Pėsčiąją perėjoje mirtinai sužalojęs vairuotojas paliktas laisvėje | kl.lt

PĖSČIĄJĄ PERĖJOJE MIRTINAI SUŽALOJĘS VAIRUOTOJAS PALIKTAS LAISVĖJE

Po tragiškos avarijos Klaipėdoje, Statybininkų prospekte praėjo beveik dveji metai, bet teismai vis dar varto kaltininko Aleksandro Zabolotnyj bylą ir svarsto jo kaltės klausimą. Tuo metu moters žūties kaltininku tapęs vyras ir po šios tragedijos, kai neturėjo teisės vairuoti, buvo nutvertas vairavęs girtas.

Žuvo grįždama iš darbo

Vakar Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija paskelbė sprendimą apeliacine tvarka išnagrinėtoje šios avarijos byloje. Sprendimas nustebino ir nuliūdino nukentėjusiuosius, bet nuleisti rankų jie nesiruošia.

„Norime, kad tas žmogus nebenužudytų nė vieno žmogaus ir nustotų važinėti būdamas girtas, – po teismo posėdžio kalbėjo žuvusiosios brolis ir sesuo. – Skųsime šį sprendimą iki pat aukščiausios instancijos.“

2014 metų gruodžio 3-osios vakare, apie 18 val. ties Statybininkų prospekto 6-uoju namu 62 metų moterį, ėjusią per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją, partrenkė „Audi“ markės automobilis.

Smūgio būta tokio stipraus, kad nukentėjusioji buvo nublokšta 30 metrų. Gatvėje išsibarstė jos daiktai.

Tai liudijo, jog mašina lėkė nestabdoma. Nukentėjusioji žuvo iškart.

Tikino bandęs nusižudyti

Vairuotojas iš įvykio vietos pabėgo.

Policininkai šio automobilio ieškojo visą naktį. Mašina identifikuota iš įvykio vietoje rastų žibinto liekanų bei liudininkų parodymų.

Kitos dienos ryte buvo nustatyta avarijos kaltininko asmenybė, o iki pietų jo ieškojo visų policijos padalinių pareigūnai.

Matyt, susivokęs, ką padarė ir kas už tai gresia, 1958 metais gimęs vienos bendrovės direktorius Aleksandras Zabolotnyj prieš pietus atėjo į Kelių policiją ir prisipažino.

Įtariamasis pasakojo patyręs šoką, todėl pabėgęs. Vėliau labai krimtęsis dėl įvykio ir net ketino nusižudyti – nuvairavo automobilį į garažą, sėdo į mašiną ir norėjo nusinuodyti išmetamosiomis dujomis, bet baigėsi degalai, todėl likęs gyvas.

Į policiją jį atlydėjo advokatas Mindaugas Kepenis, kuris specializuojasi avarijų bylose.

Nedelsiant buvo paimtas įtariamojo kraujas, alkoholio ar kitų svaigiųjų medžiagų buvimui organizme nustatyti. Avarijos kaltininkas tikino vairavęs blaivus. Alkoholio pėdsakų vyro organizme neaptikta.

Vykdymą atidėjo porai metų

Šiemet birželio 22 dieną Klaipėdos miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį. A.Zabolotnyj pripažintas kaltu, bet už grotų nesėdo. Jam paskirtos dvejų metų laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams. Trejus metus šis vyras negali vairuoti.

Priteisti žuvusiosios artimųjų pareikšti civiliniai ieškiniai, tiesa, kur kas mažesni, nei prašė nukentėjusieji. Velionės sūnus teismui pateikė 70 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį, teismas priteisė 15 tūkst. eurų. Dviejų žuvusiosios seserų ir brolio ieškiniai nuo 10 tūkst. eurų sumažinti iki 2896 eurų. Kad būtų užtikrinta, jog jie bus atlyginti, teismas apribojo nuteistojo galimybę disponuoti vienu iš dviejų jam priklausančių butų.

Toks sprendimas, nukentėjusiųjų įsitikinimu, – neteisingas. Artimieji įsitikinę, kad vyras vairavo neblaivus, juo labiau, kad kitas, greta važiavęs automobilio vairuotojas prieš perėją stabtelėjo. Pabėgimą iš avarijos vietos jie aiškina noru išsiblaivyti ir neįkliūti neblaiviam.

Biografijoje – ne viena dėmė

Šeimos nusistatymas prieš moterį pražudžiusį A.Zabolotnyj – neatsitiktinis. Jo biografija sutepta panašiais įvykiais.

A.Zabolotnyj anksčiau buvo girtas sukėlęs avariją ir pabėgęs iš įvykio vietos. Tai nulėmė, kad jis neteko teisės vairuoti trejus metus. O prisipažinimas, apgailestavimas ir mirusios artimųjų atsiprašymas skiriant bausmę tapo lengvinančią ja aplinkybe.

Nužudytos moters sūnus nepatikėjo kaltininko prisiekinėjimu, kad jis beveik nevartoja alkoholio.

Jau po nuosprendžio, rugpjūčio 23 dieną žuvusiosios sūnus pamatė neblaivų A.Zabolotnyj sėdantį prie vairo ir apie tai pranešė policijai.

Pareigūnai ieškojo neblaivaus vairuotojo, bet šis sustabdė mašiną ir pabėgo iš mašinos. Kai buvo nutvertas, sukosi iš padėties aiškindamas, jog nevairavo. Tąkart buvo konstatuota, kad jis vidutiniškai apsvaigęs nuo alkoholio.

Pradėta administracinio teisės pažeidimo byla vis dar nagrinėjama Klaipėdos miesto apylinkės teisme, tad faktas, jog šis vyras ir po nuosprendžio vairavo girtas, dar nėra patvirtintas. Būtent todėl vakar Klaipėdos apygardos teismas jo vertinti. Tik jeigu po vakarykštės dienos, kai nuosprendis įsiteisėjo, A.Zabolotnyj vėl įkliūtų girtas vairavęs ar kaip kitaip nusižengtų įstatymui, probacijos tarnybos pareigūnai įgautų teisę prašyti teismą pasiųsti jį už grotų.

„Tai yra didžiulė neteisybė. Negi reikės laukti, kol jis suvažinės daugiau žmonių?“, – eidami iš teismo salės piktinosi žuvusiosios artimieji.

Kaltinimą byloje palaikęs Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroro Juozas Sykas teigė, jog ne vienerius metus siūlomos Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis pasitraukimas iš įvykio vietos turėtų prilyginamas apsvaigimui nuo alkoholio.

Tuo tarpu advokatai dažniausiai pataria verčiau bėgti iš įvykio vietos, nei įkliūti neblaiviam.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

KL

Jo, teisejai teisia savaip. Vienus el niekniekio baudzia, kutus del nuzudimo ir dar sunkinanciom laisven.....Artymiems stiprybes.

Safyras

Jei vairuotojas pabėga iš įvykio vietos, tai tik norėdamas nuslėpti nusikaltimą arba būna išgėręs. O kiek kainuoja žmogų pagimdyti, jį užauginti, išmokslinti, kad už jo nužudymą net kalėjimas negresia? Tiek teisininkų buvo Seime, o tokių dalykų sureguliuoti nesugebėjo. Dabar labai madinga viską pateisinti stresu, bet nusikaltėliai sugeba puikiai išsiblaivyti ir net kraują išsivalyti. Ar ne todėl kai kurie medikai taip puikiai gyvena, nors algos jų ir mažos, nes reikalingų draugų turi visur? Kai tik uodegą kam nors prispaudžia, tuoj suserga...

Drd

Tiek verta žmogaus gyvybe? Apgailetinas teisingumas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS