„Versmės“ mokyklą gelbėjo nuo širšių | kl.lt

"VERSMĖS" MOKYKLĄ GELBĖJO NUO ŠIRŠIŲ

Šiemet širšių mažiau nei ankstesniais metais. Tuo įsitikinę uostamiesčio ugniagesiai gelbėtojai, be visų kitų darbų neretai kviečiami apsaugoti žmones nuo skaudžiai geliančių vabzdžių.

Antradienį prieš pietus pietinėje Klaipėdos pusėje I.Simonaitytės gatvės pradžioje esančios "Versmės" progimnazijos darbuotojai paprašė gelbėtojus pašalinti nuo mokyklos sienos širšių lizdą.

Gelbėtojai palypėjo kopėčiomis iki trečiojo pastato aukšto. Širšės buvo susisukusios lizdą ant sienos, šalia lango rėmo.

Nupurkšti šių vabzdžių nepavyko, vos prisiartinus prie jų gelbėtojams, didžiosios širšės puldavo ginti savo būsto.

Nemažos patirties dirbant tokius darbus turintys ugniagesiai nusprendė prie mokyklos grįžti sutemus, kai vabzdžiai yra ne tokie aktyvūs.

Antroji operacijos dalis pradėta antradienį apie 22.30 val. Gelbėtojai vėl lipo kopėčiomis, apipurškė lizdą specialiu aerozoliu ir jį nuėmė.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos operacijų vadovas Vytautas Kasparaitis pasakojo, kad paprastai širšės nėra sunaikinamos.

"Tokiems darbams skiriame tiek pajėgų, kiek būtina juos atlikti, dažniausiai užtenka poros gelbėtojų. Tas ugniagesys, kuris skiriamas nuimti širšes, apsivelka kostiumą, kuriuo rengiasi gesindamas gaisrą, užsideda kvėpavimo kaukę, nepaliekamas nė menkiausias atviros odos plotelis, kad gelbėtojo nesugeltų. Tada jis lizdą apgaubia maišu ir nukrapšto jį kastuvėliu nuo sienos. Vabzdžių nenaikiname, nuvežame už miesto į laukus ir ten paleidžiame. Juk gyvi padarai, gaila žudyti", – kalbėjo V.Kasparaitis.

Paprastai ugniagesiai širšių lizdus ar bičių spiečius imasi pašalinti nuo visuomeninių įstaigų: ligoninių, vaikų darželių, mokyklų.

Privačių namų gyventojai, susidūrę su piktais vabzdžiais, patys turi spręsti šią bėdą.

Ankstyva vasara šiemet lepina žmones šiluma, daugelis tikina, kad paplūdimiuose ypač daug širšių, jos skrenda prie gatvėse parduodamų vaisių, lenda į taromatus, tačiau ugniagesiai šiemet gelbėti nuo įsiveisusių vabzdžių kviečiami rečiau nei ankstesniais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Tema rašoma apie širšes, o nuotraukoje vapsva.

gyvi padarai

aišku jų negalima žudyti, o va žmonės žudyti jie gali, nei baudžiamos bylos iškelsi, nei nuteisi...O jos jau tokios "Smart"(išmaniosios) tapo, ne tik ant mokyklų sienų, palangių ar kitokių vietų, bet ir spintose ar spintelėse sugeba visą spiečių įveisti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS