Šilumos kaina – penktadaliu mažesnė | kl.lt

ŠILUMOS KAINA – PENKTADALIU MAŽESNĖ

Nors nuo birželio karštam vandeniui gaminti naudojamos šilumos energijos kaina gyventojams bus didesnė nei gegužę, ji vis tiek bus 21 proc. mažesnė nei prieš metus.

Palyginti su geguže, birželį šilumos kaina klaipėdiečiams padidės 10,7 proc. Tokius pokyčius daugiausia lėmė tai, kad padidėjo iš nepriklausomų šilumos gamintojų bendrovės "Klaipėdos energija" superkamos šilumos kainos.

Didžiausias nepriklausomas šilumos gamintojas – bendrovė "Fortum Klaipėda" – nuo birželio 8-osios vykdys techninę profilaktiką ir kurį laiką miestui netieks pigios šilumos.

Todėl "Klaipėdos energija", kuri centralizuotai tiekia šilumą klaipėdiečiams, yra priversta miesto reikmėms supirkti šilumos energiją ir iš tų nepriklausomų šilumos gamintojų, kurie energiją parduoda brangiausiai.

Pavyzdžiui, "Fortum Klaipėda" parduodamos šilumos energijos kaina yra 7,3 cento už kilovatvalandę, o "Pramonės energijos" ir "Geotermos" atitinkamai 12,99 ir 14,86 cento už kilovatvalandę. Nepaisant to, jog šių šilumos gamintojų kaina yra didelė, "Klaipėdos energija" bus priversta pirkti jų gaminamą energiją, kol vėl pradės veikti "Fortum Klaipėda".

Dėl šios priežasties vidutinė šilumos pirkimo kaina iš nepriklausomų energijos šaltinių, palyginti su geguže, birželį išaugs net 46,3 proc.

Tačiau, anot "Klaipėdos energijos" atstovų, gyventojai to beveik nepajus, nes šildymo sezonas jau baigėsi, todėl sąskaitos už šilumos energiją vandeniui pašildyti nėra didelės. Be to, jos vis tiek bus penktadaliu mažesnės nei prieš metus.

Ir paskutinės jau pasibaigusio šildymo sezono sąskaitos, kurios gyventojus pasiekė antroje gegužės pusėje, neturėjo išgąsdinti.

Skaičiuojama, kad 60 kv. metrų ploto buto šildymas balandį vidutiniškai Klaipėdoje kainavo 111,6 lito, o pernai tuo pačiu metu reikėjo mokėti 196,8 lito. Sąskaitos yra maždaug 43 proc. mažesnės nei prieš metus, nes galiojo ir mažesnė šilumos kaina, ir suvartota mažiau šilumos.

Palyginti su praėjusių metų balandžiu, šiemet tą patį mėnesį klaipėdiečiai šildymui šilumos energijos suvartojo 31,77 proc. mažiau, nes buvo šilčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS