Ventės rago švyturys vis dar nerodo kelio | kl.lt

VENTĖS RAGO ŠVYTURYS VIS DAR NERODO KELIO

Prieš kelerius metus rekonstravus metalinį Ventės rago švyturio antstatą, buvo žadėta, jog švyturys nušvies kelią žvejams. Vis dėlto Ventės švyturys tebenaudojamas tik kaip turistų apžvalgos aikštelė, nors nuo šiol laivai pagilintu farvateriu gali pasiekti ir Ventę.

Keliauja per Mingę

Ventės rago ornitologinė stotis priklauso Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui.

Muziejaus iniciatyva pernai baigtas gilinti vandens kelias, sujungęs Ventę su Nida ir Uostadvariu. Rekonstruotas Ventės rago molas.

Vandens keliui gilinti iš ES fondų ir Vyriausybės gauta per 170 tūkst. eurų. Dar apie 160 tūkst. eurų atsiėjo Ventės rago molo rekonstrukcija.

Anksčiau dėl sąnašų Nemuno žiotyse ir ties Vente keliautojai tiesiai iš Nidos Ventės negalėdavo pasiekti.

Iš Nidos atvykstantieji laivais Ventės ragą galėdavo apžiūrėti tik persėdę į autobusus Mingės kaime. Tad propaguojamo vandens turizmo entuziastai buvo plukdomi į Mingę, tada sodinami į transporto priemones ir vežami į Ventės ragą.

Nuo šiol, atsiradus 1,6 kilometro ilgio farvateriui, turėtų atgyti senas laivininkų vandens kelias Nida–Ventė.

Farvaterio neregistruoja

Tačiau unikalus Pamario krašto objektas – Ventės rago švyturys iki šiol neturi jokio šviesą skleidžiančio šaltinio ir nevykdo jokios funkcijos.

"Prieš kurį laiką, kai dar buvo gyvas šviesaus atminimo Ventės rago stoties vadovas Leonas Jezerskas, jis įjungdavo savotišką savadarbį šviestuvą, kuris šiek tiek rodė kelią žvejams. O šią žiemą švyturys neturi jokio žiburiuko. Tačiau švyturys yra navigacinis įrenginys, juo turi rūpintis Vidaus vandens kelių direkcija. Vandens keliai jai priklauso. Kas būtų, jei bet kuris mūsų imtų savus kelio ženklus statyti tikruose keliuose?" – retoriškai klausė Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus direktorius Ramūnas Grigonis.

Ventės ornitologinės stoties darbuotojai jau daug metų švyturyje iškėlę laikė saulės baterijomis įkraunamą šviestuvą.

Švyturį pamiršo

"Gerai, jog priminėte švyturį, reikėtų pajudinti šį klausimą. Paskutiniu metu rūpinomės, kas taps naujojo farvaterio savininku", – aiškino R.Grigonis.

Paaiškėjo, jog, vasarą pabaigus vidaus vandens kelio, o tiksliau – farvaterio gilinimo darbus, inžineriniu įrenginiu vadinamas farvateris iki šiol nėra registruotas.

Evaldo Šemioto nuotr.

"Tiesėme jį mes, bet muziejus neturi jokio tikslo jį registruoti savo vardu. Manyčiau, tuo turėtų užsiimti Vidaus vandens kelių direkcija. Šilutės rajono savivaldybė jo taip pat norėtų. Bet viskas įstrigę ir iki šiol nėra užregistruota. Laiku pastebėta, jog ir švyturio klausimas nėra pradėtas spręsti. Kas žino, kokia žiema laukia, o gal bus tūkstančiai žvejų ant ledo?" – įžvelgė R.Grigonis.

Marių farvateris ties Vente pagilintas iki 1,5 m gylio ir 30 m pločio. Vidaus vandens kelių direkcija kiekvieną pavasarį specialiais plūdurais nužymi vidaus vandenų kelius.

Kasdami marių dugną, netoli kranto gamtininkai suformavo specialią salą paukščiams. Tačiau baiminamasi, jog ji gali nukentėti jau per pirmąjį ledonešį.

GALERIJA

  • Ventės rago švyturys vis dar nerodo kelio
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mindaugas

Kaip paprastas optinis švyturys gali rodyti kursą? Jis turi savo koordinates ir mirksėjimo dažnį. Kursą gali rodyti radijonavigaciniai įrenginiai

Niekis

Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktorius Ramūnas Grigonis pripažįsta, jog muziejaus iniciatyva pernai baigtas gilinti vandens kelias, sujungęs Ventę su Nida ir Uostadvariu, tam iš ES fondų ir Vyriausybės gauta per 170 t.eu. Bet šis turtas vis dar bešeimininkis, neregistruotas. Vandens kelių direkcija čia nė prie ko - tai yra naujas vietinės reikšmės vandens kelias. Taip pat dar neįregistruotas. Jei Šilutės savivaldybei muziejus ketina jį padovanoti, ši privalės nuolat gilinti(srovės jau rudenį užnešė), o turistų srautai pelną neš, žinoma, muziejui. Bet gal muziejus, itin stambus nekilnojamojo turto Ventės rage valdytojas(keturių pastatų ir 10ha pamario žemės) - išties ketina vieną namą išnuomoti Kintų karpyno ir viešbučio su restoranu valdytojui R.Višinskui,šis čia atidarys kavinę? Turi žemsiurbę, gilins įplauką? Ranka ranką plaus? Ornitologinė priedanga tarnaus komercijai stambiu mastu. 4 ornitologai čia nė prie ko

zelemunčikas-jūreivis

Kelio nerodo nei vienas švyturys-jie rodo kursą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS