Uostamiestyje laukiama pigesnių stintų | kl.lt

UOSTAMIESTYJE LAUKIAMA PIGESNIŲ STINTŲ

Gera žinia stintų mėgėjams. Jei leis orai, priekrantės žvejai netrukus pradės traukti pilnus stintų tinklus. Daugiau šių šviežiais agurkais kvepiančių žuvelių netrukus turėtų pasirodyti ir turgavietėse. Viliamasi, kad jų kainos kris.


 

Gera žinia stintų mėgėjams. Jei leis orai, priekrantės žvejai netrukus pradės traukti pilnus stintų tinklus. Daugiau šių šviežiais agurkais kvepiančių žuvelių netrukus turėtų pasirodyti ir turgavietėse. Viliamasi, kad jų kainos kris.

Kaina – atbaido

Kol kas Naujojo turgaus prekybininkai klaipėdiečiams gali pasiūlyti tik ne itin didelių stintų. Kilogramas šių žuvų kainuoja 5 eurus, šaldytos stintos parduodamos po 2–3 eurus.

Klaipėdietis Rytis stebėjosi, kad prieš Kūčias turgavietėje už šviežias stintas buvo prašoma 6 ar net 6,5 euro.

"Nepamenu, kad stintos tiek būtų kainavusios senąja valiuta. Pasižiūrėjau, kad rūkytas upėtakis kainuoja 8 eurus, jau geriau jį pirkti", – įspūdžiais dalijosi miestietis.

Tačiau pirkėjai netrukus turėtų džiūgauti – priekrantėje stintos jau ėmė būriuotis, o ir gūsingi vėjai leidžia žvejams išplaukti į jūrą.

Pirmąsias stintas uosto akvatorijoje žvejai mėgėjai pradėjo gaudyti dar lapkričio mėnesį. Rudeninis kibimas šiais metais vyko banguojančiai. Keletą dienų lepinusi žvejyba kartais nurimdavo. Pasisukus vėjui, stintos vėl pradėdavo kibti.

Žvejai mėgėjai lūkuriavo šiaurės krypčių vėjų, kurie pro uosto vartus ir atnešė stintų būrius.

Tiesa, dėl stiprių vėjų ilgą laiką tinklų jūroje negalėjo statyti verslininkai žvejai.

„Tačiau stintoms dar ne laikas. Tai susiję su ikrų branda. Noras neršti stintoms sustiprės tik vasario mėnesį. Tikrasis stintmetis prasideda vasario vidury, kai žuvų būriai traukia į Kuršių marias. Stintmetis tęsiasi visą kovą. Tuomet stintos labai reaguoja į šviežią, gėlą vandenį ir traukia į Miniją bei Nemuną neršti“, – aiškino Jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Žada staigų atšilimą

Ar šiemet žvejams pavyks patirti poledinės žūklės malonumų, dar nėra aišku. Kol kas prognozuojama, kad pajūryje vyraus stiprus šaltukas.

„Užteks savaitės, kad ant mažesnių ežeriukų užsitrauktų ledukas. Tačiau ar ant jo galėsime vaikščioti, dar lieka didelis klausimas. O štai kada Kuršių marias padengs ledas, šiemet niekas negali drąsiai prognozuoti“, – svarstė R.Dailidė.

Rusų sinoptikai sausio vidury prognozuoja staigų atšilimą – sausio 13-osios naktį Klaipėdoje žadamas 11 laipsnių šaltis, o sausio 14-ąją numatoma jau 3 laipsnių šiluma.

Žvejai mėgėjai dažniausiai lūkuriuoja sausio pabaigos ir vasario pradžios, kai įsibėgėja vadinamosios baltosios žuvies kibimai.

„Jei bus ledo, dabar dar gaudysime ešerius. Tačiau jau dabar ešeriai yra pilni ikrų, o vėliau, vasario mėnesį, jie iš viso nustos maitintis, vadinasi, ir nekibs. Tačiau jei išsilaikys ledas, kibs kuojos, karšiai“, – prognozavo R.Dailidė.

Migracija – neprognozuojama

O štai žvejams mėgėjams, gaudantiems stintas nuo krantinių, prognozuojamas šaltukas gali pakišti kiaulę.

„Prasidės ižas, ledas, nuo krantinės nepažvejosi, nors stinta gal ir kibs. Tačiau kiek į uosto akvatoriją pateks stintų, sunku prognozuoti. Kibimo kiekiai priklauso nuo jų migracijos. Vienais metais stintų būna daugiau Liepojoje, kitais – pas mus. Šios žuvys neprisiriša prie upės taip, kaip šlakiai ar lašišos“, – kalbėjo R.Dailidė.

Jis tikino, kad stintų migracijų kelius veikiausiai lemia vėjo kryptys ir bangavimas.

„Aš viliuosi, kad dabar žvejų laimikis turėtų būti gausesnis, o žuvys didesnės. Apie dešimt dienų ar savaitę tinklais žvejai turėtų pagauti nemažus kiekius. Manau, kad turėtų kristi ir stintų kainos turguose“, – prognozavo R.Dailidė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS