Teisme – dar viena byla dėl šnipinėjimo Rusijai | kl.lt

TEISME – DAR VIENA BYLA DĖL ŠNIPINĖJIMO RUSIJAI

Generalinė prokuratūra Šiaulių apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje du asmenys kaltinami šnipinėję Rusijai veikdami organizuotoje grupėje.

Vienas iš jų sulaikymo metu dirbo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kitas jau buvo išėjęs į atsargą. Abu kaltinamieji šiuo metu yra suimti, antradienį paskelbė Generalinė prokuratūra.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas 2017 metų gruodį iš Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM gavus informaciją apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai ir įtarus vykdant šnipinėjimą. Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, gauta duomenų, kad 1966 metais gimęs K. R. ir J. M., gimęs 1961 metais, už piniginį atlygį galėjo rinkti ir perduoti Rusijos  žvalgybai ją dominančią informaciją bei kitaip bendradarbiauti su šios valstybės žvalgybą vykdančios organizacijos atstovais.

Remiantis 8 tomų apimties baudžiamosios bylos medžiaga, nuo 2014 metų rudens užsienio valstybės žvalgybos pavedimu Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės patalpose buvo fotografuojami tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai bei objektai, karinės vadovybės įsakymai, sprendimai bei kiti nevieši, tačiau ne įslaptinti, duomenys.

Tokiu būdu užsienio valstybės žvalgybai perduoti duomenys apie Aviacijos bazės veiklą, informacija apie Lietuvos kariuomenėje ir kitos valstybės kariuomenėje karinę tarnybą atliekančius asmenis.

Taip pat nustatyta, kad viena iš užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduočių kaltinamiesiems buvo rinkti ir pateikti informaciją apie asmenis, kurie galėtų pradėti bendradarbiauti su Rusijos žvalgyba.

Vykdydami šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijos pavedimus kaltinamieji nuolat teikė rankraštines įvykdytų užduočių ataskaitas. Iš viso nustatyti daugiau nei 35 nurodyto pobūdžio informacijos perdavimo atvejai. Slapti susitikimai su Rusijos žvalgybos atstovais vykdavo tik Rusijoje arba kitose užsienio šalyse, laikytasi ir kitų ypatingos konspiracijos priemonių.

Abu kaltinamieji buvo sulaikyti 2017 metų gruodžio 11 dieną.

Klaipėdos apygardos teismas šiuo metu baigia nagrinėti dar vieną bylą dėl šnipinėjimo Rusijai, kaltinamąjį siūloma įkalinti aštuoneriems metams.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

zenonas

Nesiėmus priemonių perduosiu Maskvai. Vakar G. G. važiuodamas po pietų į Kaliningradą, Lietuvos pasieniečiai kvotė, ko ten važiuoja, grąsino išlaipinti. Prieš savaitę jis buvo nuvykęs į Maskvą, skaitė pranešimą apie Pabaltijo valstybėse vykdomus persekiojimus ir bylų fabrikavimus, dalyvao Latvijos ir Estijos atstovai. Tiesiai Iš Maskvos, Briuselyje buvo analogiškas pranešimas, po to vėl Maskvoje. Šiandien Kaliningrade. Lietuvoje mūsų niekas negirdi, gal išgirsite iš Rytų, nepadės joks amerikonas. Skvernelis kalba, jau reikia dialogo su Rusija, neva, kad ji atsiklauptų, nes NATO jau prie jų sienų. Mes senai draugaujame su Rusija, Neteisėta NATO von iš Lietuvos, grąžinkite LITĄ.

zenonas

"Galėjo rinkti ir perduoti", Man teko mokintis "Vilniusskij fakultet Minskoj vysšej školy MVD SSSR" pačioje slapčiausioje 5 grupėje. Rinkti nerenku, bet informacijos apie Lietuvos teisinę sistemą per akis. Ant tiek "išnaglėjo", kad advokatas atveža teisėją netgi į namus, dėl sumos aptarimo. Aš teigiu, kad Klaipėdos apyl. teisme dirba NUSIKALTĖLĖ - teisėja V.Olcvikienė, jos bendras antstolis A.Selezniovas ir t.t. šie nusikaltėliai man ir mano artimiesiems banditiškai užgrobė 9 ha žemės prie Klaipėdos. Dokumentai 100 procentų tai įrodo, deja tai dangsto visa sistema. Už "šmeižtą" prašau pradėti tyrimą man ir nuimti persekiojimą. Senai jau laukiu. Neapsimeskite, kad neskaitote, nesiėmus sankcijų, būsite vertinami kaip jų bendrai. Mano tel. 8 662 33770.

Nerijus

Nesikarsciuok. Ta ir norejau parasyti. Nors gal ir buvo, bet pritruko profesionalumo arba per dideli buvo ir negalejo ikasti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS