Elniai lenda į parduotuvę | kl.lt

ELNIAI LENDA Į PARDUOTUVĘ

Nedidelio Suomijos šiaurės miestelio Vuotso gyventojams ir čia atvykstantiems turistams kasdien tenka susidurti su slampinėjančių elnių kaimene.

Atvykėliai ploja iš džiaugsmo, galėdami raguotuosius paglostyti, pašerti, o parduotuvėje dirbantys pardavėjai keikia gyvūnus.

Dėl karščių elnius puola spiečiai musių, uodų, todėl jie, gelbėdamiesi nuo vabzdžių, atžygiuoja į miestelį. Ir ne bet kur, o prie produktų parduotuvės.

"Kiekvieną rytą pradedame nuo pašalinių darbų, – guodėsi parduotuvės savininkė Raija Muukko. – Iš pradžių išvalome pridergtą aplinką, o dieną daug kartų šepečiais tenka ginti elnius tolyn, nes jie braunasi į prekybos vietą. Negana to, jau pačioje patalpoje gyvūnai pasuka maisto produktų link. Dėl karščio parduotuvės durys yra nuolat atviros, o tuo ir pasinaudoja raguotieji."

R.Muukka sutinka su ta nuomone, kad elniai simpatiški gyvūnai, tačiau nuo jų sklindanti smarvė riečia nosį.

Tiesa, verslininkė neturėtų šniurkščioti, prie jos parduotuvės besisukiojantys keturkojai privilioja ir turistų, kuriems elnių tvaikas – nė motais. Keliautojai žinduolius gali glostyti, fotografuoti kiek širdis geidžia, ypač – jei duoda ką nors skanaus.

Ėdrūs porakanopiai

Prieš keletą metų Rusijos vidaus reikalų ministerija, nusprendusi šiauriniuose rajonuose į pagalbą pasitelkti elnius, apskaičiavo, kad vienam elniui išlaikyti per dieną reikia 0,5 kg avižų ir 1 kg šieno, taip pat 1 kg duonos ir 6 kg šiurių (šios kerpės yra pagrindinė raciono dalis).

Nors rusų policija yra apsirūpinusi sniegaeigiais, tačiau kartais sunkiai įžengiamose vietose elnias yra patikimesnė judėjimo "priemonė".

Specialistų įvertinimas

Antropologai teigia, kad elnias gali būti pats svarbiausias medžiojamas gyvūnas žmonijos istorijoje.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS