Ugniagesiai šiemet jau 538 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių | kl.lt

UGNIAGESIAI ŠIEMET JAU 538 KARTUS VYKO ŠALINTI NUVIRTUSIŲ MEDŽIŲ

  • 0

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šiais metais ugniagesiai gelbėtojai 538 kartus vyko šalinti per audras nuvirtusių medžių. Gelbėtojai ir elektros tinklų specialistai ragina tinkamai prižiūrėti medžius, kad jie nekeltų pavojaus žmonėms ir skirstomojo tinklo įrenginiams.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šiais metais ugniagesiai gelbėtojai 538 kartus vyko šalinti per audras nuvirtusių medžių. Gelbėtojai ir elektros tinklų specialistai ragina tinkamai prižiūrėti medžius, kad jie nekeltų pavojaus žmonėms ir skirstomojo tinklo įrenginiams.

PAGD Operatyvaus valdymo valdybos viršininkas Kęstutis Agintas sako, kad skaudžiausia, kai užvirtus medžiui tenka traukti žuvusius žmones.

„Jeigu seni ar pažeisti medžiai būtų laiku nupjaunami, tai padėtų išvengti ne vienos nelaimės. Todėl tiek patys gyventojai, tiek miesto savivaldybės ir seniūnijos galėtų laiku pasirūpinti pavojų keliančiais medžiais“, - sako K.Agintas.

Vasaros pabaigoje praūžusio škvalo neatlaikę seni medžiai paskatino Kybartų seniūną kruopščiau įvertinti jų būklę. Audros išversti medžiai padarė žalos gyventojų turtui, nulaužė elektros tinklų atramas ir nutraukė laidus. Tai įvyko ne pirmą kartą, todėl dėl žmonių saugumo sunerimęs seniūnas nutarė patikrinti senų medžių būklę.

„Tik išvirtus medžiams pasirodė, jog jie - tuščiaviduriai. Dėl laimingo atsitiktinumo niekas nenukentėjo. Tačiau siekiant užtikrinti gyventojų ir svečių saugumą, apsaugoti jų ir miesto turtą, nusprendėme inicijuoti ilgaamžių medžių būklės tikrinimą. Pašalinę supuvusius ir pavojingai pasvirusius medžius, ateityje, siaučiant gamtos stichijoms, išvengsime didelių nuostolių“, – teigia Kybartų seniūnijos seniūnas Romas Šunokas.

Anot Kybartų seniūnijos seniūno, artimiausiu metu pasitelkus specialistus ketinama patikrinti visus ilgaamžius Kybartų miestelio medžius ir įvertinus jų būklę, imtis reikalingų veiksmų. Ateityje tai bus daroma ir visos seniūnijos gyvenamųjų vietovių ribose.

„Lesto“ Tinklo valdymo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis teigia, jog jei šalia elektros linijų augančius medžius ir želdinius jų savininkai tinkamai prižiūrėtų ir jie nekeltų grėsmės skirstomojo tinklo įrenginiams, būtų galima išvengti labai daug gamtos stichijų sukeltų elektros tiekimo sutrikimų.

„Pavojingai priartėję želdiniai kliudo laidus, o siaučiant vėjui griūvantys medžiai ar šakos dažnai juos nutraukia. Dėl to ne tik sutrinka elektros tiekimas, tačiau elektros srovė gali traumuoti ir žmones. Jau sodinant medžius reikia laikytis tinklų apsaugos taisyklių ir parinkti jiems tinkamą vietą, kur želdiniai vėliau nekliudytų elektros tinklo veiklos. Kybartų seniūno iniciatyva - puikus ūkiškumo ir atsakingumo pavyzdys visiems Lietuvos seniūnams, juk tai investicija į miesto ir gyventojų gerovę“, - sako E.Pareigis.

Jei gyventojai akivaizdžiai mato, kad medžių šakos jau liečia laidus ar medžiai yra pavojingai pasvirę, apie tai turėtų pranešti „Lesto“ klientų aptarnavimo telefonu 1802. Pastebėjus apgadintus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti „Lesto“ telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS