Priklausomybės ligų centre – masinis atleidimas | kl.lt

PRIKLAUSOMYBĖS LIGŲ CENTRE – MASINIS ATLEIDIMAS

Klaipėdos teritorinė darbo birža gavo pranešimą apie planuojamą grupės darbuotojų atleidimą uostamiesčio Priklausomybės ligų centre, ten numatoma atleisti 29 žmones. Tai esą susiję su įstaigos reorganizacija.

Iš penkių liko vienas

Lietuvoje iki spalio 31 dienos veikė penki Priklausomybės ligų centrai. Dabar visi jie prijungti prie Vilniaus priklausomybės ligų centro ir nuo lapkričio 1 dienos nauja įstaiga vadinasi Respublikinis priklausomybės ligų centras.

Taigi ir Klaipėdos priklausomybės ligų centras yra reorganizuotas ir tapo Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialu. Dėl to darbo neteko 29 darbuotojai. Apie tai spalio 27 d. pranešta teritorinei darbo biržai.

"Prasidėjus reorganizacijai, šį pavasarį, visi darbuotojai, taip pat ir aš, gavome įspėjimo lapelius apie galimus pasikeitimus, kad po pertvarkos veiks Respublikinis priklausomybės ligų centras. Darbuotojams buvo pasiūlytas darbas naujoje įstaigoje. Kurie nesutiko su pasiūlymu, buvo atleisti. Keletas darbuotojų nusprendė pasinaudoti išeitinėmis kompensacijomis. Įstaigoje buvo 94 etatai, po reorganizacijos liko 64", – teigė Priklausomybės ligų centro direktorius Liudas Andrikis.

Susitraukė personalo etatai

Esą įstaiga dirbs kaip dirbo, tik mažesne sudėtimi, be to, buhalterija – centralizuota, viešieji pirkimai, personalo skyrius, archyvas, informacinės technologijos yra valdomi iš centro. Sumažėjo aptarnaujančio personalo – valytojų, taip pat ir slaugytojų.

"Kol kas iki kito konkurso aš esu šios įstaigos filialo vadovas. Tiek įstaigos vadovo, tie skyrių vedėjų vietoms užimti iki kitų metų birželio 30 d. bus skelbiami konkursai. Taip nurodyta laikinojoje direktoriaus darbo sutartyje. Teoriškai tame konkurse galėčiau dalyvauti, tačiau dar svarstysiu, kaip pasielgti", – dėstė L.Andrikis.

Klaipėdos priklausomybės ligų centre pernai buvo 94,24 etato, iš jų tik 4,75 – gydytojų, nors prieš 10 metų gydytojų buvo 8.

Finansavimas nuolatos mažėjo

Per pastarąjį dešimtmetį smarkiai mažėjo šios įstaigos finansavimas. 2007 m. centrui buvo skirta beveik 862 tūkst. eurų, 2012 m. – 673 tūkst., šiems metams gauta jau 794 tūkst. eurų.

Centro lovų skaičius 2013 m. buvo sumažintas nuo 76 iki 56. Be to, dirbančių gydytojų amžius siekia gerokai per 70 metų.

Šių metų pradžioje Klaipėdos priklausomybės ligų centrui ir miesto Savivaldybei raštą pateikė nuo priklausomybės kenčiantys asmenys. Jie skundėsi, kad norint gauti gydymą metadonu taikoma per griežta pacientų atranka.

Tada L.Andrikis aiškino, jog pradėtos taikyti griežtesnės sąlygos dėl medikamento vartojimo, kad tai būtų žingsnis sveikimo link.

Hospitalizuotų pacientų skaičius 2007 m. įstaigoje buvo 1594, 2016 m. –  927. Priklausomų nuo psichoaktyviųjų medžiagų asmenų 2007 m. hospitalizuota 254, 2016 m. – 144. Pakaitinis palaikomasis gydymas 2007 m. skirtas 74 asmenims, 2016 m. – tik 15.

Situacija turėtų pasikeisti?

Ministrų kabinetas gegužę pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomam Priklausomybės ligų centrų reorganizavimo projektui.

Esą tuo siekta pagerinti priklausomybės ligų gydymo paslaugų prieinamumą ir kokybę.

Iš 5 Lietuvoje veikiančių priklausomybės ligų centrų liko vienas koordinacinis centras Vilniuje ir jo padaliniai didžiuosiuose miestuose.

Po reorganizavimo Respublikinis priklausomybės ligų centras teikia gydymo paslaugas asmenims, nesaikingai vartojantiems alkoholį, narkotines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas, taip pat sergantiems kitomis priklausomybės ligomis.

Teigiama, kad po pertvarkos turėtų gerėti ir Priklausomybės ligų centrų finansavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Bruto Neto

Tik veriauga pavasarinis gali sugalvoti tokią nesąmonę - mėtyti žmones iš darbo, kur sunkiausiai rasti norinčių dirbti. Kas nori kasdien už moldovišką algą ryzintis su pijokais ir narkušomis? Reikia dėkoti ir kelti algas žmonėms, kurie sutinka dirbti tokį nedėkingą ir pavojingą darbą. O ką jūs manote?.. Įdurs narkuša jums ŽIV apkrėstą adatą - ir kas tada. Arba koks nors išprotėjęs chroncas, kuris nei vardo savo neprisimena, suvarys jums peilį į nugarą... O skerneliniai-karabauskiniai mėto iš darbo pasiaukojusius žmones. Kad juos kur Kildišienė su Statkevičiaus bliuska!

mistika

seniai reikejo pertvarkos tame centre,ten daugiau darbuotoju nei ligoniu,visi bomzai buvo guldomi,o tiems,kuriems tikrai reikejo pagalbos buvo verciami uzsimoketi,neva laisvu vietu nera,nors tuo metu skyrius budavo tuscias.kiek daug dar liko personalo 66 etatai ir ka jie ten veikia.pazvelkit pas narkomanus,kurie isikure atskirai/kiek ten darbuotoju,o ligoniu vos keletas,neuzbaigta reforma

taip

"Klaipėdos priklausomybės ligų centre pernai buvo 94,24 etato, iš jų tik 4,75 – gydytojų" Absurdas, seniai rekejo pertvarkos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS