Išaiškino prie elektroninio dienyno neteisėtai prisijungusius gimnazistus | kl.lt

IŠAIŠKINO PRIE ELEKTRONINIO DIENYNO NETEISĖTAI PRISIJUNGUSIUS GIMNAZISTUS

  • 0

Klaipėdos kriminalistai per ikiteisminį tyrimą išaiškino 18 Kretingos gimnazijos auklėtinių, kurie neteisėtai prisijungė prie gimnazijos mokytojų „TAMO“ dienyno paskyrų.

Per tyrimą buvo nustatyta beveik tūkstantis neteisėtų prisijungimų prie svetimų elektroninių paskyrų ir neviešų elektroninių duomenų pakeitimo atvejų.

Nusikaltimai elektroninėje erdvėje įvykdyti 2016 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais. Jos padarytos švietimo sistemos įstaigoje – vienoje Kretingos gimnazijoje. Į šešių mokytojų kompiuterius buvo įdiegta kenkėjiška programinė įranga „Keylogger“, tad perimti mokytojų prisijungimo duomenys ir slaptažodžiai ir daugybę kartų neteisėtai prisijungta prie jų.

Kaip skelbia uostamiesčio policija, dauguma gimnazistų buvo apklausti specialiaisiais liudytojais ir atsakomybės išvengė, nes paaiškėjo, kad jungėsi tik iš smalsumo, neturėdami tikslo pažeisti informacinę sistemą.

Įtarimai neteisėtais prisijungimais, kenkėjiškos programinės įrangos naudojimu pareikšti dviem gimnazijos auklėtiniams, gimusiems 2000 metais, kurie tiesiogiai dalyvavo rašant kenkėjišką programinį kodą, jį įdiegė, neteisėtai rinko slaptažodžius ir juos platino tarp gimnazijos moksleivių, o vėliau daugybę kartų neteisėtai jungėsi prie informacinės sistemos ir keitė neviešus elektroninius duomenis – pažymius.

Šie du nepilnamečiai mokytojų, tėvų ir aplinkinių charakterizuojami tik teigiamai, policijos dėmesio ankščiau sulaukę nebuvo.

Byla jiems nutraukta kaip nepilnamečius atleidus nuo baudžiamosios atsakomybės. Policija sako, kad toks tyrimo užbaigimas galimas, jei nusikalstamą veiką padaręs nepilnametis asmuo atsiprašė nukentėjusiojo, atlygino/pašalino padarytą žalą, pripažino savo kaltę ir gailisi padaręs nusikalstamą veiką (arba yra kitų pagrindų manyti, kad nepilnametis laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS