Ar buvo pažeistos gimdyvės Šiauliuose teisės? | kl.lt

AR BUVO PAŽEISTOS GIMDYVĖS ŠIAULIUOSE TEISĖS?

  • 11

Abejingų nepalikusi istorija, kai Šiauliuose gimdyti atsisakiusiai moteriai iškviesta policija – sukėlė ažiotažą.

Pareigūnams agresyvią moterį teko laikyti už rankų, o gimdyvė šaukė ir grasino teismais. Nors gimdymas baigėsi laimingai, moterims gimdyme padedančios dulos kritikuoja pareigūnus ir net medikus.

Ar iš tiesų, per išskirtinai sudėtingą gimdymą, pažeistos gimdyvės teisės ir ką kalba patys medikai?

Lietuvos dujų asociacijos atstovė Lina Gabrijolavičienė čia įžvelgia žmogaus teisių pažeidimus, pacientų norų ir teisių nepaisymą, patyčias ir emocinį smurtą.

„Gaila, kad mums reikia tokio tragiško, rezonansinio įvykio, kad mes sujustume“, – komentavo ji.

Tuo tarpu medikai teigia, kad prasidėjus gimdymui moteris buvo nevaldoma – atsigulė ant žemės ir tapo agresyvi.

„Smurto nebuvo. Buvo atlikti veiksmai, kuriais siekiama išgelbėti į pasaulį ateinantį naujagimį. Tai nebuvo eilinė situacija, todėl mes turėjome veikti“, – komentavo laikinoji Šiaulių klinikos vadovė Emilija Bogužienė.

Primename, kad rugsėjo 5 d. naktį, apie 1 val., Šiaulių policijai buvo pranešta, kad Moters ir vaiko klinikoje medikai prašo pagalbos dėl agresyvios gimdyvės.

Į ligoninę nuvyko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės 1-osios kuopos mobiliojo būrio vyriausieji patruliai Modestas Petrokas ir Edvardas Aleksandravičius.

Pareigūnai pasakojo, kad prie Moters ir vaiko klinikos lauke juos pasitiko medikai. Jie pasakė, kad moteris atsisako gimdyti, guli ant žemės, nesikelia, į raginimus nereaguoja, o kūdikis jau turėtų gimti.

Kaip skelbia policija, nuėję į gimdymo palatą patruliai rado ant grindų gulinčią moterį. Policininkai pradėjo ją kalbinti. Gimdyvė nenorėjo bendrauti – pareigūnams grasino teismais, o medikų reikalavo prie jos nelįsti.

Pareigūnai su moters vyru pakėlė gimdyvę už rankų ir paguldė ant gimdymo stalo. Medikams padėję pareigūnai gimdymo metu laikė moters rankas.

„Viskas įvyko labai greitai, per keliolika minučių gimė berniukas. Išeinant už pagalbą padėkojo ir rankas paspaudė gimdymą priėmęs gydytojas ir kūdikio tėvas“, – pasakojo M. Petrokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

asanai

Dujų asociacija :D

Ir

Dujų asociacija susirūpino gimdymu:) Gimdžiau du vaikučius ne privačioje ligoninėje, su gydytojais nesutariau, pinigų nedaviau. Niekas prieš mane nesmurtavo. O šioje situacijoje į neadekvatų elgesį medikai reagavo tinkamai. Ačiū jiems. Kodėl mūsų visuomenė visada linkusi greitai teisti žmones?

Tomas

Na kazkokia nesamone isprotejus boba atsisako gimdyti isterikuoja o po to skundziasi gaila to vaiko butu bet kad tokia padla nudvesus butu negaila... kokie dar teismai tokiu atveju isvis medikai saunuoliai moteris dirba dauguma ka joms daryti su isterikuojancia moterimi gal reikejo leisti mirti kudikiui? dar tikriausiai kazkokia asociali pasalpine jaigu butu tai isvis viskas aiksu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS