Su „Lietuvos geležinkeliais“ susijusiame dokumente – klastotės | kl.lt

SU "LIETUVOS GELEŽINKELIAIS" SUSIJUSIAME DOKUMENTE – KLASTOTĖS

Klaipėdoje narpliojama iki šiol neregėta istorija – valstybės bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" tiestų komunikacinių ir valdymo jungčių dokumentuose – suklastoti parašai ir antspaudai.

Klausimai dėl parašo

Į policiją kreipėsi Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus specialistai.

Šio skyriaus vadovas Vytautas Nausėda pats aptiko tarp pateiktų dokumentų savo paties parašą, kurio tikrai neraitė ant topografinės nuotraukos.

"Mūsų funkcija – atlikti topografinių darbų priežiūrą. Pavyzdžiui, kai kas nors ką nors stato, tiesia tinklus ar kabelius arba vandentiekį, privalu atlikti detaliąsias nuotraukas ir duomenis pateikti mūsų skyriui saugoti. Galų gale jie turi gauti mūsų suderinimą", – apie tvarką pasakojo šio skyriaus vadovas V.Nausėda.

Yla iš maišo išlindo tuomet, kai viena geodezinė įmonė paprašė Geodezijos ir GIS skyriaus tam tikrų duomenų.

"Jie atsiuntė mums popierinį dokumentą, bet mes, patikrinę duomenų bazėje, neradome tokio, mes jo nebuvome derinę. Aiškiau tariant, kiekvienos topografinės nuotraukos ir geodeziniai darbai yra atliekami užsakovų, už juos moka pats statytojas. Tačiau šie duomenys yra kaupiami mūsų skyriuje ir jais gali pasinaudoti ir kiti", – situaciją aiškino V.Nausėda.

Rado tris klastotes

Savivaldybės darbuotojai, gavę iš kito statytojo neva savivaldybėje jau suderintų dokumentų kopijas, ėmė aiškintis, kas tai darė ir kiek tokių dokumentų gali būti parengta.

"Paaiškėjo, jog yra trys tokie dokumentai. Ten – ir geodezinės įmonės kontaktai. Mes susisiekėme su jais, bet jie ginasi, jog šių dokumentų nerengė. Be to, ant šių dokumentų yra mano parašas ir jis yra padirbtas. Antspaudas yra savivaldybės, bet mes dokumento nederinome", – stebėjosi V.Nausėda.

Savivaldybės darbuotojai ėmė aiškintis, tad koks daiktas buvo pastatytas, remiantis suklastotais dokumentais.

"Tai yra geležinkelių valdymo ir ryšio kabeliai. Tai buvo padaryta pietinėje miesto dalyje, uosto teritorijoje", – aiškino V.Nausėda.

Pradėjo tyrimą

Kol kas savivaldybės darbuotojai mėgino aiškintis suklastotų dokumentų atsiradimo aplinkybes tik su geodezinėmis įmonėmis.

"Mėginome patys aiškintis detektyvą, nepavyko, tad kreipėmės į policiją", – patikino skyriaus vadovas.

Policija pradėjo tyrimą dėl galimo dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

"Viskas taip ir būtų likę, jei ne atsitiktinumas. Užsakovas, gavęs brėžinį su mano parašu, neabejotų, nes jis nepažįsta mano parašo. Gal kai kas tam tikroje tarpinėje grandyje sugalvojo, jog taip bus pigiau ar paprasčiau – suklastoti parašą?" – svarstė V.Nausėda.

Svarbu ir tai, jog geležinkelininkų objektas jau pripažintas tinkamu naudoti.

"Bet tas, kas tikrino dokumentus, turėjo matyti. Be to, pats darbas, dokumentai nebuvo iki galo tinkamai padaryti", – aiškino V.Nausėda.

Papildomų duomenų gali teikti tai, jog visi trys dokumentai siejami su objektais, kurie yra išdėstyti vienas šalia kito.

"Ir statytojai, ir dokumentų rengėjai aiškina, jog nieko neklastojo. Kaip buvo iš tikrųjų, išsiaiškins policija", – vylėsi V.Nausėda.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Chm: "Šio skyriaus vadovas Vytautas Nausėda pats aptiko tarp pateiktų dokumentų savo paties parašą, kurio tikrai neraitė ant topografinės nuotraukos" - ar galima paneigt, kad parašas buvo, tik pažadėtas 'otkatas' už tai taip ir neatriedėjo?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS