V. Gailius: R. Kurlianskis siūlė paramą, bet aš atsisakiau | kl.lt

V. GAILIUS: R. KURLIANSKIS SIŪLĖ PARAMĄ, BET AŠ ATSISAKIAU

Parlamentaras Liberalų sąjūdžio narys Vitalijus Gailius sako, kad po 2016 metų gegužę įvykusios kratos pas partijos lyderį Eligijų Masiulį siūlė partijai bendradarbiauti su teisėsauga.

„Sužinojus apie kratas, sulaikymus, frakcija siūliau bendradarbiauti su teisėsauga, o nepereiti į puolimą, kaip madinga Lietuvoje. Siūliau atlikti partijos vertinimą ir auditą. Siūliau, kad nariai, kurie aktyviai dalyvauja, nedelsiant nutrauktų ryšius su viešosiomis įstaigomis, per kurias duodama parama. Tas ir buvo padaryta“, – liudydamas Vilniaus apygardos teismo posėdyje penktadienį sakė V. Gailius.

Kaip liudytojas jis apklausiamas koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Abu kaltinamieji tikina, kad pas E. Masiulį rasti pinigai – 90 tūkst. eurų – buvo R. Kurlianskio paskola. Didelės grynųjų sumos rastos per kratą.

Byloje tarp daugelio epizodų minimas Greitųjų kreditų įstatymo pataisų registravimas ir svarstymas.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis kaltinamas bandęs neteisėtai paveikti politikus, kad šie priimtų kai kurias nuostatas liberalizuojančias įstatymo pataisas, nes Lietuvos banko pasiūlytas reglamentavimas buvo pernelyg griežtas.

Kreipiausi į Lietuvos banką ir siūliau griežtinti tvarką, bet gavau antausį iš banko, kad čia ne mūsų reikalas.

Teisėsaugos duomenimis, byloje kaltinamas eksparlamentaras Šarūnas Gustainis už iš R. Kurlianskio gautą kyšį registravo pateikto įstatymo pataisą. Jis siūlė sušvelninti Lietuvos banko įstatymo projekte numatytą vartojimo kredito gavėjo kreditingumo vertinimą ir patikrinimo reglamentavimą bei balsavo už šį projektą. Įtariamo kyšio suma siekė 8,7 tūkst. eurų.

„Dėl minimo greitųjų kreditų įstatymo – dar man dirbant policijoje, Panevėžio kriminalinės policijos vadovu, mačiau kritinę situaciją, buvo bumas sukčiavimų. Kreipiausi į Lietuvos banką ir siūliau griežtinti tvarką, bet gavau antausį iš banko, kad čia ne mūsų reikalas“, – prisiminė V. Gailius.

Jis sakė, kad prieš kreditų įstatymo liberalizavimą kategoriškai pasisakė jis pats ir Seimo narys Kęstutis Glaveckas.

Teisėsauga įtaria, kad bylos kaltinamasis, buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis per politikus siekė „MG Baltic“ naudingų sprendimų priėmimo Seime svarstant įstatymus ne tik dėl vartojimo kreditų, atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo, bet ir bandė paveikti Seimo nutarimo dėl kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos priėmimą.

„Utenos kelias – jo reikia žmonėmis, bet kaina...“, – teismui sakė V. Gailius.

Jis prisiminė, kad peržiūrėjo informaciją internete apie panašius projektus Lenkijoje, Vokietijoje ir pamatė, kad tokių darbų kaina gali būti gerokai mažesnė. Todėl balsuodamas Seime V. Gailius susilaikė.

Apie būtinybę atnaujinti kelią Vilnius–Utena pradėta kalbėti 2013 metais, 2014 metais Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė pritarė, kad jis būtų įgyvendintas viešosios ir privačios partnerystės (PPP) būdu, o Seimas po ilgų diskusijų jam pritarė tik 2015-ųjų pabaigoje.

Anksčiau skaičiuota, kad 13 metų trukmės kelio statybos ir priežiūros projekto vertė sieks 170 mln. eurų. Tačiau 2016-ųjų gruodį pradėjusi dirbti naujoji Vyriausybė iš naujo įvertino projektą ir pernai gegužę Susisiekimo ministerija pasiūlė Kelių direkcijai kelią rekonstruoti ruožais, naudojant Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas. Iki šiol jau paskelbti du projekto rangos konkursai, jų bendra preliminari vertė – apie 44 mln. eurų.

Man jokios paramos nereikia, pastarieji rinkimai man kainavo 1,2 tūkst. eurų.

1985 metais pastatyto kelio, kurio danga pagaminta iš cementbetonio, priežiūra nuolat brangsta, nes ji yra sutrūkinėjusi, atsinaujina plyšiai, deformuojasi siūlės.

V. Gailius per ikiteisminį tyrimą liudijo apie tai, kad 2016 metų pavasarį R. Kurlianskis buvo užsiminęs dėl galimos paramos prieš tais metais vykusius Seimo rinkimus, bet jis pagalbos atsisakė.

Prieš kelias savaites Liberalų sąjūdžio narys V. Gailius buvo išrinktas Joniškio rajono meru ir atsisakys Seimo nario mandato.

„Man jokios paramos nereikia, pastarieji rinkimai man kainavo 1,2 tūkst. eurų“, – pareiškė V. Gailius.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšių politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinamieji kaltės nepripažįsta ir teigia, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

Byloje be R. Kurlianskio korupcija kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Seimo narys G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anksciau

Anksciau teisejai kysius vadindavo saldainiukais o dabar kaip supratau politikai juos vadina parama nes paimti parama jau tapo normalu o kas yra normalu tai kas daroma ilgai dauk kartu po to jau tampa normalu pvz moterys anksciau ruke pasislepe nes moterim rukyti buvo nenormalu siandien moterys ruko atvirai ir jau tapo normalu vyrai valgo obioli o salia moteris ruko tai tapo normalu

...

Kad siūlė - pats patvirtinai, o kad nepaėmei - KAIP įrodysi?

Anonimas

,Nuostabu' tokie stambūs sukčiai laisvėje ir kvailam jau aišku ,kad kyšininkai bet laisvi ir kalėjimu net nekvepia.Teisėsauga ir prokurorai papirkti, atsieit kažką tiria ,bet nieko neranda ir kaltų neras. Tempia gumą ,vaidina ,kad dirba ir marina bylą ir tiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS