Žiema ateis po mėnesio? | kl.lt

ŽIEMA ATEIS PO MĖNESIO?

Šių metų žiema pajūrio gyventojams daugiau rūpesčių kelia dėl nesibaigiančio lietaus nei dėl šaltų orų. Klimatologai prognozuoja, jog didesnė žvarba į pajūrį gali atslinkti tik sausio pabaigoje, tačiau tai dar nereiškia, kad šiemet klaipėdiečiams pavyks užlipti ant užšalusių vandens telkinių.

Klimatologai sausio mėnesio pliusinę temperatūrą pajūryje vadina žiemos pradžia, o tikrojo jos pasirodymo dar nedrįsta tiksliai prognozuoti.

Socialiniuose tinkluose stebina klaipėdiečių informacija apie kiemuose žydinčias gėles ir net miškuose randamus grybus. Esą prieš Naujuosius metus pajūrio miškuose buvo galima aptikti net voveraičių. O saulėje kai kur dar žydi rožės, našlaitės ir saulutės.

Kol kas pajūriui vos poros laipsnių minusinė temperatūra žadama tik artėjančio pirmadienio naktį, tad gamtos išdaigomis dar galima mėgautis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas tikino, jog ši žiema turėtų būti keliais laipsniais šiltesnė nei įprasta.

"Žiema bus. Bet ji – šiltesnė. Tačiau tai nereiškia, kad nebus šaltesnio oro įsiveržimų. Gruodis taip pat buvo trimis laipsniais šiltesnis, nei esame įpratę. Šiuo metu taip pat į šalį nuo Atlanto keliauja šiltesnio oro banga", – aiškino D.Valiukas.

Štai rytinė šalies dalis jau spėjo pasidžiaugti sniegu, o pajūryje jis ilgiau neužsibūdavo.

"Pajūryje dar tik pati žiemos pradžia, bet tikėtina, jog šaltesnio oro masė atkeliaus sausio pabaigoje ar vasario pradžioje. Panikuoti, kad žiemos nebus, – neverta. Tikėkimės, jog šaltukas dar spės sukaustyti vandens telkinius, ir poledine žūkle pasimėgausime. Bet didelių vilčių nepuoselėtume. Sunku pasakyti, ar šaltukas spės sukaustyti Kuršių marias", – svarstė D.Valiukas.

Šiuo metu jūros vanduo įšilęs iki 4 laipsnių, Kuršių marios ties Nida – iki 3 laipsnių, o ties Vente siekia apie 2 laipsnius.

Specialistai tikina, jog sausį dar ne kartą sulauksime ne tik šaltesnių orų, bet ir smarkesnių audrų su vėjais.

O štai rusų sinoptikai uostamiesčiui kol kas nežada jokių rimtų šalčių.

Tinklalapio "gismeteo.lt" duomenimis, iki pat vasario pradžios Klaipėdoje vyraus šilti orai, tik keletą naktų turėtų pašalti iki 2–3 laipsnių žemiau nulio. Dienomis žadama 2–6 laipsnių šiluma. Pavyzdžiui, vasario 2-ąją prognozuojami net 6 laipsniai aukščiau nulio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

bonka

Daugiau neduokit gert klimatologams, jau visai pradėjo nusišnekėti.

Orų prognozė

Pavadinimas neatitinka straipsnio turinio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS