Visuomenei pristatys Melnragės parko viziją | kl.lt

VISUOMENEI PRISTATYS MELNRAGĖS PARKO VIZIJĄ

Klaipėdiečiams bus pristatytas Melnragės parko įrengimo ir želdynų kūrimo bei tvarkymo, gerinant gamtinę aplinką ir didinant teritorijos patrauklumą, projektas. Norintys susipažinti su projektiniais pasiūlymais ketvirtadienė 18 val. laukiami Melnragės bendruomenės salėje (Molo g. 60).

Trūksta suolų ir šiukšliadėžių

Melnragės parko įrengimo ir želdynų kūrimo bei tvarkymo projektą rengė įmonė „Želdynai“ būtent jie pristatys visuomenei savo pasiūlymus.

Parkas bus įkurtas prie šiaurinio molo. Teritorija riboja Audros, Kopų, Nėgių, Molo, Vėtros gatvės ir paplūdimiai. Rytinėje dalyje greta vietos, kur bus sukurtas parkas, yra Melnragės sodybinio užstatymo gyvenamųjų namų kvartalai. Vakarinėje – kopagūbris.

Projektuotojai atkreipė dėmesį, kad teritorijoje auga įvairių vertingų želdinių – lapuočių ir spygliuočių medžių, krūmų ir žolinių augalų, kurie sulaiko pustomą pajūrio smėlį.

Didžioji dalis teritorijos, kurioje numatyta įkurti parką, apaugusi tankiu pušynu ir šaltalankių, raukšlėtalapių erškėčių krūmynais.

Pasak projektuotojų, gausiai miestiečių ir svečių lankoma teritorija turi padriką siaurų pėsčiųjų takų tinklą, trūksta parko įrenginių tokių kaip suolai, šiukšlių dėžės.

Šiuo metu įrengti mediniai takai nėra ilgaamžiai, nuolat reikalauja priežiūros. Pastebima, kad jie nėra patogūs pėstiesiems – kai lyjant tampa slidūs.

Erdvės labai skirtingos

Projektuotojų teigimu, būsima Kopų gatvė, kuri numatyta tiesti iš šiaurės į pietus, planuojamo įkurti parko teritoriją dalija į dvi dalis.

Pastarosios skirtingos savo gamtinėmis savybėmis ir būsima funkcine paskirtimi.

Atkreipiamas dėmesys, kad teritorija tarp pajūrio kopagūbrio ir būsimos Kopų gatvės išsiskiria savo smėlingu paviršiumi ir pajūrio smėlynams būdinga augalija. Čia auga įvairių rūšių augalai pajūryje anksčiau sodinti pustomoms kopoms sutvirtinti.

Šią teritoriją numatoma pritaikyti parko lankytojams. Planuojama nutiesti trijų metrų pločio pagrindinį pėsčiųjų taką šiaurės – pietų kryptimi, jungiantį Pirmosios Melnragės paplūdimį ir pietuose esančią automobilių stovėjimo aikštelę.

Jis apjungs greta esančius karinius gynybinius įrengimus bei naujai projektuojamas ramaus poilsio ir vaikų žaidimų erdves.

Atsiras poilsio aikštelės

Pietinėje Melnragės parko dalyje numatyta įrengti poilsio aikšteles su suolų grupėmis vietose, kur atsiveria panorama į jūrą. Aukščiausioje vietoje siūloma įrengti taką su suolais, kad lankytojai galėtų grožėtis kerinčiais saulėlydžiais.

Centrinėje dalyje parko dalyje tarp Otų ir Nėgių gatvės yra atvira, medžiais neapaugusi erdvė. Čia projektuojama vaikų žaidimų aikštelė, žaidimų pieva.

Numatyta, kad šalutiniai pėsčiųjų takai bus pusantro metro pločio. Juos siūloma įrengti, naudojant grunto stabilizavimo technologiją, kai esamas smėlis sutankinamas ir sukietinamas. Pabrėžiama, kad tokie takai būtų ilgaamžiai, patogūs pėstiesiems ir pritaikyti žmonėms su negalia.

Parko teritorijoje planuojama pastatyti informacinius stendus, kurie supažindintų lankytojus su šios vietos unikalia augalija ir lankytinais objektais.

Iškirs tik menkaverčius želdinius

Vakarinėje dalyje planuoja sutvarkyti želdinius – praretinti tankius pušynus, kad ateityje medžiai sustiprėtų ir užaugtų aukštesni. Dalį esamų šaltalankių krūmų siūloma kirsti, o vietoje sodinti pušis.

Projektuotojai atkreipia dėmesį, kad, atlikus pastaruosius darbus, 20–30 metų perspektyvoje parke būtų daugiau miško.

Teigiama, kad esamų ir projektuojamų takų vietose raukšlėtalapių erškėčių krūmynai būtų raunami minimaliai, kad būtų užtikrintas patogus lankytojų judėjimas.

Pastebėta, kad rytinė parko dalis išsiskiria stabilesniu ir derlingesniu gruntu. Čia auga aukštos pušys ir lapuočiai medžiai, krūmai, veja. Šią parko dalį numatyta skirti Melnragės gyventojų poreikiams.

Planuojama įrengti pėsčiųjų takus, jungiančius pajūrio kopagūbrį su Molo ir Vėtros gatvėmis, sukurti jų tinklą pasivaikščiojimams. Taip pat galvojama įrengti erdves ramiam poilsiui, sportui – lauko treniruoklius, krepšinio ir vaikų žaidimų aikšteles.

Projektuotojai pabrėžė, kad būtų išsaugomi vertingi medžiai, jie eksponuojami, suformuojant parko erdves. Pašalinti numatyta tik menkaverčius, neperspektyvus želdinius. Takus planuojama apšviesti. Numatyta įrengti keturių metrų aukščio žibintus.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Aksioma

UOsto plėtra, jei neprisileisim kiniečių, NEREIKALINGA! Pasižiūrėkite iš kitos pusės Smiltynės į uosto akvatoriją-gerai jei vienas laivas per visą plotą nuo naftos bazės iki buvusio žvejybos uosto stovi.Anksčiau laivai zujo per jūros vartus lyg taksi mieste, dabar retai pamatysi vieną įeinantį.Viską išanalizavus, peršasi išvada, kad arba planuojama įsileisti pora šimtų tūkstančių kiniečių, arba greitu ir užtikrintu būdu išplauti didžiulius pinigus.REZIUME: UOSTAS BUS NEREIKALINGAS, NELIESKITE NEI MELNRAGĖS NEI PIETINIO RAJ.

deinis

Pagal straipsniį gyliavandeniui uostui kapūt matot vizgi nugalėjo turtuoliai ,kurie pasistatė vilas Lietuvai špygą ne uostą total košmar.

Anonimas

vieną dieną rašo kad uosto teritoriją plėsti kitą dieną kad parką rengti ar jie patys žino ką daro
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS