Parengtos pataisos, kurios leistų sumažinti kalėjimo iki gyvos galvos bausmę | kl.lt

PARENGTOS PATAISOS, KURIOS LEISTŲ SUMAŽINTI KALĖJIMO IKI GYVOS GALVOS BAUSMĘ

  • 11

Teisingumo ministerijoje parengtas projektas, kuris suteiktų viltį iki gyvos galvos nuteistiems asmenims kada nors išeiti į laisvę, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasak dienraščio, ministerija pataisas parengė po to, kai aštuoni iki gyvos galvos kalėti nuteisti asmenys laimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), o dar 18 kreipėsi į Strasbūrą dėl jų teisių pažeidimo.

Pagal parengtą naują projektą, įkalintasis iki gyvos galvos galės prašyti persvarstyti jam skirtą bausmę tik tada, kai kalinimo įstaigoje praleis 25 metus. Tačiau ir šia teise galės pasinaudoti ne visi. Galimybė išeiti į laisvę bus suteikiama tik tiems, kurie atitiks visus šešis nurodytus kriterijus: nepriekaištingas elgesys, socialinės reabilitacijos plane nurodytų priemonių vykdymas, sumažėjusi nusikalstamumo rizika, nuteistojo pripažinimas, kad bausmė padarė poveikį jam pačiam. Be to, nuteistasis privalo būti atlyginęs bent dalį nukentėjusiesiems priteistos sumos, taip pat visiškai pripažinti savo kaltę ir nuoširdžiai gailėtis dėl padaryto nusikaltimo.

Lietuvoje iki gyvos galvos nuteistų asmenų padėtimi Europos Tarybos Ministrų komitetas susidomėjo po pernai gegužę paskelbto EŽTT sprendimo. Jame buvo aiškiai pasakyta, kad Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 3-iąjį straipsnį ir kalėjimą iki gyvos galvos be teisės persvarstyti bausmę prilygino žmogaus kankinimui. Lietuvai nurodyta iki šių metų vasario 23 dienos pateikti komitetui valdžios institucijų planus, kaip ši problema bus sprendžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

ojeeetau

keik bandiugu nuskriaustu klaviaturistuuu.... kuris cia nugalabijes belekiek zmoniu dar laisvas vaiksto?

...

"Pagal parengtą naują projektą, įkalintasis iki gyvos galvos galės prašyti persvarstyti jam skirtą bausmę tik tada, kai kalinimo įstaigoje praleis 25 metus" - TIK jei ją bus galima keist mirties bausme! O šiaip, čia TIK advokatų užmačios: nėra bandito - nėra ir problemo, bet tuo pačiu nėra ir uždarbio advokatams. Nes juk ir čia: KAS tiems advokatams po tų 25 metų mokės? (o ir iki tol: kiek bylų dėl nepakankamai šviežių ananasų ar per kietų pūkinių pagalvių, o juk visa tai - ikrai ant pyrago tiems ad'Vok-ata'ms.

teta

laisve papugoms esu kaltas esu kaltas ir labai gailiuosi ir isleidzia i laisve o tada laikykites ir vel tos pacios dainos kaip vakar vakare kiek padaro nusikaltimu iseje i laisve yra kai kurie bausti po 10 ir daugiau metu ir jie yra dar baisesni jau recidyvai pagal ju zeko istatymus turi visi klsusyti nes kitaip susidoroja mirties bausme niekadejams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS