Statybininkų pastangos | kl.lt

STATYBININKŲ PASTANGOS

Šiais metais Lietuva švenčia valstybės atkūrimo 100-metį. Daugelyje miestų ir gyvenviečių trispalvėmis išpuoštos gatvės, namai, aplinka.

Apie valstybės šventę anądien prisiminė ir pastatą Klaipėdoje renovuojantys statybininkai. Jie daugiabutį namą uždengė žalios, raudonos ir geltonos spalvos apsauginiais tinklais. Kai kas įžvelgė trispalvės spalvas, kai kas – nelabai. Tačiau už pastangas statybininkams būtų galima užrašyti pliusą. Ne riebų, o šiokį tokį.

Iš Lietuvos istorijos

1918 m. liepos 12 d. Lietuvos valstybės taryba iš 6 ar 7 kandidatų išrinko Viurtenbergo hercogą Vilhelmą fon Urachą Lietuvos karaliumi Mindaugu II. Jis karaliavo tik iki tų pačių metų lapkričio 2 d. ir dėl neilgos karaliavimo trukmės kartais vadinamas šimto dienų karaliumi.

Pasaulio teisuolis

Kalbant apie Lietuvos istoriją, neįmanoma nepaminėti Chiunes Sugiharos – Japonijos diplomato, 1939–1940 m. rezidavusio Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsulo. Antrojo pasaulinio karo metais jis išgelbėjo apie 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių. Jis išdavinėjo vadinamąsias gyvenimo vizas į Japoniją, oficialiai tam neturėdamas Japonijos vyriausybės pritarimo. Atsižvelgiant į jo pareigas bei Japonijos tarnybos kultūrą, tai buvo beprecedentis atvejis. Per dieną dirbdamas iki 18 val., jis išduodavo ranka pasirašytas vizas, viršydamas įprastinę mėnesio statistiką. Liudininkų teigimu, paskutinėmis akimirkomis, prieš išvažiuodamas į Vokietiją, konsulas pildęs vizas netgi traukinyje Ryga–Berlynas, kurias pasirašytas mesdavęs pro traukinio langą. 1985 m., prieš pat mirtį, Ch.Sugiharai buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas.

Neįsivaizduojamais laikais

Lietuvoje pirmieji žmonės apsigyveno maždaug 12 tūkst. metų prieš Kristų.

3000–2500 m. pr. Kr. čia atsikėlė indoeuropiečiai baltai.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS