Sukilėlių keliais – iš Kretingos | kl.lt

SUKILĖLIŲ KELIAIS – IŠ KRETINGOS

18-ą kartą rengiamas tradicinis naktinis pėsčiųjų žygis Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais jau sulaukė didžiulio žmonių susidomėjimo. Šį kartą žygeiviai pajudės iš Kretingos, jie patrauks įdomiu maršrutu upės pakrantėmis.

25 km naktinis žygis šį kartą vyks kiek vėliau nei įprasta. Kadangi jis yra skiriamas 1923 m. sausio 15-osios įvykiams, po kurių Klaipėda buvo prijungta prie Lietuvos Respublikos, dažniausiai žygiuojama artimiausią šiai dienai penktadienį.

Šiemet tai yra sausio 11 d., tačiau žygio organizatoriai  apsisprendė nekonkuruoti su Sausio 13-osios atminimo renginiais. Todėl į pagrindinę Kretingos aikštę žygio dalyviai kviečiami sausio 18 d.

Registracija Kretingos kultūros centre prasidės 17 val. Išankstinė registracija vykdoma internetu. Pirmosios sausio savaitės viduryje buvo užsiregistravę 384 žmonės.

Šiemet žygis skiriamas ir Šaulių sąjungos 100-osioms sukūrimo metinėms paminėti, būtent šios sąjungos nariai aktyviai dalyvavo sukilime.

Žygeiviai tradiciškai sugiedos tautinę giesmę ir leisis į kelią 22 val. Iki tol juos linksmins vietos folkloro ansambliai.

Svetingi kretingiškiai ketina tartis su mieste veikiančių muziejų darbuotojais, kad šie dirbtų ilgiau, iki 19 val. Taip žygio dalyviai po registracijos spėtų apžiūrėti šio Žemaitijos miesto įžymybes.

Didžiąją kelio dalį entuziastai pėdins Akmenos–Danės upės pakrantėmis.

Organizatoriai ketina paruošti tris poilsio vietas: Vinetu kaime, prie Eketės piliakalnio ir prie "Žaliojo slėnio". Pusiaukelėje žygeivių lauks karšta arbata ir šiltas maistas.

Šių metų žygis išsiskiria iš ankstesniųjų tuo, kad didžiąją maršruto dalį teks pėdinti bekele, kai kuriose vietose – upės pakrante. Panašu, kad atrakcijų bus ir žygiuojant, Vinetu kaimo  šeimininkai žadėjo pasitikti milžinišką keliaujančiųjų būrį.

Tūkstantiniam žygeivių būriui teks pereiti per judrų Klaipėdos–Palangos kelią. Saugumą jiems užtikrins karo ir kelių policijos pareigūnai.

Sinoptikai kol kas nesutaria, koks tąnakt bus oras, vieni teigia, kad bus bene keturi laipsniai šilumos, kiti tikina, jog pašals, temperatūra bus silpnai neigiama.

"Pastaraisiais metais mus vis lydėdavo sėkmė, žygio naktį vis pasnigdavo ir pašaldavo. Toks oras patogiausias tolimam pėsčiųjų žygiui", – teigė maršruto sudarytojas ir vienas sumanytojų Algirdas Grublys.

Paprastai sulaukiama maždaug poros tūkstančių žygeivių, daugumą sudaro žmonės iš visos Lietuvos. Šįkart ketina atvykti entuziastų iš Latvijos, nebe pirmą kartą dalyvaus ir NATO kariai.

Žygis tęsiasi 25 km. Iš jų asfaltu – 6 km, žvyruotu keliu – 11,3 km, lauko ar miško keliu – 4,3 km, bekele – 3,4 km.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

to Daiva Janauskaite

Visos tavo plunksnos drauges ismoko,kad Akmena-DANGE,todel nebuk slykstuke ir isdemek upe DANGE.o kas del "sukilimo"-uzuojauta,parasysi kitaip-problemos darbe.Taciau tiesa yra viena-net Smetonos laiku spaudoje buvo rasoma PERVERSMAS.

>olgerd stasiukevic

Esi dusanskio tipo isnara... Zodziu vyza... :)

Sausio 11 d. 17.30 val.

Sausio 11 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks A. Juozaičio knygos „Tėvynės tuštėjimo metas“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS