Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai | kl.lt

UOSTAMIESTYJE APDOVANOTI KLAIPĖDOS KULTŪROS MAGISTRAI

Klaipėdos piliavietėje iškilmingai apdovanoti šiųmečiai Klaipėdos kultūros magistrai.  Garbingi apdovanojimai už išskirtinius nuopelnus miesto kultūrai šiemet įteikti aktoriui, pedagogui Dariui Meškauskui, kompozitoriui, pedagogui Remigijui Šileikai ir dailininkui-keramikui Isroildžonui Baroti.

Įteikė apdovanojimus

Antradienio pavakarę uostamiestyje įvyko iškilminga Klaipėdos kultūros magistrų pagerbimo ceremonija.

Kaip įprasta, kasmet minint miesto gimtadienį išskirtinai kultūrai nusipelniusiems menininkams ar kultūros darbuotojams suteikiamas Kultūros magistro vardas ir iškilmingos ceremonijos metu įteikiamas auksinis žiedas, pagamintas pagal renesansinio žiedo, saugomo Pilies muziejuje, pavyzdį.

Šiemet Klaipėdos kultūros magistro vardai suteikti trims nusipelniusiems ir žinomiems šio krašto menininkams – aktoriui, pedagogui D.Meškauskui, kompozitoriui, pedagogui R.Šileikai ir dailininkui-keramikui I.Baroti.

Pastebima, kad maksimalų apdovanojimų skaičių nuspręsta suteikti įvertinus tai, kad šiemet Klaipėda yra Lietuvos kultūros sostinė.

Keitė miesto veidą

Šiemet iškilmingos ceremonijos pradžioje Gintaro Grajausko „Odę žiedui“  perskaitė pernai kultūros magistru tapęs rašytojas, eseistas Rolandas Rastauskas.

Po šio tradicinio akcento garbiems Klaipėdos piliavietėje susirinkusiems svečiams buvo pristatyti šiųmečiai Klaipėdos kultūros magistrai.

I.Baroti pristatęs Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos pirminikas Vidas Bizauskas akcentavo, jog I.Baroti savo darbais Klaipėdos vardą garsino ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Pabrėžiama, kad menininko veikla ryškiai prisidėjo ir gražinant miesto veidą – pavyzdžiui, jo sumanytas projektas „Balta alėja“ inspiravo M.Mažvydo alėjos suolelių puošybą ir pan.

V.Bizauskas pabrėžė, kad ir šiandien I.Baroti nestokoja įvairių idėjų, o jam suteiktas apdovanojimas kartu yra ir įrodymas, kad ne vienerių metų veikla neliko nepastebėta ir yra vertinama miestiečių.

Rimtosios kultūros šviesulys

Kompozitorių R.Šileiką pristačiusi muzikologė, Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto muzikinės kultūros tyrinėtoja, profesorė Daiva Kšanienė pastebėjo, kad R.Šileika paliko ir iki šiol palieka itin ryškų pėdsaką Klaipėdos kultūriniame gyvenime.

Ji taip pat pastebėjo, kad nors R.Šileika yra mažiau žinomas populiariosios kultūros vartotojams, didysis jo nuopelnas – rimtosios muzikos kūryba.

Pabrėžiama, kad kompozitorius iki šiol jau yra parašęs apie 140 įvairaus žanro muzikinių kūrinių, kurie skamba ne tik garsiausiose Klaipėdos ar Lietuvos, bet ir užsienio scenose, juos atlieka garsūs muzikantai. 

Susižiedavo su Klaipėda

Scenos partnerį bei draugą D.Meškauską pristačiusi aktorė Regina Šaltenytė taip pat nestokojo gražių epitetų kolegai. Menininkė prisiminė ryškiausius aktoriaus sukurtus vaidmenis Klaipėdos dramos bei OKT scenose.

Anot jos, D.Meškauskas – vienas profesionaliausių Lietuvos scenos menininkų, kuris savo sukurtais vaidmenimis Lietuvos vardą garsina garsiausiose pasaulio scenose.

Aktorė, prisiminusi viename interviu D.Meškausko ištartus žodžius, kad apdovanojimai kartu yra ir galimybė stabtelėti, atsikvėpti, neabejojo, kad Klaipėdos kultūros magistro vardas D.Meškauskui  neleis sustoti, o skatins judėti pirmyn netausojant savęs.

Garbingą apdovanojimą R.Šaltenytė apibūdino kaip susižiedavimą su Klaipėda.

Kultūros magistrų trejybė

Visiems trims Kultūros magistrams žiedus įteikęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas menininkus pavadino kultūros magistrų trejybe ir pastebėjo, kad apdovanojimų teikimo diena yra išskirtinė ne tik tuo, kad Klaipėda mini savo jubiliejų, bet ir tuo, jog turi progą išdidžiai ir pagarbiai nusilenkti prieš jos kultūrinę tapatybę puoselėjančius kūrėjus.

Miesto vadovas, dėkodamas šiųmečiams Klaipėdos kultūros magistrams už jų nuveiktus darbus, taip pat linkėjo sveikatos bei stiprybės tęsti savo veiklą.

„Nors ir kiek daug darbų jau nuveikėte, labai noriu, kad jūs patys pirmiausia patikėtumėte tuo, kad didysis vaidmuo dar nesuvaidintas, didžioji gyvenimo simfonija dar nesugrota, didysis autorinis darbas dar laukia ateityje“, - dėstė V.Grubliauskas.

Po iškilimingos ceremonijos visus tris vakaro „herojus“ užliejo artimųjų bei kolegų sveikinimų banga.

Praėjusiais metais Kultūros magistro vardus pelnė du miestiečiai – rašytojas, eseistas R.Rastauskas ir dailėtyrininkė, pedagogė Kristina Jokubavičienė.

GALERIJA

  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
  • Uostamiestyje apdovanoti Klaipėdos kultūros magistrai
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Bent su Meškausku

pataikė-neeilinio talento žmogus.Tik gaila kad mūsų šalyje žinomumą gauna visokios šalčiūtės antonovai ar niekam nereikalingi mamontovai.Ačiu sutrešusiai ir prasčiokams iš šiukšlyno dirbančiai žiniasklaidai

Nervas

Sveiki vakare, magistrai jau įkyrėjo su savo pasiekimais nuo Jūrininkų prospekto iki Girulių. Fantastiški kūrėjai katruos kiekviens praeivis žino - Klaipėde ...Pasiekimai nerealūs...tik viskas aukštyn kojom.Groja ir vaidina nabagai ...,ir apdovanojimus išsidalina-matyt pinigų šitai tuštybei yr...Vertinga žinot-istorija nepamirš...Apmaudus džiaugsmas matant visa, kas vyksta....

debilei purvasklaidai

Memelburgo piliaviete..nebuvo tada jokios Klaipedos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS