Darželio auklėtoja gelbėjo ar smurtavo? | kl.lt

DARŽELIO AUKLĖTOJA GELBĖJO AR SMURTAVO?

Ar darželio auklėtoja smurtavo prieš dvimetę mergytę? Ar tokie yra šios moters darbo metodai? Kaip ji bus baudžiama? O gal patyrusi auklėtoja gelbėjo vaiką nuo uždusimo? Gal tai buvo vienintelis būdas padėti nekvėpuojančiam ir mėlti pradėjusiam vaikui?

Tiria policija ir vedėja

Į šiuos bei daug kitų klausimų bando atsakyti uostamiesčio Debreceno gatvėje esančio darželio „Žuvėdra“ direktorė Aleksandra Rumšienė bei miesto policijos komisariato pareigūnai.

Klaipėdos kriminalinių įvykių suvestinėje rašoma, kad spalio 24 dieną, pirmadienį, dvejų metų mergytės mama pastebėjo ant dukters sėdynės sumušimo žymes. Spalio 27 dieną auklėtoja jai pasakiusi, kad sudavė mažylei. Šeimos gydytoja apžiūrėjo vaiką ir konstatavo, jog vaikas sumuštas. Policijoje pradėtas tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Panašu, kad šiame pranešime slypi keli neatsakyti klausimai, kurie, pabendravus su darželio vadove, tampa aiškūs.

Pirmiausiai, visiškai nesuprantama, kodėl apie praėjusios savaitės pradžioje įvykusį incidentą tapo viešai žinoma tik savaitės pabaigoje.

Gydytoja patvirtino smurto faktą

Pasirodo, kažkas suklydo nurodydamas įvykio datą. Visa tai atsitiko ne spalio 24, o 27 dieną, tai yra ketvirtadienį.

Kai vakare mažylės paimti iš darželio atvyko jos mama, 60-metė auklėtoja Marytė mamai paklausė, ar nėra pastebėjusi, kad jos vaikas sustingsta, nekvėpuoja ir net pradeda mėlynuoti.

Esą tądien būtent taip atsitiko, kai auklėtoja neturėjo laiko mergytės paimti ant rankų. Ji pradėjusi šaukti ir staiga sustabarėjo. Nei įkvėpti, nei iškvėpti negalintį vaiką auklėtoja čiupo ir pliaukštelėdama per sėdynę ją išgelbėjo. Mergytė atsipeikėjo, pravirko ir pradėjo kvėpuoti.

Atrodo, kad iš viso šito pasakojimo vaikelio mama išgirdo tai, kas jai buvo aktualiausia – svetima moteris smurtavo prieš jos vaiką.

Kitą dieną darželio direktorė sulaukė mergytės mamos skambučio. Moteris paaiškino neatvedusi dukros į darželį, nes lankėsi pas šeimos gydytoją. Medikė konstatavo, kad vaikas buvo mušamas, ant sėdynės liko mušimo pėdsakas.

Negailėjo pagyrų pavaldinei

„Mama kalbėjo, kad auklėtoja neturi teisės mušti vaiko. Ji kalbėjo, kad tai tik jos šeimos reikalas. Paaiškinau, kad ne tik svetimas žmogus, bet ir mama neturi teisės mušti vaikelio, – pasakojo A.Rumšienė. – Apmaudu, kad tuo metu dar nebuvau išgirdusi auklėtojos pasakojimo. Labai negerai, kad ji nepapasakojo man apie šį įvykį. Todėl tik klausiausi mamos pretenzijų.“

Direktorė labai nustebo, kad smurtu prieš mažytę mergytę kaltinama 60-metė Marytė, kuri garsi kaip itin patyrusi ir labai vaikų bei tėvų mylima auklėtoja. Pasak darželio direktorės, tėvai labai nori, kad jų atžalos patektų būtent į šios moters grupę. Ji esanti labai švelni ir mylinti vaikus, kiekvienas auklėtinis būna jos pamyluotas, nuglostytas ir panešiotas. Auklėtoja yra sulauksi daugybės padėkų, ją aplanko net pilnametystės sulaukę jos auklėtiniai.

Mažylės mama drauge su sutuoktiniu žadėjo ateiti pirmadienį į darželį pasiaiškinti dėl incidento. Iki pietų mergaitės tėvai darželyje nepasirodė.

Penktadienį auklėtoja papasakojo apie įvykį direktorei ir parašė pasiaiškinimą. Tą pačią dieną direktorė šią žinią pranešė ir Švietimo skyriaus vedėjai Laimai Prižgintienei.

Atveda neparuoštus vaikus

Iš auklėtojos paaiškinimo susidaro vaizdas, kad viskas atsitiko tada, kai mažyliai sėdėjo ant puodukų. Neseniai darželį pradėjusi lankyti mergytė pakilo nuo puoduko ir ištiesė rankytes į auklėtoją, taip prašydama ją paimti ant rankų.

Auklėtoja tuo metu keitė kitam vaikui sauskelnes, todėl skirti dėmesio mergytei negalėjo. Ji pradėjo šaukti ir staiga sustingo, panašu, kad sustojo mergaitės kvėpavimas, ši sustingo ir pradėjo mėlti. Visokių situacijų per ilgą darbo praktiką mačiusi auklėtoja stvėrė vaiką ir suplojo per sėdynę.

„Mano akimis, auklėtoja gelbėjo vaiką nuo uždusimo, o mama šią žinią priėmė kitaip. Auklėtoja labai išgyvena dėl incidento. Ji ne kartą svarstė, kaip kitaip reikėjo pasielgti šioje situacijoje. Juk ji nenuslėpė, o pati papasakojo mamai apie tai, kad vaikas nustojo kvėpuoti ir pradėjo mėlti. Tas pliaukštelėjimas ją ir išgelbėjo. Mama teigė, kad vos mergaitė pravirksta, jie ją paima ant rankų. Apmaudu, kad auklėtojos padėjėja tuo metu plovė indus ir nematė šio incidento, tad suaugusių įvykio liudininkų neturime, – kalbėjo A.Rumšienė. – Daugelis tėvų atveda vaikus į darželį jų neparuošę. Jie teisingai galvoja, kad jų vaikas yra vienintelis ir nepakartojamas ir kad jam reikalingas visas darželio darbuotojų dėmesys. Bet jie dažnai nesupranta, kad grupėje yra 15 vaikų.“

Mažylė darželį lanko nuo spalio 1 dienos, per nepilną mėnesį ji lankė darželį 14 dienų.

Pasak L.Prižgintienės, panašių incidentų, kai darželio auklėtoja būtų kaltinama smurtu prieš auklėtinius, neužfiksuota.

Policija bei darželio vadovė ketina nuspręsti, ar auklėtoja verta bausmės, padaryti po to, kai bus išklausytos visos pusės.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

o

tur būt, perlenkta lazda.Dažnai tėveliai patys nesusitvarko su savo vaikeliais, jie įpratę tik riksmus girdėti, o kiiems reikalavimus kelia labai didelius.Skiepykite savo vaikams šeimose kitokias vertybes - kad reikia gerbti kitus, tada ir kiti Jus gerbs.Bet dažniausiai būna - aš, man, mano....

taip

mama turėtų labiau rūpintis savo vaiko auklėjimu, o ne vien reikalauti iš kitų...Perlenkta lazda ir tiek....

nemanau, kad teisi mama...daug savo vaikams tėvai leidžia, nėra tinkamų susitarimų ir jų laikymosi.Dažnai vaikai riksmu, reikalauja, ko nori, o jei nepasiekia - klykia iki sustingimo iš tiesų....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS