moteris.

Anot jos, su tokia problema susiduria daugelio uostamiesčio daugiabučių namų gyventojai.

Nelegalios šėryklos – ne išeitis

Apleistų gyvūnų likimu susirūpinę gyventojai ne tik juos maitina, tačiau po balkonais įrengia ir savotiškas prieglaudas, atneša pagalvių, šiltų antklodžių.

Siekiant pasirūpinti benamiais keturkojais, užkirsti kelią ligų antplūdžiui ir taršai kiemuose, savivaldybės biudžete numatytos lėšos beglobių gyvūnų šėrykloms įrengti.

Anot Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, su panašiomis problemomis susidūrę gyventojai turėtų kreiptis į Miesto tvarkymo skyrių.

"Žmonės yra skirtingi. Vieni beglobiais gyvūnais rūpinasi, kitus erzina netvarka. Teisės aktai reglamentuoja, jog šėryklos negali būti įrengiamos po balkonais. Tokiu atveju gyventojams reikėtų rašyti prašymą, ir namelį pastatytume specialiai tam numatytoje vietoje", – teigė S.Valiulis.

Turi prisiimti atsakomybę

Remiantis įstatymais, laukinės katės turi būti šeriamos tik savivaldybės nustatytose vietose.

Asmuo, maitinantis bešeimininkes kates, privalo nuolat prižiūrėti ir tvarkyti jų šėrimo vietą, surinkti pašaro likučius, indus.

Tokios vietos įrengiamos atokiau nuo gyvenamųjų namų ar pastatų, kad gyvūnai galėtų netrikdomi paėsti, turi būti pažymėtos specialiu ženklinimu.

Už taisyklių pažeidimus gali grėsti nuobaudos.

GALERIJA

  • Vaizdas: kai kurie gyventojai gyvūnus ne tik maitina, bet ir po namo balkonais įrengia jiems namelius.
  • Po balkonais Klaipėdoje – kačių prieglauda
Dienraščio skaitytojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (79)

Besirenkantiems katę

Nuotraukoje esantį būtent taip „dažyta” juodabaltė katytė priklauso puikiai veislei! Nežinau pavadinimo, bet turėjome jų „senelę”, jos „dukrų” ir „anūkų”. Nepaprastas intelektas, nepaprastas prisirišimas, tam, kas tokią išgelbėja, būna už šunį ištikimesnės, puola bet ką, kas tik jos gelbėtojui ką nors pikčiau burbteli. Ilgėliau pagyvenusi su šeima, pažįsta kiekvieno jos nario būdo savybes ir atitinkamai elgiasi. Jei su rasi kontaktą, nepaprastai gerbs namų tvarką. Tik reikia nepatingėti, pamokyti. Mėgsta klaviatūra ir pelyte „darbuotis”

Lina

Meskit ta jefimova .ji gyvunu nekenteja.gal ir savo vaiku nemyli.

Inga

Statomi senelių globos namai, vaikų dienos centrai... Kodėl niekas neorganizuoja projekto su tikslu pastatyti modernius gyvūnų prieglaudos namus? Verslas, savivaldybė bei ES parama. O gyvūnų globėjų asociacijos esant infrastruktūrai galėtų dirbti humanišką darbą. Gelbėti gyvūnus, atlikti kastracijos sterilizacijos programą PSP (pagauk sterilizuok paleisk) ir problema būtų išspręsta. Taip pat nuo darželio turi būti ugdoma visuomenė, su meile ir didžiausia atsakomybe gyvūnams. Deja mūsų valstybė dar šarikovų lygio....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS