Vėliava įplieskė politikų ginčus | kl.lt

VĖLIAVA ĮPLIESKĖ POLITIKŲ GINČUS

Mėlynoji vėliava šiemet gali suplevėsuoti ne tik Smiltynės centriniame, bet ir Antrosios Melnragės paplūdimyje. Tokį siekį palaimino miesto taryba. Tačiau vėliava tarp politikų įplieskė aštrias diskusijas. Kliuvo ir klausimą pristačiusiam pranešėjui.

Abejojo ženklo nauda

Kad mėlynosios vėliavos bus siekiama ne tik Smiltynės, bet ir Antrosios Melnragės paplūdimiui, kalbėta jau pernai.

Paraiška gauti šį ženklą, kuris pažymi paplūdimių kokybę, buvo išsiųsta dar prieš miesto tarybos posėdį. Tačiau reikėjo sulaukti politikų palaiminimo.

Klausimas, ar siekti mėlynosios vėliavos dviem paplūdimiams, sukėlė diskusijų tarp miesto tarybos narių. Politikė Nina Puteikienė pranešėjo klausė, ar šis, kai renkasi vietą atostogoms, žiūri, kad paplūdimys turėtų mėlynąją vėliavą, kaip sužino tokią informaciją.

Sprendimo projektą pristatęs Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda atsakė, kad tokią informaciją randa internete.

Taip pat pabrėžė, kad į paplūdimį atėję ir pamatę plevėsuojančią mėlynąją vėliavą, stendą, informuojantį apie šį kokybės ženklą, poilsiautojai žino, jog pakliuvo į kokybišką pliažą, gali gauti atitinkamas paslaugas.

Išgirdusi atsakymą, N.Puteikienė išsakė nuomonę, kad mėlynoji vėliava vis dėlto nereklamuoja miesto, jo paplūdimių, kaip yra teigiama.

Siūlė lėšas skirti reklamai

Tarybos narys Rimantas Taraškevičius domėjosi, kuo skirtųsi paplūdimiai, jei juose neplevėsuotų mėlyna vėliava.

"Aš turiu nuomonę šiuo klausimu, bet neišsakysiu, o išreikšiu balsavimu. Kokie yra išskirtiniai šio ženklo reikalavimai? Ar turi būti geresnė infrastruktūra, takeliai, daugiau šiukšlių dėžių, tam tikra spalva nudažytos persirengimo kabinos?" – klausė politikas.

L.Dūda atsakė, kad visi išvardyti dalykai turi egzistuoti. Taip pat turi būti įrengta maudymosi vieta neįgaliesiems.

N.Puteikienės manymu, šis sprendimo projekto pristatymas akivaizdžiai parodė, jog savivaldybės darbuotojai prastai nusimano apie reklamą, rinkodarą.

"Siūlyčiau tuos 10 tūkst. eurų, kiek sumokėtume už dvi mėlynąsias vėliavas, investuoti į miesto, paplūdimių reklamą. Nusipirkus vėliavėlę, kurią suteikia neaiškūs veikėjai, pliažai netaps švaresni, o ir turistų nebus daugiau. Susilaikysiu dėl šio klausimo. Nė karto nesirinkau, kur atostogauti, ieškodama mėlynosios vėliavos paplūdimių", – pabrėžė politikė.

Įvertino kaip neefektyvią

Panašios pozicijos laikėsi ir tarybos narys Viačeslavas Titovas. Politikas tvirtino, kad jam gaila mokėti 10 tūkst. eurų už ženklą.

"Už tokią sumą galima visame mieste vėliavas pakabinti. Paplūdimiuose ir taip reikia siekti aukščiausių standartų. Tam nėra būtina vėliava, kuri kainuoja 10 tūkst. eurų. Užtenka duoti nurodymą prižiūrėtojams", – dėstė politikas.

V.Titovas siūlė geriau tuos 10 tūkst. eurų investuoti į pačius paplūdimius. Pasak tarybos nario, vėliavos – ne pati efektyviausia investicija.

"Siūlau nepritarti šiam sprendimo projektui. Apskritai, ar yra kokia statistika, kiek ta mėlynoji vėliava pritraukia turistų, kiek jie atveža pinigų į miestą? Manau, kad ne", – pats atsakė politikas.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas patikslino, kad šiuo atveju kalbama apie mėlyną, o ne kitokios spalvos vėliavą.

"Norint pritraukti turistų, turėtume pasikabinti vaivorykštinę", – šmaikštavo miesto vadovas.

Pritarė ir opozicijos lyderis

Kolegoms prieštaravo miesto mero pavaduotojas Artūras Šulcas. Vicemero teigimu, labai paprasta ir lengva viską supaprastinti ir suniekinti, kai už nieką nesi atsakingas.

"Pasakyti, kad mėlynosios vėliavos standartas sugalvotas kelių neaiškių veikėjų, tolygu prieštarauti pasaulinei praktikai. Vis dėlto tai yra kokybės ženklas, standartas. Klaipėda anksčiau buvo gavusi vėliavą, o paskui prarado. Tada paplūdimiai visiškai apšepo. Reikėjo daug dirbti, kad vėl gautume šį ženklą", – pabrėžė vicemeras.

Anot jo, mėlynoji vėliava yra garantija, kad pats paplūdimys atitinka standartus, nuolat sekama vandens kokybė, ši informacija skelbiama.

"Norint gauti mėlynąją vėliavą, reikia, kad paplūdimys atitiktų 40 rodiklių. Pamatęs ją plevėsuojančią ne tik turistas, bet ir bet kuris klaipėdietis žinos, kad paplūdimyje neužsikrės, ras dušą. Siūlyčiau nesivadovauti populistiniais kalbėjimais, kad bus sutaupyta 10 tūkst. eurų. Tas sutaupymas būtų mūsų saugumo sąskaita", – akcentavo vicemeras.

Siūlymą siekti mėlynosios vėliavos dviem paplūdimiams palaikė ir opozicijos atstovas Arūnas Barbšys. Pasak jo, šis ženklas – papildomas akstinas pasitempti.

"Esu už tai, kad atsirastų daugiau paplūdimių, kur plevėsuotų Mėlynoji vėliava, o miestiečiai ir svečiai galėtų kokybiškai pailsėti, žinotų, jog apsilankę gaus atitinkamas paslaugas. Gaila, kad kažkada miestas buvo atsisakęs ir praradęs šį ženklą", – apgailestavo tarybos narys.

Kliuvo departamento vadovui

Svarstant klausimą dėl Mėlynosios vėliavos dviem paplūdimiams, kritikos pažerta klausimą pristačiusiam L.Dūdai.

"Šis ženklas lankytojus informuoja apie paplūdimio kokybinius parametrus. Blogai, kad L.Dūda mato tik N.Puteikienę, flirtuoja su ja iš meilės ir blogai pristatė klausimą. Už jį tai padarė A.Šulcas. Liudvikai, pristatykite klausimą, o ne į Niną žiūrėkite", – paragino tarybos narė Lilija Petraitienė.

Dar griežčiau L.Dūdos klausimo pristatymą įvertino tarybos narė Vaida Žvikienė.

"Gera iniciatyva paversta cirku. Noriu atkreipti dėmesį į vadovo kompetenciją. Rimtų klausimų paversti cirku negalima", – teigė tarybos narė.

Anot V.Žvikienės, miesto ūkis – viena svarbiausių sričių, su kuria kasdien susiduria kiekvienas klaipėdietis, o ji, politikės teigimu, yra viena silpniausių.

"Miesto ūkiu rūpinasi ir valdo vadovas, kuris netiki tuo, ką daro, nedega tuo, ką įgyvendina, kompleksiškai nevaldo projektų ir jų komandų, nerodo iniciatyvos, neteikia idėjų procesams tobulinti, nemato, kaip galima pakeisti. Gali būti puikūs politikai, bet daug kas priklauso ir nuo savivaldybės administracijos. Departamento vadovas turi lyderiauti, vesti į priekį, uždegti kitus. Jei to nesugebate, užleiskite vietą norintiesiems ir gebantiesiems lyderiauti, dirbti su komandomis, įgyvendinti projektus ir pokyčius miesto ūkio srityje", – dėstė tarybos narė.

Suteiks tik sezonui

Mėlynosios vėliavos programą vykdo Aplinkosauginio švietimo fondas – nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų tinklas.

Skirtingose valstybėse ją koordinuoja nacionaliniu lygiu veikiančios aplinkosauginės organizacijos. Lietuvoje tai daro organizacija "Lietuvos žaliųjų judėjimas".

Mėlynoji vėliava paplūdimiams suteikiama vienam sezonui. Šiemet vertinimas vyks balandžio pradžioje. Organizacijos atstovai kartą per sezoną patikrina mėlynosios vėliavos paplūdimius, ar šie atitinka reikalavimus. Radus trūkumų, ženklas gali būti atimtas, kol jie bus pašalinti.

Anksčiau kalbėta, kad šio kokybės ženklo reikėtų ir Girulių paplūdimiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zenonas Priekuliškis

Jeigu kabo ši vėliava, galima gurgštelt ir vandens, nežiūrint į tai, kad gyvūnėliai ne toli maudosi, jeigu nėra vėliavos - vandens į burną vengti.

Spandau

Tarybiniais laikais egzistavo "kokybės ženklas", dabar ISO. Gal kas gali pasakyti kiek šie ženklai "pagerina" kokybę?

AIDAS BARDAUSKAS

"Nusipirkus vėliavėlę, kurią suteikia neaiškūs veikėjai, pliažai netaps švaresni, o ir turistų nebus daugiau. , – pabrėžė politikė", Gal Poniai Puteikienei laikas Ministro postą jei oganizacija suteikusi 45 šalyse 4423 paplūdimiams mėlynosios vėliavos standartus jai yra neaiškūs veikėjai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS