Paminklas „semkių“ pardavėjai | kl.lt

PAMINKLAS "SEMKIŲ" PARDAVĖJAI

Kai nuvyksite į antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkovą, privalote pamatyti prie miesto centrinio turgaus įėjimo sukurtą moters, pardavinėjančios saulėgrąžas, skulptūrą.

Vyresnės kartos klaipėdiečiai akimirksniu prisimins vaizdus, dešimtmečiais matytus ir Klaipėdos turguje.

Paminklas iškilo visai neseniai – baigiantis 2018-iesiems. Kompozicijoje iš bronzos, kartu su pardavėja, laikančia iš laikraščio susuktą "stiklinę", yra snaudžiantis katinas, du maišai su sėklomis, žiurkė. Skulptorius dar "nutupdė" tris paukštelius – vieną ant moters skrybėlės, du – ant maišo.

Meistrui nereikėjo sukti galvos dėl pozuotojos – pasėdėti ant kėdės sutiko tame pačiame turguje prekiaujanti, tiesa, ne saulėgrąžomis, moteris. Ne dieną ar dvi, o savaitę jai reikėjo bendrauti su menininku.

Ukrainiečiai tvirtina, kad būtent nuo saulėgrąžų prasidėjo prekyba šioje valstybėje. O save skulptūroje atpažins kone kiekviena "semkomis" prekiaujanti moteris.

Klaipėdiečiams atgims prisiminimai, kad Senojo turgaus pirmoje eilėje įsitaisiusios prekiautojos, sunkiai kalbančios lietuviškai, už didelę stiklinę prašydavo 25 kapeikų, o už "šimtgraminę" – 15. Stiklinės turinį moteris supildavo irgi į popierinę tūbelę. Kai kurie žmonės prašydavo supilti saulėgrąžas tiesiog į kišenę – kelnių ar striukės. Dažnai nuo nežinia kaip ir kur keptų daržo skanėstų reikėdavo plauti pajuodusias rankas. Ne vienas yra matęs, kaip žiemą prekiautojos laikydavo kojas maišuose, kuriuose būdavo ne kas kitas, o tos pačios saulėgrąžos.

Šiek tiek juokinga prisiminti tuos laikus, kai šiandien parduotuvių lentynos linksta nuo spalvingų saulėgrąžų pakuočių. Tačiau prekyba sėklomis iš stiklinių tebeegzistuoja buvusiose SSRS respublikose.

"Kokteilio" klausimas

Ir kodėl gi mes perkame neišlukštentas saulėgrąžas, kai yra išlukštentų?

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jap

atsimenu tos cigones senam turguje sakydavo - v bumagu ili v kišen

Nuostabi pardaveja

Tai ne apie semkiu pardavinejima, tai apie sia skulptuta, nuostabu! , linksma, samojinga, nepaprastai pakelia nuotaika.....o musu vargseliai nesugebejo Stulpinui vietos rasti, nubogino i Telsius, dargi nori buti valdzioje sie , neisdegs, gali nesistengti.

KLB

O kas cia blogo,kad turguj prekiaujama saulegrazomis?Juk perkame turguje pupeles,zirnius ir kitas darzo ir sodo gerybes.Man net maloniau butu pas bobute nusipirkt,nes ten tos seklos pereje tik vienas rankas,kai tuo tarpu parduotuvese jos perejo desimtis ir daugiau ranku ir neaisku kuo buvo apdorojamos.Gaila tik,kad Lietuvoje ju neaugina tiek,kad galetu prekiauti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS