Sirgdami atsisakykite lęšių | kl.lt

SIRGDAMI ATSISAKYKITE LĘŠIŲ

Medikai plyšauja, kad peršalus, sergant gripu ar kitomis virusinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, kol sveikata nepasitaisys, kontaktinius lęšius reikia iškeisti į akinius. Kodėl? Mat sergant minėtomis ligomis, dažną dėl slogos ir taip vargina akių ašarojimas, jaučiamas diskomfortas. Be to, įsidedant ar išsiimant lęšius, ant jų gali patekti virusų, kurie, patekę į akis, gali sukelti dar daugiau nemalonių pojūčių ar net komplikacijų.

Didelis šaltis – nė motais

Kartais žmonės, nešiojantys kontaktinius lęšius, baiminasi, kad itin didelis šaltis (šiomis dienomis bus tikrai žema temperatūra) gali pakenkti lęšiams. Šio baimės jausmo reikėtų atsikratyti, nes jis nepagrįstas.

Minusinė temperatūra netrukdo nešioti kontaktinius lęšius. Mat akių paviršius yra pakankamai šiltas, be to, akis dengia vokai ir blakstienos, tad šaltis lęšių nedeformuoja. Jei akys šaltuoju metų laiku sausėja, reikia įsigyti labiau drėgmę išsaugančius lęšius.

Na, čia įdomiai

Mokslininkai suokia, kad ledo šaltis yra skirtingas. Pavyzdžiui, ledo temperatūra Arkties ledynuose siekia 60 laipsnių šalčio. Daug šiltesnis yra Grenlandijos ledynų ledas, kurio temperatūra siekia "tik" 28 laipsnius šalčio. Ir visai "šiltas" ledas, kurio temperatūra maždaug apie nulį, yra Alpių kalnų viršūnėse.

Islandams pasisekė

Islandijos sostinė Reikjavikas – pati šiauriausia valstybės sostinė pasaulyje. Tačiau dėl šiltosios Golfo srovės įtakos Reikjavike vidutinė žiemos temperatūra 0,2 laipsniais aukštesnė už Niujorko temperatūrą.

Linksmieji tirščiai

Lietuvoje gegužės 13-oji – viena mylimiausių dienų, nes tai yra Mildos šventės diena. O Milda – lietuvių meilės deivė.

Jos šventykla buvusi Vilniuje ant dabartinio Trijų Kryžių kalno, o Kaune stovėjusios dvi Mildos šventyklos: Aleksote ir alke, Neries ir Nemuno santakoje.

Jei laikysis tokie šalčiai, tai kaip mes švęsime?

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS