Atšvaitų per daug nebūna | kl.lt

ATŠVAITŲ PER DAUG NEBŪNA

"Esu už atšvaitus, kurie tamsiu paros metu ne vienam žmogui yra išgelbėję gyvybę, – kategoriškai pareiškė paskambinęs Kazimieras. – Suprantu, kad kiekvienam einančiajam jų neužkabinsi. Tikiuosi, kad kuo dažniau kalbėsime apie atšvaitus, tuo daugiau pėsčiųjų juos prisisegs."

Ne tik Kazimieras, bet ir mes visi tikriausiai esame atkreipę dėmesį, kad rudenį ir žiemą žmonės lyg tyčia rengiasi tamsiais drabužiais, avi juoda avalyne, todėl sutemus vairuotojams yra labai sunkiai matomi.

"Manau, padėti apsaugoti žmonių gyvybes galėtų siuvyklos, į striukes, paltus įsiūdamos juostelių, trikampių ar kitokių formų atsišviečiančių lopų. Mano mintis – ne originali, pramonė tai jau gamina, tačiau viršutinių rūbų produkcija su atšvaitais turėtų būti gerokai platesnė. Gal net visos striukės privalo būti su atsišviečiančiomis dalimis", – siūlė Kazimieras.

Vairuotojai, keiskite nuomonę

Kalbama, jog vairuojant tamsoje padeda akiniai geltonais lęšiais. Jie neva riboja mėlyną šviesą ir taip pagerina kontrastą tamsiu paros metu.

Specialistai su tuo nesutinka. Anot jų, bet kokia akinių lęšio spalva yra filtras, ribojantis šviesos patekimą į akis ir apsunkinantis gebėjimą išskirti prastai apšviestus objektus.

"Gelsvai tonuotų "vairavimo" akinių šviesos pralaidumas paprastai būna 70–90 proc. Tai reiškia, jog naktį šviesos patekimas į akis sumažėja dar maždaug 20 proc.", – tvirtino žinovai.

Pasak specialistų, su spalvotais akiniais atsargiai vairuoti reikėtų ne tik tamsoje, bet ir dieną. Mat lęšių spalvos gali iškreipti tikrąjį vaizdą. Pavyzdžiui, rudi ir geltoni lęšiai filtruoja mėlyną spalvą, o žali lęšiai blokuoja raudoną spalvą ir atvirkščiai.

Linksmieji tirščiai

Kompiuterininko klausia: "Turite vaikų?

Pagalvojęs, atsakė: "Taip, du."

– Kiek jiems metų?

– Na, vienas jau žaidžia kompiuteriu, o kitas – dar ne.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS