Tualetams pajūryje – įstatymų pinklės | kl.lt

TUALETAMS PAJŪRYJE – ĮSTATYMŲ PINKLĖS

Poilsiautojų poreikiams norima įrengti papildomų tualetų paplūdimiuose. Tačiau Klaipėdos valdžios planus gali ištikti toks pats likimas, kaip Palangos savivaldybės pastatyto tualeto kurorto pliaže – jam gresia nugriovimas.

Uostamiesčio gyventojai šiomis dienomis įvertino, jog prie jūros stovintys biotualetai karštu oru tampa tikra kvapų bomba.

Tačiau modernių stacionarių tualetų pajūrio juostoje nevalia statyti – visa Melnragės ir Girulių prieškopė yra laikoma miško teritorija, o joje įrenginėti stacionarių statinių nevalia.

Smiltynės teritorijoje – dar griežtesni reglamentai.

Uostamiesčio savivaldybės atstovai mėgina aiškintis, kokių teisinių svertų galima sulaukti iš Aplinkos ministerijos planuojant tokius statinius.

Kol kas aiškumo mažoka – įstatymai draudžia tokias iniciatyvas miškuose.

"Idiotizmas. Miškuose tualetų negalima statyti. Pirmiausia esą reikia "išmiškinti" miško žemę. Tualeto reikalai – vienas pagrindinių žmogaus poreikių, antras po valgymo", – rėžė A. Šulcas.

Aplinkos ministerijoje vykusiame pasitarime tartasi su aplinkos viceministru Martynu Norbutu, krantotvarkos specialistais.

Klaipėdos savivaldybė planuoja įrengti pėsčiųjų taką tarp Pirmosios ir Antrosios Melnragės. Takas kai kuriose vietose galėtų pakilti virš žemės, o jo dangai siūloma panaudoti net stiklo intarpus, kad poilsiautojai matytų, kas dedasi po kojomis.

Tačiau visos šios rekreacijai skirtos idėjos subliūkšta dėl elementarių higienos poreikių. Savivaldybė susiduria su rimta problema – šiuo metu galiojantys teisės aktai draudžia bet kokius statinius miško žemėje.

"Smiltynėje esantys penki tualetai yra miško žemėje, ir miškininkai aiškina, esą jų nėra, nors mes turime nuosavybės dokumentus, jie priklauso miestui. Yra ir daugiau įdomių pavyzdžių. Pasak miškininkų, jokių pajūrio takų nėra, visur yra tik miškas, ir niekas negali svajoti atnaujinti asfaltą arba nutiesti sertifikuotą dviračių taką", – stebėjosi vicemeras.

Aplinkos ministerija įsiklausė į uostamiesčio ketinimus. Bus aiškinamasi, kokią teisinę bazę galima būtų pasitelkti sprendžiant visuomeninės paskirties objektų atsiradimo pajūryje klausimą.

Tačiau ar pavyks pakeisti Miškų įstatymą, nėra aišku.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Skirtingai

nuo kitų tautų lietuviai nei šika, nei myža. Visose šalyse tualetas yra savaime suprantamas dalykas, vos ne konstitucinė teisė. Lietuvoje - ne. Kas mums yra??

Birute

Cia marijos zeme.valdininku kaip tarakonu priviso ir niekas uz nieka neatsako ...

Jadvyga

Galima pagalvoti, kad žmonės tik šiandiena pradėjo tuštintis.Juk buvo pajūrį mūriniai tualetai ir rusų laikais. Nieko naujo nereikia kurti, reikia tik tęsti tai ką turime ir neieškoti problemų. Kaip kiekviena maitinimo įstaiga turi turėti tualetą, taip ir kiekvienas pliažas privalo jį turėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS