Šviesų festivalyje klaipėdiečiai pasigedo šviesos | kl.lt

ŠVIESŲ FESTIVALYJE KLAIPĖDIEČIAI PASIGEDO ŠVIESOS

Keturias dienas uostamiestį ir visą Vakarų Lietuvą džiuginęs Šviesų festivalis ne visiems atnešė džiaugsmo. Su mažais vaikais laiką leidusius klaipėdiečius piktino sprendimas užgesinti šviestuvus Danės krantinėje.

Patyrė traumą

Jauni tėvai pasakojo, jog žingsniuodamas šviesos instaliacijų link vienas vaikų skaudžiai pargriuvo.

"Norėjome apžiūrėti į dangų iškeltas šviečiančias medūzas. Tamsoje niekas nepamatė, jog viena šaligatvio plytelių buvo gerokai išlindusi, vaikui susipynė kojos ir jis griuvo. Kilo klausimas, kodėl buvo išjungtas apšvietimas visoje krantinėje? Juk tokių renginių metu žmonės laiką leidžia ne tik centre, bet nori pasivaikščioti po miestą. Labai keista, kai centrinė senamiesčio dalis skendi šviesose, o kažkur atokiau yra pataupyta, visos šviesos buvo išjungtos", – pasakojo mažylio tėtis Stasys.

Įmonės "Gatvių apšvietimas" direktorius Dangeras Aleksandrovas aiškino, jog elektros instaliacijos gedimo istorinėje miesto dalyje nebuvo užfiksuota.

"Tiesa, ketvirtadienį senamiestyje naktį elektra trumpam buvo išjungta, tačiau dėl kokios priežasties tai nutiko, turėtų aiškinti energijos tiekėjas. Mes neužfiksavome jokių gedimų senamiestyje. Elektros trikdžiai kartojasi tik Trinyčių parko teritorijoje. Spėjame, kad statybininkai pažeidė kabelį, tik dar nerandame tikslios vietos. Kartais dingsta viena fazė, užgęsta kas trečias šviestuvas, kurių eilė yra aplink tvenkinį", – aiškino D.Aleksandrovas.

Gyventojai skundėsi

Viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys tikino, jog krantinėje esantys šviestuvai buvo išjungti dėl Danės parke veikusių dviejų šviesos instaliacijų.

"Kad lazeriai geriau būtų matomi, buvo nuspręsta išjungti pašalines šviesas. Prie rotušės buvo instaliacija, kabanti virš Danės upės. Turgaus gatvėje taip pat buvo išjungtas apšvietimas. Aš suprantu, kad tėvams pikta, galiu tik užjausti dėl vaiko, jei jis susižalojo. Bet kita vertus, juk tikslas buvo sukurti įspūdį", – tikino R.Žiubrys.

Pargriūti galėjo bet kas, jei išsižiojęs būtų vaikščiojęs. Reikia sutarimo, jei bus nuspręsta neišjunginėti apšvietimo, taip ir darysime.

Pasak R.Žiubrio, festivalis praėjo be techninių trikdžių, tiesa, kai kurių korekcijų jo rengėjams visgi teko imtis.

"Žiūrovai kasmet tampa vis įnoringesni. Todėl renginių organizatoriams taip pat teko keisti savo elgseną. Turgaus gatvėje ir Teatro aikštėje penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį teko mažinti garsą. Kuo vakaras darėsi vėlesnis, tuo labiau mes turėjome mažinti instaliacijų garsą, kad neerzintume aplinkinių. Po pirmojo vakaro į mus kreipėsi aplinkinių namų gyventojai, kurie prašė sumažinti muzikos garsą", – teigė R.Žiubrys.

Romandas Žiubrys. Vytauto Petriko nuotr.

Netinkama infrastruktūra

Festivalio rengėjai tikino, jog dar prieš kelerius metus būtų pasirinkę kokybišką garsą, o ne gyventojų poilsį.

"Tačiau tenka prisiderinti. Dabar vieni sako, jog gal nereikėjo išjungti šviesų krantinėje, bet instaliacijų efektas būtų buvęs mažesnis. Aš nežinau, kas yra teisinga. Na, jei žmonės sakys, kad jiems svarbesnis yra saugumas nei efektas, mes sutiksime. Beje, aklinos tamsos krantinėje tikrai nebuvo. Pargriūti galėjo bet kas, jei išsižiojęs būtų vaikščiojęs. Reikia sutarimo, jei bus nuspręsta neišjunginėti apšvietimo, taip ir darysime", – patikino R.Žiubrys.

Krantinėje esančių šviestuvų neįmanoma perprogramuoti, kad šviestų kas trečias šviestuvas.

"Miestas nėra pritaikytas tokioms šventėms. Infrastruktūra tokia, jog galima išjungti tik visus šviestuvus. Ši vieta nėra pritaikyta tam, kad būtų galima išjungti šviesas segmentais – arba viską, arba nieko", – pečiais gūžčiojo R.Žiubrys.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

pastebejimas

Asta pastoviai kazkokia neadekvati ir priplaukusi...

to L.

atidarykit sutarti 1938 m spalio 9 d. tarp Lietuvos ir Lenkijos,ten aiškiai nurodyta-Lietuva atsisako Vilnios ir Vilnijos krasto,...Tautų Sąjunga tai patvirtino.Baikit jau nesamones rašyti.

Reziume

visdelto turejo but sviesu o ne tamsos festivalis. Visos senamiescio gatveles but pasidabinusios "isdziaustytais skalbiniais" (ar dar kuom), medziai tvisketi girliandomis, o visos vitrinos sviesti ivairiaspalvemis sviesomis (kaip "kavos architektu") - visas senamiestis turejo atrodyti lyg Turgu gatve.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS