Spręs dėl šildymo sezono | kl.lt

SPRĘS DĖL ŠILDYMO SEZONO

Atšilus orams, pradėta diskutuoti apie šildymo sezono užbaigimą. Prognozuojama, kad paskelbti oficialią pabaigą bus galima jau trečiadienį.

Žada ilgai netempti

Savaitgalis, ypač sekmadienis, pajūrio gyventojus džiugino taip ilgai laukta šiluma. Miesto valdžia pradėjo sekti orų prognozes ir svarsto, kada skelbti oficialią šildymo sezono pabaigą.

Pagal reikalavimus išjungti šildymą mieste galima, kai tris paras vidutinė oro temperatūra siekia 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

Sekmadienį ši pirmą kartą šiemet perkopė numatytą ribą. Vidutinė paros temperatūra siekė 13,2 laipsnius šilumos. Tačiau ankstesnėmis, įmonės „Klaipėdos energija“ duomenimis, tebuvo 7 ir 4,3.

Numatoma, kad tiek antradienio, tiek trečiadienio vidutinė paros temperatūra perkops 10 laipsnių šilumos, kaip yra reikalaujama, ir bus galima skelbti oficialią šildymo sezono pabaigą.

„Stebime situaciją. Manau, kad ilgai netempsime ir artimiausiomis dienomis priimsime sprendimą dėl šildymo išjungimo gyvenamuosiuose namuose. Atsižvelgsime ir į gyventojų nuomonę“, – pirmadienio rytą komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius.

Dėl darželių neskuba

Pasak pavaduotojo, kol kas jokių pastebėjimų iš gyventojų nesulaukta. O.Mariničiaus nuomone, miestiečiai neskuba prašyti užbaigti šildymo sezono, nes nemaža dalis turi galimybę patys reguliuotis šildymą savo namuose.

Išjungti šildymo nežadama skubėti vaikų lopšeliuose-darželiuose. Anot O.Mariničiaus, kitą savaitę vėl numatomas atvėsimas.

„Kalbėsime su įstaigų vadovais, tarsime, ką daryti. Klaipėdoje dažnai būna, kad atšyla, tris paras vyrauja reikalaujama oro temperatūra, o tada atvėsta ir būna vos 3–4 laipsniai šilumos“, – komentavo pavaduotojas.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais šildymo sezonas uostamiestyje dažniausiai baigiamas balandžio pabaigoje.

„Ir tai ant ribos. Vidutinė parų oro temperatūra ne visada būdavo perkopusi 10 laipsnių šilumos“, – atkreipė dėmesį vedėjas.

Vėl bus rekordas?

Praėjusiais metais šildymo sezonas Klaipėdoje buvo rekordinis – ilgiausiai užsitęsęs per dvidešimtmetį. Šiluma uostamiestyje buvo išjungta gegužės 5 d.

Oficialiai užbaigus šildymo sezoną, šiaurinės miesto dalies gyventojų nuo Kauno gatvės laukė išbandymas šaltu vandeniu – tradiciniai hidrauliniai šilumos trasų patikrinimai.

Pabrėžiama, kad savivaldybės sprendimas dėl šildymo sezono pabaigos priimamas dėl jos pačios įstaigų, kompensacijų už šildymą skaičiavimui.

Gyventojai skatinami patys apsispręsti, kada baigti šildytis daugiabučiame name. Išjungti šilumą pastate, nesulaukus miesto valdžios sprendimo ar šildytis ilgiau.

Tam reikia gauti daugumos (50 proc.+1) būstų savininkų sutikimą. Tačiau, norint užbaigti šildymą anksčiau, yra dar viena sąlyga – išlaikyti higienos normas. Gyvenamosiose patalpose turi vyrauti 18 laipsnių šilumos, kad nebūtų pažeisti kitų gyventojų interesai.

Jei oficiali šildymo sezono pabaiga būtų paskelbta trečiadienį, vėl būtų pasiektas rekordas. Šiluma Klaipėdoje būtų išjungta anksčiausiai per 18 metų.

Dabar anksčiausiai šildymo sezonas baigtas 2002 m. – balandžio 12 d.

Klaipėdoje šildymo sezonai baigti

2001 m. – balandžio 24 d.

2002 m. – balandžio 12 d.

2003 m. – balandžio 18 d.

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.

2017 m. – gegužės 5 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

nu blee

vėl anksčiausiai atjungs o paskui šalčiam ir darganom atejus visi šals kap šunys.Jau rudeni vos nenumirau kol sulaukiau kurenimo

Rimas

>>>Ežy, Jūs visiškai nesupratote esmės...

Anonimas

Koki procenta kuras sudaro silumos kainoje? .........0eu...... Klaipedoi kuras atliekos.....Tai lupa 2 kartus kaip supratot))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS