Alpinistai, su jūsų diena | kl.lt

ALPINISTAI, SU JŪSŲ DIENA

Šiandien, kai beveik visas pasaulis švenčia Orgazmo dieną, progą pakelti kompoto taurę turi ir kalnų užkariautojai. Mat rugpjūčio 8-oji – Tarptautinė alpinistų diena.

Kodėl šiandien, "Kokteiliui" nesunku atsakyti. Tądien, 1786 metais, Michelis-Gabrielis Paccardas, būdamas 29-erių, ir Jacquesas Balmatas, sulaukęs 24-erių, buvo pirmieji, kurie užkopė į aukščiausią Alpių ir Vakarų Europos kalną – Monblaną. Narsuoliai ant 4 810 m aukštyje stūksančios viršūnės buvo 35 min.

Tai nebuvo paprasta, kaip šiandien atrodo. M.-G.Paccardas 1783 m. šturmavo kalną su Marcu Theodore Bourritu. Monblanas buvo stipresnis. Kitais metais M.-G.Paccardas net keletą kartų kilo į kalną su žmonos broliu J.Balmatu. Ir vėl nepasisekė.

Prieš 232 metus pasiekta pergalė tapo akstinas alpinizmo epochai. Nuo tada rugpjūčio 8-oji tapo kalnų šturmuotojų diena, o Šamoni – neoficialia alpinistų sostine.

Būtina žinoti

Tikriausiai ne vienas klaipėdietis irgi bandys pakilti į Monblaną.

Prieš išvykstant į jo šturmą, būtina žinoti, kad jis stūkso dviejų valstybių – Prancūzijos ir Italijos teritorijose.

O Alpės, kuriose yra Monblanas,  – aukščiausia ir didžiausia kalnų sistema Europoje. Jos ilgis 1,2 tūkst. km, plotis – nuo 150 ir 250 km. Kalnai nusidriekę lanku.

Kopiant į Monblaną reikia būti atsargiems, mat po kalnu 1965 m. iškastas 11 611 m ilgio tunelis. Šio tunelio labai reikėjo, nes, pavyzdžiui, italai perveža apie trečdalį visų savo prekių į šiaurinę Europą.

Pradedantiesiems entuziastams

Pirmiesiems žygiams pasirinkite žemesnius kalnus – Karpatų, Tatrų, Skandinavijos kalnynus ar Alpių kalnų takus. Galite pasirinkti aukštumų Nepale, kur dideles kuprines nešti padeda nešikai, o patiems gera žygiuoti su lengvomis 3–8 kg kuprinėmis.

Tiesa, įvertinkite savo jėgas, šiek tiek fiziškai pasirenkite, nes antraip bus apmaudu pakilus į 2 tūkst. m ar didesnį aukštį kapituliuoti.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jo

neskaitysiu ir neprenumeruosiu šito laikraščio.

ddd

eikit velniop su tokiais straipsniais. Ar jūs manote, kad jis parašytas lietuviškai? Gėda taip negerbti savo kalbos.

UPS

Nu va,vakar sventem zindymo diena,masiskai viesai zindem,siandien-orgazmo,gal ir dabar uzsiimti viesai tuo,kas ji sukelia,kitaip bus diskriminacija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS