Lietuvio kelionę nutraukė imigrantų smūgiai | kl.lt

LIETUVIO KELIONĘ NUTRAUKĖ IMIGRANTŲ SMŪGIAI

Klaipėdiečio vairuotojo kelionė po Vakarų Europą buvo aplaistyta krauju. Uostamiesčio transporto kompanijos darbuotojas buvo užpultas į Briuselį vedančiame Belgijos greitkelyje. Vaikiną sunkiai sužalojo Vakaruose itin uoliai globojami pabėgėliai.

Galėjo mirtinai nukraujuoti

Tai jau trečias Lietuvos vairuotojas, per dvi savaites tapęs imigrantų iš Afrikos auka.

Patys transportininkai stebisi – visi tokie įvykiai Senojo žemyno šalyse nutylimi, esą nenorima eskaluoti ir taip įkaitusios imigrantų krizės aistrų.

Šio pirmadienio nakties įvykiai 24-erių Kęstučiui Katalevskij galėjo baigtis tragiškai.

Jei ne kolegos, sąmonę praradęs vaikinas galėjo mirtinai nukraujuoti vilkiko kabinoje.

Klaipėdiečio kelionė nutrūko netoli vakarų Belgijos miesto Gento.

K.Katalevskij, sekmadienį vilkiku pasiekęs šio miesto prieigas, nusprendė naktį praleisti automobilių stovėjimo aikštelėje, prie degalinės.

"Pirmadienio rytą turėjau pasiekti vieną firmą. Pernakvoti nusprendžiau aikštelėje. Buvo tvanki naktis. Pavyko užmigti tik apie 3 valandą ryto Belgijos laiku. Miegojau prie praviro vilkiko lango. Staiga išgirdau triukšmą kabinoje. Pramerkęs akis išvydau juodaodį, įlindusį į kabiną. Jis spėjo pagriebti kompiuterį", – nakties įvykius pasakojo K.Katalevskij.

Pakirto smūgis

Tamsiaodis nėrė į lauką. Klaipėdietis – paskui jį. Vėliau kiti vairuotojai svarstė, jog tai ir buvo didžiausia lietuvio klaida.

"Paaiškėjo, jog prie priekabos galo stovėjo dar vienas. Bet nemačiau aš jo. Jis man ir vožė metaliniu strypu per nugarą ir kojas. Nuo smūgio kritau ant asfalto. Pataikiau galva. Tuomet ir praradau sąmonę", – pasakojo vairuotojas.

Vaikinas šiek tiek atsipeikėjo gal tik po dešimties minučių.

"Prie manęs priėjo belgas, kalbėjo jis angliškai. Juk pusė keturių nakties, žmonių nesutiksi tokiu laiku. Žmogus klausė, kuo padėti, gal iškviesti policiją? Aš buvau ištiktas šoko, atsisakiau pagalbos ir nuėjau į kabiną", – prisiminė klaipėdietis.

Vaikinas mėgino atsigauti, tačiau iš prakirstos žaizdos žliaugė kraujas, jam darėsi silpna.

"Supratau, kad medikų pagalbos reikėtų. Įjungiau avarinius žibintus, spaudžiau garso signalą, maniau, gal prieis kas nors iš degalinės. Aš pats jau nebegalėjau paeiti", – pasakojo vairuotojas.

Lietuvis socialinio tinklo "Facebook" paskyroje, skirtoje tolimųjų reisų vairuotojams, paskelbė pagalbos prašymą.

Vaikinas klausė, ar kas nors galėtų iškviesti jam greitąją medicininę pagalbą.

Netrukus kitas kolega iškvietė pagalbą.

"Medikai atvažiavo ypač greitai, užtruko vos penkias ar dešimt minučių", – pasakojo jaunuolis.

Grįžo su ramentais

K.Katalevskij turėjo šią savaitę vykti į Olandiją, tačiau toliau jis nebegalės vairuoti. Lietuvį medikai nugabeno į ligoninę ir nuodugniai ištyrė.

"Teko siūti galvą. Rentgeno tyrimas kojos kaulų lūžių nerodė, buvo paaiškinta, kad tai labai stiprus sumušimas", – pasakojo klaipėdietis.

Medikai, išvydę smurtą patyrusį užsienietį, apie įvykį pranešė policijos pareigūnams.

Šie apžiūrėjo vilkiko kabiną, apklausė vairuotoją ir degalinės darbuotojus.

"Mažai tikėtina, kad ras kompiuterį, už jį mokėjau 500 eurų", – apgailestavo vairuotojas.

K.Katalevskij ligoninėje buvo duoti ramentai, tad lietuvis šlubčiodamas taksi automobiliu pasiekė vilkiką.

Mano kelionė jau baigta. Labai gaila. Uždirbti nepavyks.

"Transporto kompanija pasiuntė kitą vairuotoją, kuris turėtų atvažiuoti kitu automobiliu. Mano kelionė jau baigta. Labai gaila. Uždirbti nepavyks. Esu apsidraudęs, tačiau dar nežinau, ar pavyks gauti draudimą. Tai aiškinsiuosi tik sugrįžęs", – tikino vairuotojas.

Į kabiną – dujų dozė

Kęstutis – ne pirma auka Europos keliuose šiomis dienomis.

Tolimųjų reisų vairuotojai tikina, jog panašių išpuolių vairuotojai patiria kone kas savaitę.

"Degalinėje pirkdamas vandenį sutikau ukrainiečius. Jie man papasakojo, jog į vieno jų kabiną taip pat mėgino lįsti imigrantas, bet pabijojo vogti, nes ukrainiečiai laikėsi drauge, jų buvo daug", – pasakojo K.Katalevskij.

Kodėl lietuviui kilo įtarimas, jog jį užpuolė imigrantas iš Afrikos?

"Matyti iš to, kaip jie elgiasi, kaip atrodo ir kur lūkuriuoja vairuotojų", – patikino lietuvis.

Belgijoje ne pirmą kartą būta pranešimų apie užpultus lietuvius.

"Aš girdėjau, jog Prancūzijoje daugiau jų pasitaiko. Šią žiemą kartojosi dujų atakos. Pabėgėliai įsigudrindavo į kabiną papurkšti dujų. Kadangi žiemą įjungiamas šildymas, dujos labai greitai pasklinda, ir vairuotojas netenka sąmonės. O tuomet jie atsuktuvu prasuka durų spynelę ir laužiasi į vidų", – pasakojo vairuotojas.

Ramiausia šalimi vairuotojai laiko Vokietiją, ten kur kas saugiau dirbti.

Perėjo į puolimą

Aukomis vairuotojai tampa dėl klaidžiojančių pabėgėlių noro pasipelnyti.

Dažniausiai griebiamasi vagysčių ir plėšimų.

"Jie vagia degalus. Kur dėsi toną dyzelino? Žinoma, kad parduosi, ir taip gausi pinigų. Juk ne savo reikmėms jiems reikia", – teigė lietuvis.

Kitas lietuvis vairuotojas Gabrielius įsitikinęs, jog imigrantai tapo didžiule grėsme ne tik vietiniams, bet ir keliaujantiems per Europą žmonėms.

"Esmė ta, kad visa Europa tokius įvykius slepia, tačiau tai jau tampa nebejuokinga. Mano kolega buvo patekęs į tokią pat situaciją, kaip ir Kęstutis, tik jam geriau baigėsi. Kolega nesivijo vagies, tad nenukentėjo taip smarkiai. Bet šiaip vairuotojai labai dažnai nukenčia. Iš pradžių pasitaikydavo tik vagysčių iš puspriekabių, dabar pabėgėliai puldinėja vairuotojus. Ir išpuolių vis daugėja", – tvirtino Gabrielius.

Imigrantų teisės aukščiau visko

Vairuotojus stebina tas faktas, jog smurtas ir išpuoliai prieš vairuotojus yra nutylimi.

"Viešai apie tai niekas nenori kalbėti. Žmonės liudija tik socialiniuose tinkluose, tačiau užsienio žiniasklaida tyli. Dažnam yra tekę susidurti su vagyste. Tai telefonus pavagia, tai kompiuterius, tai degalus išpumpuoja. Tačiau pikta, jog imigrantų teisės yra aukščiau už Europos gyventojų. Dar liksi kaltas, jei bandysi gintis", – tikino vyras.

Įvairiausiose kompanijose dirbantys lietuviai vairuotojai teigia, jog apsiginti nuo imigrantų tampa nebeįmanoma.

Ginklo ar kitų savigynai skirtų priemonių vyrai neturi teisės vežiotis. Net metalinis strypas vairuotojo kabinoje policijos pareigūnui gali sukelti klausimų.

"O ką mums daryti? Jie labai daug teisių turi. Jei užvožtum tokiam, kiltų skandalas. Europa labai pasikeitė po šios imigrantų krizės. Belgija, Prancūzija, kitos šalys jau tampa nebesaugios. Keliai, vedantys į Prancūzijos Kalė uostą, kuris yra imigrantų tikslas, tapo labai pavojingi", – tikino vairuotojas.

Tikslas – Anglija

Daugybė transporto kompanijų darbuotojų net vilkikų kabinas ženklina lentelėmis su užrašais "No England".

"Jų tikslas – Anglija. Jūs galvojate, pabėgėliai veržiasi į Europą ieškoti darbo? Juokaujate! Jie dešimtmečiais kariavo, plėšė, jie darys tą patį ir čia. O į Angliją veržiasi dėl išmokų. Jie tikrai nenori dirbti, nes jų vyrai temoka šaudyti, bet nemoka dirbti. Gal tik 20 procentų šių imigrantų turi specialybę ar amatą", – nuomonę išsakė lietuvis.

O dabar imigrantų pilna visur. Tai yra juodasis Europos maras.

Itin dažnai pabėgėliai slapčia įsigudrina prasmukti į puspriekabes, tačiau pasitaiko atvejų, kai į transporto priemonę įsiveržia prievarta, grasindami.

"Ir vyrai sutinka. Geriausia, aišku, nieko neimti. Bet jei taip nutiko, važiuoji iki sienos ir poste sakai, kad yra "keleivių". Juos išlaipina, o po to jie jau vėl prasimano, kaip kur įlįsti", – pasakojo lietuvis.

Prieš keletą metų imigrantai per Europą plūsdavo vairuotojams gerai žinomais keliais, o šiuo metu jie pasklinda net ir tais maršrutais, kurių niekas nesitikėjo.

"Vengdavome tam tikrų kelių. O dabar imigrantų pilna visur. Tai yra juodasis Europos maras. Ir mus visus jie labai baugina", – nuomonę išsakė lietuvis.

GALERIJA

  • Kraujas: klaipėdiečio K.Katalevskij patirti sužalojimai atnešė daug skausmo – vyrą pirmadienio naktį Belgijoje strypu talžė sužvėrėjęs imigrantas.
  • Nuostoliai: vilkikų vairuotojai įsitikinę, jog jei vairuotojas būtų sumušęs pabėgėlį, Vakarų Europoje būtų kilęs didžiausias skandalas.
  • Kęstutis Katalevskij
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

...

Iš lietuviškųjų kalių, tekančių už 'nesipraususių', IŠKART pilietybę atimt!

ALGIS

Tik Merkel kalta , kad Europai užtraukė juodąjį marą , ir dėl ''brexito''ji kalta, nes dėl imigrantų , pareikalavo , kad britai papildomai sumokėtų virš 200milijonų eurų , tai britai ir parodė jai iš kur kojos dygsta .ir dabar visi kaltina britus , O NE MERKEL

Palmira

Kažkas rašo, kad lietuvių rasistų pokalbis. taip, daugelis komentarų ne iš švelniųjų, bet. neapsmieskim, kaip sako liaudis, "šlangom". Visiems blaiviai mąstantiems aišku, kad Merkel prisidirbo, ir kad apie tai REIKIA kalbėti, kol nevėlu. Kai mūsų anūkes priverstinai apvilks burkomis- bus per vėlu. Ačiū Dievui, kad ir tolerantiškieji europiečiai pradeda palengva tai suvokti ,tik bijau, jog jau gali būti kiek pavėluotas jų "išsipagiriojimas" :) Džiaugiuosi, kad bent Lietuvoje kol kas apie tai galima kalbėti ir rašyti. Kol kas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS