Kosminė kopūstų kaina | kl.lt

KOSMINĖ KOPŪSTŲ KAINA

"Laikas raugti kopūstus, o šių daržovių kainos prasilenkė su sveiku protu, – vakar aimanavo Genutė. – Kasmet lapkričio mėnesį žiemai pasiruošdavau šių daržovių atsargų, o šįmet liksiu be jų."

Labiau pasidomėjus tapo aišku, kur priežastis. Pasirodo, palyginti su praėjusiais metais, kopūstai pabrango daugiau nei dvigubai ir kone trigubai.

"Pernai tokiu laiku kopūstų kilogramas kainavo 17 euro centų, dabar – 43–47 euro centus. Išprotėjo godūs augintojai", – žaibus laidė "Kokteilio" skaitytoja.

Jaunoms šeimininkėms

Raugti tinka tik vėlyvųjų veislių kopūstus. Kaip ir senovėje, nukirstas kopūstų galvas šiek tiek palaikykite, kol apvys (4–6 d.), kad būtų mažiau vandeningos. Jei neturite medinės statinaitės, tiks ir emaliuoti indai.

Geriausias laikas raugti kopūstus – per jaunatį. Tačiau jei patinka minkšti, teks sulaukti priešpilnio. Prieš pjaustydami kopūstus nuvalykite, nupjaukite viršutinius lapus. Jei mėgstate skaniai rūgščius kopūstus, pasverkite ir raugdami įdėkite tokį druskos kiekį, kuris būtų lygus 2 proc. viso kopūstų svorio. Nors dabartinėse parduotuvėse bus sunku surasti, bet labai svarbu naudoti paprastą, rupią akmens druską. Jei raugsite su joduota druska, iš kopūstų liks košė.

Pagal skonį įmaišykite tarkuotų morkų. Jos ne tik paįvairins spalvą, bet ir suteiks subtilaus saldumo skysčiui. Kai įbersite druskos, gerai viską išmaišykite ir palikite.

Yra daug kopūstų rauginimo receptų, tačiau visais atvejais svarbu juos gerai sugrūsti, nepaliekant oro tarpų, paskui viršų uždengti švaria drobine medžiaga. Ant taip paruoštų kopūstų dedami mediniai dangteliai ir viskas prislegiama akmeniu (ar kitu sunkiu daiktu). Prislėgti kopūstai turi būti apsemti ne mažiau kaip 2 cm skysčio virš dangtelių. Skystis pats pasigamina iš kopūstų, tačiau jei jo nepakanka, galima įpilti šiek tiek pasūdyto vandens.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Joo

Tos pirkėjos galva tikras kopūstas Jeigu kopūstai neužaugo jų trūksta, dėl to ir kaina kyla. Šiemet kopūstus valgys tik tie kur turi proto ir pinigų daugiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS