Pogrindyje – alkoholio upės | kl.lt

POGRINDYJE – ALKOHOLIO UPĖS

Seimo "valstiečių" planas išblaivinti tautą, panašu, virsta šnipštu, – suklestėjo pogrindinė prekyba alkoholiu. Barais ant ratų virto dalis taksi automobilių, o internete pasipylė skelbimai apie parduodamus svaigalus. Pardavėjai gėrimus siūlo atvežti ir į namus. Išradingumo netrūksta ir vadinamosioms girdykloms.

Siūlė ir vyno, ir degtinės

Informacija apie parduodamus svaigalus socialinio tinklo "Facebook" grupėse buvo aktyviai skelbiama savaitgalį. Vienas vaikinas nurodė, kad turi porą butelių degtinės.

"Jei kam reikia, rašykite. Atvešiu pats. Niekur nereikės važiuoti", – siūlė klaipėdietis.

Vyras nurodė, kad alkoholinio gėrimo kainos kaip naktimis dirbančiose kavinėse-parduotuvėse. Paprastai tokiose įstaigose už svaigalus tenka sumokėti du ar net tris kartus brangiau nei įprastame prekybos centre.

Tuoj pat po vyro paskelbtu įrašu kitas pasiūlė įsigyti alaus: "Turiu 24 skardines alaus, bet atvažiuoti pasiimti reikės patiems", – siūlė kitas klaipėdietis.

Kitoje socialinio tinklo grupėje buvo pateiktas dar didesnis gėrimų asortimentas. Siūlyta įsigyti vyno, kelių rūšių degtinės ir alaus. Pardavėjas nurodė, kad važiuos per Kretingą, tad gali ištroškusiesiems atvežti.

Sulaukė taksisto pasiūlymo

Su pogrindine prekyba alkoholiu susidūrė ir garsus Lietuvos sunkiaatletis, verslininkas Ramūnas Vyšniauskas. Klaipėdietis penktadienio rytą važiavo į svarbų verslo susitikimą. Įmonės vadovei vyras norėjo nuvežti ir padovanoti brangaus šampano butelį.

"Apie 8.30 val. nueinu į parduotuvę, o alkoholio skyrius uždarytas. Prie įėjimo pastatyta tualetinio popieriaus siena. Žmonės pyksta, spjaudosi", – tvirtino verslininkas.

R.Vyšniauskas pasakojo, kad prie jo pribėgo taksistas, pakvietė eiti kartu ir pasakė, kad turi kokio tik nori alkoholio: "Tačiau šampano, kurio reikėjo man, neturėjo."

Kad dalis Klaipėdos taksi automobilių virto barais ant ratų, yra vieša paslaptis.

Vairuotojų tereikia paprašyti ir bus "suorganizuotas" vieno ar kito gėrimo butelis. Žinoma, už svaigalus teks pakloti kur kas daugiau nei įprastoje parduotuvėje.

Įsigijo specialių indų

Vieni pirmųjų į sugriežtintą prekybos alkoholiu tvarką sureagavo naktimis veikiantys pseudobarai, kur paprastai žmonės ateina ne pasėdėti, o įsigyti alkoholio.

Anksčiau duris 22 val. atverdavusios girdyklos paankstino darbo laiką ir dabar klientų laukia nuo 20 val., kai alkoholio jau nebegalima įsigyti įprastose parduotuvėse.

Sekmadieniais dalis tokių įstaigų klientų laukia dar anksčiau.

Verslininkams netrūksta išradingumo. Įstaigos apsirūpino vienkartinėmis taurėmis, į kurias paprastai pilamas alus. Kai kurios įsigijo šiuos indus sykiu su dangteliais.

Pastarieji panašūs į naudojamus kavai ar vaisvandeniams išsinešti.

Į plastikines taures pilamas ne tik alus, bet ir vynas, degtinė ar viskis.

Degtinė – limonado butelyje

Tiek savivaldybės kontrolieriai, tiek policijos pareigūnai tvirtino, kad būtent vadinamosios girdyklos ir kelia daugiausia rūpesčių. Tad nuolat atliekami jų patikrinimai.

Per daugiau nei mėnesį pareigūnai surengė 10 tokių akcijų. Tris kartus vyko bendri policijos ir savivaldybės kontrolierių patikrinimai. Dviejuose dalyvavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.

Pažeidimų nustatyta nemažai. Buvo atvejis, kai septyni užfiksuoti toje pačioje įstaigoje.

Sankcijos tokiais atvejais gresia ir įmonei, kuri neužtikrino, kad nebūtų išsinešta alkoholio, ir pardavėjui, ir pačiam svaigalus nešusiam klientui.

Patikrinimų metu pasitaikė atvejų, kai trauktinę pardavėjos pylė į plastikines taures su dangteliu, klientas degtinę bandė išsinešti supiltą į limonado buteliuką. Neretai bandoma išsinešti alaus, vyno.

Pateikė absurdišką paaiškinimą

Paskutinio bendro policijos ir kontrolierių patikrinimo metu užfiksuotas atvejis, kai alus neleistinu metu klientui parduotas maisto ir gėrimų parduotuvėje, esančioje Taikos prospekte.

Apie 8.50 val. į įstaigą užėjo vyras. Klientas po kelių minučių iš parduotuvės išėjo nešinas maišeliu.

Patikrinus paaiškėjo, kad jame yra du vadinamieji bambaliai ir skardinė alaus.

Vyras kategoriškai neigė, kad alų įsigijo dabar parduotuvėje. Aiškino, kad gėrimus pirko išvakarėse leistinu metu.

"Užėjome į parduotuvę. Dirbo pats savininkas. Jis taip pat kategoriškai neigė, kad pardavė gėrimus, nors buvome užfiksavę, kad vyras į parduotuvę įėjo be maišelio. Patikrinome "bambalių" ir skardinių numerius. Šie sutapo su buvusiais parduotuvėje. Pirkėjo gėrimai buvo konfiskuoti", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Pirkti svaigalų – prieš darbą

Patikrinimai, ar laikomasi reikalavimų prekybai alkoholiu, vyks ir toliau.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkė Rasa Bekėžienė teigė, kad pastebimos ir naujos tendencijos.

"Anksčiau dažniau fiksuodavome, kad alkoholis iš viešojo maitinimo įstaigų išsinešamas naktį. Dabar tokie atvejai dažnesni ryte – apie 6–8 valandą", – pasakojo viršininkė.

Anot R.Bekėžienės, pasiekia informacija ir apie skelbimus, ir apie papildomą taksistų veiklą.

"Kol kas tokių pažeidimų nesame užfiksavę. Dar ne tiek daug laiko praėjo po naujų reikalavimų įsigaliojimo. Dabar didesnį dėmesį skyrėme naktimis dirbančioms ir alkoholiu prekiaujančioms viešojo maitinimo įstaigoms. Mūsų gyventojai – gudrūs, ir nieko keisto, kad bando apeiti draudimus", – komentavo pareigūnė.

Prekyba alkoholiu besiverčiantiems taksistams ir kitiems miestiečiams gresia solidžios sankcijos. Baudos – nuo 300 eurų.

"Parduoti alkoholį, neturint licencijos, yra draudžiama. Tai numato įstatymas", – teigė pareigūnė.

"Kas gėrė, tas ir gers"

Gyventojai skirtingai vertina naujus reikalavimus prekybai alkoholiu. R.Vyšniausko nuomone, didesnio absurdo jau negali būti.

Dabar atėjo mužikas su vyžomis ir pradėjo aiškinti.

"Nesu už alkoholio vartojimą, bet mes gyvename laisvoje šalyje ir kiekvienas žmogus gali rinktis. Manau, kad reikia skatinti nevartoti svaigalų, įvesti tokią madą, bet ne drausti. Dabar atėjo mužikas su vyžomis ir pradėjo aiškinti", – dėstė verslininkas.

R.Vyšniausko nuomone, žmones labiau nei draudimai nevartoti svaigalų paskatintų švietėjiška veikla, koncertai, renginiai be alkoholio, žinomų žmonių, menininkų, sportininkų dalijimasis patirtimi, sveiko gyvenimo būdo pristatymas.

"Dabar gi visi draudimai nukreipti prieš kultūringus žmones. Išėjęs iš teatro po spektaklio su žmona, sugalvojęs nusipirkti ir namie išgerti vyno, negali, nes neparduoda. Ar tai normalu? Ar normalu, kai sekmadienį prieš 15 val. parduotuvėje kilometrinė eilė, ir visi skuba įsigyti alkoholio?" – klausė verslininkas.

R.Vyšniauskas įsitikinęs, kad tokie draudimai tikrai neturės įtakos asmenims, kurie yra priklausomi nuo alkoholio, geria vadinamąjį bambalinį alų: "Kas gėrė tokį alų, tas ir gers."

"Tai gali siūlyti tik idiotai"

R.Vyšniauskui keistas pasirodė siūlymas alkoholinių gėrimų daugiau nusipirkti darbo dienomis ir laikyti namuose, jei prireiktų.

"Tai gali siūlyti tik idiotai. Negi aš turiu važiuoti į parduotuvę, prisipirkti alkoholio, nes gal jo prireiks? Taip skatinamas alkoholizmas. Kam namie laikyti alkoholio, jei gali nueiti ir nusipirkti, jei prireikė?" – klausė verslininkas.

Sportininkui nesuprantama, kodėl buvo uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus jaunuoliams nuo 18 iki 20 metų: "Tai visiškas marazmas. Jaunuolis gali imti ginklą į rankas, eiti ginti tėvynės, kariauti už Lietuvą, žudyti, o alkoholio vartoti – ne. Baisu, kad tie jaunuoliai, norėdami atsipalaiduoti, pradės vartoti narkotikus. Bus tik blogiau. Kodėl su narkotikais nekovojama?"

R.Vyšniauskas įsitikinęs, kad šalies valdžia turėtų skatinti verslą, o tai padėtų Lietuvai, sugrąžintų emigrantus, o ne kovoti su tuo, kad negertų kultūringi žmonės.

"Dalis sakys, kad mano pozicija tokia, nes pats esu kavinių savininkas. Tačiau taip nėra. Atidarysime ketvirtą restoraną, kur žmonės bus skatinami maitintis sveikai, prižiūrėti sveikatą. Mes turime minčių, joms įgyvendinti alkoholis nereikalingas. Juk daug žymių žmonių pasisako prieš tokius draudimus, nors patys svaigalų nevartoja. Paprasčiausiai piktina absurdiška situacija", – pabrėžė klaipėdietis.

Faktai ir baudos

Pagal nuo sausio įsigaliojusius Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus draudžiama prekyba alkoholiu pirmadieniais–šeštadieniais nuo 20 iki 10 val., sekmadieniais – nuo 15 iki 10 val.

Šiuo laiku svaigiuosius gėrimus galima įsigyti ir vartoti nebent viešojo maitinimo įstaigose, tačiau išsinešti draudžiama.

Įmonėms, kurios neužtikrina prekybos alkoholiu tvarkos, gresia ekonominės sankcijos, pvz., prekybos laiko apribojimas.

Pardavėjui už prekybos alkoholiu tvarkos pažeidimą pirmą kartą gresia bauda nuo 14 iki 30, už pakartotinį – nuo 30 iki 90 eurų.

Pirkėjui, kuris išsinešė alkoholio iš viešojo maitinimo įstaigos, pirmą kartą gresia bauda nuo 20 iki 30 eurų, pakartotinai – nuo 30 iki 300 eurų. Taip pat yra numatyta galimybė konfiskuoti alkoholį, kurį bandoma išsinešti.

Paprastai pirmą kartą prasižengusieji atsiperka puse minimalios baudos. Pareigūnai tokiais atvejais surašo administracinius nurodymus.

Sankcijos už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla, neturint licencijos, nors ši reikalinga, užtraukia baudą nuo 300 iki 850 eurų. Už pakartotinį tokį pažeidimą bauda siekia nuo 800 iki 1,8 tūkst. eurų.

Tokiais atvejais privaloma skirti ir pagamintos produkcijos, įrankių, žaliavos ir iš šios veiklos gautų pajamų konfiskavimą.

GALERIJA

  • Ramūnas Vyšniauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Anonimas

kitaip ir buti NEGALI !!!!!! kas pas lenkus......kas pas latvius........ ir pinigai tiu tiu o paskui verkia NERA PINIGU .... NESURENKAM......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! besmegeniai ka gaugiau pasakysi gggggg

Hjk

Eilinis zmoniu mulkinimas. Konservu ruporas per savo laikrasti bando susidoroti su konkurentais..

Nomeda

Šitos permainos smarkiai vėluoja,va kur didžioji blogybė.O kad tą besaikį alkoholio liejimąsi jau senų senovėje reikėjo stabdyti,tai visiems aišku.Degtinė -ne duona ir be jos šimtą metų gali žmonės gyventi.O kam reikės -visada yra galimybė nusipirkti. Tik gal dabar bus mažesnis chaosas. Nes prieš nusiperkant turės pasukti galvą ar jau ta jo vadinama "laimės" valanda išmušė.Šaunu, tik dar laukia daug papildymų tuo klausimu,kad it naktiniai barai,kurių tikrai nebeturėtų būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS