Vėjas išryškino grėsmes | kl.lt

VĖJAS IŠRYŠKINO GRĖSMES

Pučiant stipresniam vėjui, pavojų žmonių gyvybei ir jų turtui kelia netvarkingi pastatai. Prieš porą dienų dėl krentančių čerpių ugniagesiai skubėjo į Puodžių gatvę, miestiečiams baimes kelia ir Klaipėdos universiteto miestelyje esantis pirmasis pastatas.

Siūlo kreiptis į teismą

Ketvirtadienio vakarą prie Puodžių gatvės 3-iojo namo vyko neeilinis sujudimas. Apie 17.40 val. Klaipėdos ugniagesiai gavo pranešimą, kad nuo netvarkingo pastato stogo byra čerpės.

Pavojingą situaciją veikiausiai sukėlė uostamiestyje siautęs stiprus vėjas.

Į įvykio vietą nuvykę ugniagesiai aptvėrė pavojingą zoną "Stop" juosta, pašalino čerpes, kurios buvo pabirusios visoje gatvėje ir ant šaligatvio.

Neišvengta nuostolių. Krentančios stogo dalys apgadino šalia namo stovėjusį automobilį.

"Dėl sukilusio vėjo nuo apleisto pastato krito čerpės. Dienos metu prižiūrėti pastatą turi jį administruojanti įmonė arba šeimininkai. Kitu atveju savininkui gresia nemalonumai. Pavyzdžiui, Puodžių gatvėje čerpė pataikė ant automobilio ir suskaldė langą. Ten galėjo stovėti ir žmogus. Buvo atvažiavusi policija, pareigūnai nukentėjusiajam siūlė kreiptis į teismą, nes visa atsakomybė krenta pastato šeimininkui. Taip pat ir Klaipėdos universitetas privalo prižiūrėti savo pastatą, kad neįvyktų nelaimė", – aiškino Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas Vytautas Kasparaitis.

"Vos nenukrito ant galvos"

Pasak V.Kasparaičio, ugniagesiai stogų nelopo, jų darbas įspėti žmones.

"Mes savo ruožtu aptveriame vietą, kad praeiviai matytų pavojingą zoną. Faktiškai dauguma pastatų, kurie yra apleisti, kelia pavojų žmonių saugumui, nes nuo tokių griuvenų krenta tinkas, skaldos lakštai, šiferis, tos pačios čerpės", – vardijo pašnekovas.

Iškart po incidento Puodžių gatvėje žmonės pranešė apie pavojų Karoso gatvėje ir Klaipėdos universiteto teritorijoje.

Klaipėdietė Judita teigė prieš kelias dienas universiteto kiemelyje vos nenukentėjusi nuo byrančių stogo konstrukcijų.

"Praeiviai turėtų pasisaugoti pirmojo Klaipėdos universiteto pastato, esančio priešais rektoratą. Jame įsikūręs knygynas. Prieš kelias dienas pačiai vos ant galvos nenukrito čerpė. Laimei, pavyko išvengti nelaimės. Kasdien vaikštau tuo keliu, tad nuolat matau ant žemės čerpių duženas. Nesuprantu, kodėl tuo niekas nesirūpina?" – stebėjosi moteris.

Tvirtins specialiu mišiniu

Klaipėdos universiteto Infrastruktūros priežiūros centro vedėjo Arvydo Gužausko teigimu, pastato būklė nėra tokia prasta ir pavojus praeivių gyvybei nekelia.

Esą bet kokie šių istorinių pastatų remonto darbai turi būti suderinti su atsakingomis institucijomis.

"Klaipėdos universiteto miestelio pastatai, pastatyti 1907 m., yra įtraukti į Kultūros paveldo registrą. Bet kokie remonto bei pastatų priežiūros ir restauravimo darbai turi būti suderinti su Kultūros paveldo departamentu. Pastato fasadą prie stogo dengia nedidelės dekoratyvinės keramikinės plytelės, kurios buvo gamintos Vokietijoje. Po žiemos įšalo, atšilus orui, dekoratyvinės plytelės skyla ir mažomis, smulkiomis šukėmis nukrenta daugiausia 10 cm atstumu nuo pastato, todėl tai realios grėsmės žmogaus gyvybei nekelia. Tačiau universitetas supranta, kad šiuos procesus reikia stabdyti ir šalinti galimą pavojų, todėl jau dabar numatyti vasaros darbai, kai, laikantis Kultūros paveldo reikalavimų, pastato fasado dekoracijos bus sutvirtintos specialiu mišiniu", – komentavo jis.

GALERIJA

  • Vėjas išryškino grėsmes
  • Vėjas išryškino grėsmes
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS