Nuteista prieš lopšelinukę smurtavusi auklėtoja | kl.lt

NUTEISTA PRIEŠ LOPŠELINUKĘ SMURTAVUSI AUKLĖTOJA

  • 3

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį atmetė prieš mažametę smurtavusios vieno uostamiesčio lopšelio-darželio auklėtojos skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo 61 metų M. V. skirta 1130 eurų bauda bei uždrausta dvejus metus dirbti bet kokį pedagoginį darbą, susijusį su vaikų priežiūra, ugdymu ir auklėjimu.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas birželį M. V. nuteisė už tai, kad 2016 m. spalio mėn. lopšelyje ranka sudavusi dvimetei sukėlė jai nežymų sveikatos sutrikdymą. Apeliaciniu skundu nuteistoji prašė ją išteisinti. Tačiau apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija nutarė, kad nėra teisinio pagrindo keisti nuosprendį, o byloje esančių duomenų visuma pagrįstai įrodo moters kaltę.

Moteris teigė, kad mažametei sudavė ne todėl, kad sukeltų fizinį skausmą ar nubaustų vaiką už rodomus kaprizus, o siekdama pašalinti mergaitės gyvybei kilusį pavojų. Esą mergaitę lopšelyje ištiko priepuolis, pasak M. V., liaudyje vadinamas „stuparu“ ir mergaitė nebekvėpavo, todėl ji išsigando ir sudavė, kad išorinio dirgiklio dėka išvestų vaiką iš tokios būsenos. Moteris teigia veikusi būtinojo reikalingumo sąlygomis. Teisme ji sakė, jog kalta nesijaučia, tik esą padarė didelę klaidą, kad apie nutikusį priepuolį niekam nepranešė.

Tuo metu mažametės mama viso proceso metu tvirtino ką kita. Jos teigimu, tądien, atėjusi pasiimti dukters, iš M. V. išgirdo, kad mergaitė ryte verkė ir ji jai sudavė, tačiau auklėtoja nieko neužsiminė apie jokį dukrą ištikuį priepuolį. Tai, kad moteris vaikui sudavė pasipylus „ožiams“, patvirtino ir liudytojas, kuris girdėjo tokį darželio personalo pokalbį. Kad nebuvo jokio priepuolio, patvirtina ir su M. V. dirbusi auklėtojos padėjėja. Išsiginti kaltės nepadėjo ir, nuteistosios prašymu, į teismą kviesta medicinos specialistė, ilgametę patirtį turinti Klaipėdos vaikų ligoninės medikė.

“Teisėjų kolegijos vertinimu, priešingai nei teigia apeliantė, nenustatyta, kad mažametei grėsė koks nors pavojus, nes byloje įrodyta, jog joks priepuolis neištiko ir nebuvo dėl ko mergaitę žaloti. Toks elgesys su mažamete neteisėtas, nes grėsmė jos sveikatai ar gyvybei nekilo, o nuraminti verkiantį vaiką buvo galima ir kitais būdais, tačiau to daryti moteris nebandė“, - teigė bylą išnagrinėjusios Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijos pirmininkas Eduardas Maškevičius.

Apeliacinės instancijos teismas, įvertinęs visas reikšmingas aplinkybes ir įrodymų visumą, padarė išvadą, kad M. V. kaltė dėl jos nusikalstamos veikos yra įrodyta ir abejonių nekelia, o apeliaciniame skunde išdėstyti argumentai nėra tokie svarūs, kad kolegija galėtų daryti priešingas išvadas nei išdėstytos skundžiamame apylinkės teismo nuosprendyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Oksinka vitkut

Neisivaisduoju alga koks minimumas o bauda keliu menesiu atlyginimas kur teisybe? Pacios mamytes islepina vaikus ir nebeina susitvarkyti kaippatys uzaugom nezinau nei vieno kuris dirzo nebutu mates... nauji istatymai greitai vaikai visai darys ka nori ir tu jam nieko negalesi padaryti. Nenustebciau kad mamyte uzsiprase moralines zalos teisme kaip cia jau kaskas rase

...

'Smurtas' smurtui nelygu.

...

Algos mazos bet baudos nesveikos galejo tiesiog nebeleisti dirbti ar cia super mamyte uzsiprase moralines zalos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS